• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    De NVZ tekende het IZA ( pagina 3 ) en daarmee ook het OVA kader voor loonmaatregelen ( 4,74% ). Het is duidelijk dat daarmee de reparatie van de loonkloof bij verpleegkundigen en verzorgenden ( 9% peil 2020 ) niet gerepareerd kan worden. Tevens is dit getal niet toereikend om de huidige inflatie te compenseren. En de CAO onderhandelingen starten. Een weinig gelukkig klimaat om de goede bedoelingen van de IZA tot uitvoering te kunnen brengen. ( “alles van boven moet met en naar beneden”). De integraliteit van het IZA zou gebaat zijn bij ern nationale CAO voor verpleegkundigen en verzorgenden. De basis daarvoor is mogelijk de huidige CAO UMC met specifieke loonpagina’s voor deze twee beroepsgroepen IN de zorg. De vele functies en beroepen VOOR de zorg kunnen dan in brancheCAO’s blijven. Maar nu eerst passende randvoorwaarden voor de verplegende beroepen regelen. Rutte IV is dit dossier vergeten, dus hopen op TK en misschien nog meer op Eerste Kamer?

  2. Jorrit Stroosma

    Ook in de GGZ contracten van de zorgverzekeraars zie je bijna niets terug van het IZA, behalve wat hun uitkomt. De 180 miljoen euro extra voor de GGZ lijkt niet uitgegeven te worden en de tariefpercentages dalen met vele procenten. De omzetplafonden stijgen niet of nauwelijks waardoor er niet meer behandelcapaciteit beschikbaar komt, dus waar “de Nederlandse ggz” zijn akkoord voor heeft gegeven in het IZA blijkt al weer een wassen neus te zijn door de houding van de zorgverzekeraars.
    Juist om het feit dat de zorgverzekeraars nergens toe gedwongen werden in het IZA heeft de LHV het niet getekend, en ze hebben gelijk. Die andere zorgvertegenwoordigers in het IZA zijn wel erg naïef geweest door het IZA te tekenen.