Simion Blom: “Het is tijd voor een Bijlmer Renaissance.”

Op 16 maart kiest Amsterdam een nieuwe gemeenteraad. Dit jaar ontbreekt Simion Blom (GL) op de lijst. Hij maakt ruimte voor nieuw talent dat de visie voor een ‘Bijlmer Renaissance’ kan voortzetten en een stem kan geven aan Zuidoostenaren.

Simion begon zijn politieke carrière bij GroenLinks als stadsdeelraadslid in Zuidoost. Hij groeide op in Kraaiennest en werd voortdurend herinnerd aan de ongelijkheden in het stadsdeel. Na vier jaar maakte hij de sprong naar gemeenteraadslid maar verloor Zuidoost nooit uit het oog. Dikwijls kaartte hij misstanden aan waar Zuidoostenaren dagelijks mee worden geconfronteerd. Niet alle partijen bleken bereid om te luisteren, maar Simion leerde bij GroenLinks dat er naast tegenstellingen ook genoeg overeenkomsten tussen mensen zijn om samen het verschil te maken. Zo zetten niet alleen zwarte mensen zich in voor de komst van een slavernijmuseum en het afdwingen van een officiële spijtbetuiging van het Amsterdam stadsbestuur voor de betrokkenheid bij het slavernijverleden. “Ook onder andere witte mensen, Marokkanen, Turken. Echt alle kleuren van de regenboog. Het deed wat met me om te zien dat dit ook een kant van Nederland is. Ondanks die tweedeling zijn er gelukkig steeds meer mensen die inzien dat we ons moeten inzetten tegen racisme. Door onze gedeelde geschiedenis naar boven te halen, kunnen we toewerken naar een gedeelde toekomst.”

Desondanks brengt een poging tot systeemverandering een dosis weerstand met zich mee, zoals Simion ervaart in het politieke landschap. “Als je ongelijkheid aankaart, word je geconfronteerd met krachten en personen die hier een andere kijk op hebben.” Een recent voorbeeld is de botsing tussen Tweede Kamerlid Sylvana Simons (BIJ1) en commissievoorzitter Ockje Tellegen in december 2021. “De manier waarop Sylvana Simons werd gebrutaliseerd door de voorzitter heb nog nooit gezien in de politiek. Iedereen roept de afgelopen jaren dat de politiek verandert en de gedragsnormen verdwijnen uit de Tweede Kamer. Maar tegen een PVV of  Forum voor Democratie , die chaos en verdeeldheid zaaien , heb ik nog nooit gezien dat een voorzitter zo handelde. Als je als persoon van kleurongelijkheid wilt bestrijden, krijg je te maken met dit soort acties.”

Simion Blom: We moeten uitkijken voor negatieve aspecten van gentrification.

Interventie
Ook Simion kreeg de afgelopen twaalf jaar te maken met uitdagingen in zijn werkveld. Hierdoor realiseerde de volksvertegenwoordiger zich hoe belangrijk zijn taak was, vooral voor de duizenden mensen die niet het podium krijgen om hun stem te laten horen. “Via de politiek kun jij hen wel laten spreken. Vaak ben jij als raadslid de laatste strohalm voor burgers die op een andere manier niet worden gehoord.” Of Nederlanders nog wel toestappen naar volksvertegenwoordigers is nog maar de vraag. Het vertrouwen in de politiek neemt af en dat is geen verrassing volgens Simion. “Zagen we deze mensen de afgelopen twintig jaar wel staan? Dat hebben we nagelaten en nu zien we wat daar het gevolg van is. Dit zie je ook terugkomen met de discussie rondom coronavaccinaties. Er is een grote groep die geen vertrouwen heeft in het woord van de overheid om zich te laten prikken.” Voor Simion is dit bewijs dat een betere relatie met de burger noodzakelijk is.

Ondertussen neemt de ongelijkheid op het gebied van onderwijs en armoede toe volgens verschillende onderzoeksrapporten. Het inmiddels bekende Masterplan Zuidoost dient dan ook als interventie om een systeem te ontwikkelen dat beter aansluit bij de bewoners op sociaal, economisch en cultureel vlak. “Dat is eigenlijk de reden geweest waarom ik de politiek ben ingegaan. Ik ben opgegroeid in Kraaiennest, heel prettig maar ik zag wel veel armoede om me heen zoals tegenvallende onderwijsresultaten en ongelijkheid. Dat wordt nu aangepakt in het Masterplan waar ik heel blij mee ben.” Simion diende een voorstel in voor Community Wealth building, waarbij de lokale economie werkt voor de bewoners. Kapitaal wordt op deze manier verdient én behouden in het stadsdeel zodat Zuidoostenaren hiervan profiteren. Enkele onderdelen van het plan zijn het oprichten van coöperaties

me  investeringsfondsen, introduceren van een lokale munt, investeren in lokale inkoop en ondernemers van begeleiding voorzien. “We hebben al prachtige voorbeelden van initiatieven die al jaren bezig zijn, zoals Bloei en Groei, Lokaal Geld en de Windmolen die gaat komen voor de bewoners in de K-buurt. Laten we nu wel actief investering in die plekken waar energie zit.” Ook de burgemeester reageerde enthousiast op deze aanpak.

Simion Blom: We hebben alle ingrediënten voor een”Bijlmer Renaissance”

Bijlmer Renaissance
Het gemeenteraadslid ziet nog een andere grote kans voor Zuidoost. “Zuidoost heeft, ondanks de roerige ontwikkeling van de afgelopen jaren, zoveel talenten. Een hyperconcentratie van talenten op het gebied van sport, kunst en cultuur, culinaire tradities. Er zijn veel mensen die in het weekend van buiten Zuidoost hierheen komen om de cultuur te proeven en inkopen te doen, artiesten die op internationaal niveau zijn doorgebroken en dan heb ik het nog niet eens gehad over onze topsporters. Tot nu toe hebben ze dit allemaal zelf voor elkaar gekregen zonder de hulp van de overheid. Hoe zou het zijn als we hierin gaan investeren?”

Het liefst ziet hij Zuidoost uitgroeien tot merk met internationale allure. Een vernieuwde Bijlmer zonder de negatieve aspecten van gentrificatie waar de huidige bewoners worden verdreven door rijkere nieuwkomelingen, zoals in Haarlem. “Een Bijlmer Renaissance. Een opleving van Zuidoost met investeringen waar de bewoners volop van meeprofiteren. Nieuwe bewoners zijn welkom maar op gelijkwaardig niveau. We investeren in de middenklasse.” Om dit te laten slagen is een beweging nodig van overheid, bedrijven, bewoners, kunstenaars, ontwerpers, sporters, jong professionals. “We hebben bijvoorbeeld genoeg studenten op mbo-, hbo-, en wo-niveau die nu ook willen weten hoe je onderdeel kunt worden van een bedrijf, een organisatie of overheid. Geef ze een kans om carrière te maken, in een traineeshipprogramma die gekoppeld is aan het Masterplan. Laten we de Bijlmer Renaissance tot een beweging maken. De ingrediënten hebben we al.”


Jong politiek talent
Het komende jaar blijft Simion de ontwikkelingen in Zuidoost op de voet volgen. Daarnaast is hij sinds kort werkzaam als Senior Beleidsadviseur bij de Gemeente Utrecht om meer mogelijkheden te creëren voor mbo’ers. De kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt vraagt om een beter imago van mensen met een mbo-opleiding, voldoende stageplekken en banen. Daarnaast blijft hij achter de schermen actief bij GroenLinks én geeft hij graag het stokje door aan nieuwe jonge politici. Voor deze nieuwkomers met een frisse blik kan het een uitdaging zijn om de politiek te betreden. “In het begin van mijn politieke carrière had ik weleens het gevoel dat mijn standpunten vreemd waren omdat ik een van de weinige was die bepaalde zaken, zoals de situatie van mensen in Zuidoost, benoemde in de gemeenteraad.” Hij moest zelf ontdekken dat zijn visie juist nodig is en misschien nog wel relevanter is omdat er te weinig representatie is in de politiek. “Een van de talenten die Zuidoost voortbrengt is Mahdavi Gharbharan. Ze is jong en nu al lijsttrekker voor GroenLinks Zuidoost. Het is indrukwekkend hoe zij vrouwelijk leiderschap en haar onderwijsachtergrond inzet. Hou haar de komende jaren in de gaten. Ik herken bij haar de aantrekkingskracht van GroenLinks, die ook mij de afgelopen jaren veel ruimte gegeven heeft voor mijn ideeën en op te komen voor rechtvaardigheid voor alle Amsterdammers”.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK