הקנס על שימוש מסוכן ב-AI: עשרים מיליון אירו

בחוק ה-AI של האיחוד האירופי יש תקנה מקיפה שמתייחסת לסיכונים של אנשים שמוכרים מוצר או שירות מבוסס AI, הכולל קנס שמגיע עד ל-20 מיליון אירו. ומה המצב בישראל? • אירועים ומינויים

מימין: ד''ר לאה מאראש עורכת פטנטים במיתר, עו''ד דוד מירצ'ין, עו״ד ג׳רמי לוסטמן ונעמי מרילס / צילום: יח''צ
מימין: ד''ר לאה מאראש עורכת פטנטים במיתר, עו''ד דוד מירצ'ין, עו״ד ג׳רמי לוסטמן ונעמי מרילס / צילום: יח''צ

האם שימוש ביצירות המוגנות בזכויות יוצרים כדי לאמן מנוע בינה מלאכותית מהווה שימוש הוגן? ואיך מגדירים את הגבולות המשפטיים של ה-AI? כדי לענות על השאלות הללו ונוספות ערך משרד עורכי הדין מיתר, בשיתוף השלוחה הישראלית של פירמת DLA PIPER, בניהולו של עו"ד ג'רמי לוסטמן, כנס בהשתתפות מומחים מבריטניה וצרפת.

אנתוני דיי, שותף ב-DLA Piper לונדון, סיפר כי "בחוק ה-AI של האיחוד האירופי יש תקנה מקיפה שמתייחסת לסיכונים של אנשים שמוכרים מוצר או שירות מבוסס AI.

"בחוק יש התייחסות לשלוש רמות סיכון, וחברה שעושה שימוש שמוגדר כסיכון גבוה חשופה לקנס שמגיע עד ל-20 מיליון אירו או 6% ממחזור החברה, הגבוה מביניהם. זו הסיבה שמשקיעים רבים מייחסים חשיבות לסעיפי בלעדיות ואי תחרות, על מנת להגן על החברות שהם מושקעים בהן".

ומה המצב בישראל? לדברי עו"ד דוד מירצ'ין, ראש מחלקת הטכנולוגיה במשרד מיתר, "משרד המשפטים, יחד עם משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, פרסמו טיוטת מדיניות בנובמבר 2022. הגישה של רגולטור הישראלי היא לא לחוקק חוק AI חדש לחלוטין, אלא להביא תוספת על גבי החוקים הקיימים. זאת מכיוון שרבות מהבעיות הפוטנציאליות שמעלה בינה מלאכותית יכולות להיות מטופלות על ידי חוק הפרטיות, חוק הגנת צרכן וחוקים נגד אפליה.

"מדובר עדיין בשלב טיוטה וקבלת הערות, אבל הכיוון הוא לטובת יצירת תשתית למיצוב ישראל כמובילה בתחום חדשנות בינה מלאכותית, ולא לכבול את התעשייה בדרישות בירוקרטיות או לאיים עליה בקנסות גבוהים".

סיגמא וקלאריטי קפיטל התמזגו

לאחר תהליך שנמשך כשנה, המיזוג בין בתי ההשקעות קאלריטי קפיטל וסיגמא (שנמצא בבעלות בנק ההשקעות האירופי Andbank) יצא לדרך. המהלך אושר על ידי הרשויות לניירות ערך בישראל ובאנדורה.

אלברטו גרפונקל ועמיר ליבוביץ סיגמא קלאריטי / צילום: סטודיו ט
 אלברטו גרפונקל ועמיר ליבוביץ סיגמא קלאריטי / צילום: סטודיו ט

בית ההשקעות המשותף (שמורכב משני שחקנים בגודל בינוני) יתמחה בניהול עושר והשקעות אלטרנטיביות, ויציע נגישות לשווקים הגלובליים, בדגש על אירופה וארה"ב. לדברי אלברטו גרפונקל, יו"ר בית ההשקעות המשותף, בכוונת סיגמא וקלאריטי קפיטל להרחיב את הפעילות ללקוחות בחו"ל, תוך הישענות על הפריסה הבינלאומית של אנדבנק, שמציע בין היתר שירותי בנקאות פרטית בספרד ובלוקסמבורג.

עמיר ליבוביץ, מנכ"ל קלאריטי קפיטל וסגן יו"ר סיגמא-קלאריטי, מסביר כי "המשקיע מהדור החדש מתאפיין בדרישתו לחוויה אישית ובלתי אמצעית, ומצפה גם לחשיבה גלובלית ואפשרויות גישה מהירות לחו"ל. כל אלה יבואו אצלנו לידי ביטוי".

את המיזוג ליוו משרדי עורכי הדין ERM ו-הרצוג פוקס נאמן.

מצנח הזהב

מורן זילברשטיין, עד לאחרונה הנספחת הכלכלית של ישראל בסן פרנסיסקו, מצטרפת לקרן גלילות כסמנכ"לית יצירת ערך. שיאן גולדופסקי מונה לפרינסיפל (מנהל) בקרן, ו-ורד דיגמי מונתה לראש קשרי משקיעים.

אראן אזרזר מצטרף לג'ייפרוג כסמנכ"ל מערכות מידע וחבר ההנהלה הבכירה.

אראן אזרזר / צילום: Jfrog
 אראן אזרזר / צילום: Jfrog

גלית ששון מונתה לסמנכ"לית הכספים של איירטאצ' סולאר, המפתחת פתרונות רובוטיים לשוק האנרגיה הסולארית.

גלית ששון סמנכ''לית הכספים של איירטאצ' סולאר / צילום: ליאת מנדל
 גלית ששון סמנכ''לית הכספים של איירטאצ' סולאר / צילום: ליאת מנדל

אלי ברין מונה לסמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברת האינשורטק Click-ins.

אלי ברין / צילום: יח''צ
 אלי ברין / צילום: יח''צ

אורית גולובינסקי מונתה לסמנכ"לית מוצר בחברת הסייבר Jit.

רונן סרור מונה לסמנכ"ל מכירות וראש חטיבת ענן ב-SmartX, מבית טופ מערכות.

חדשות טובות

בנק הפועלים ועמותת עיגול לטובה בקמפיין משותף: הבנק יכפיל כל תרומה שתתקבל דרך עיגול לטובה עבור העמותות הפועלות למען ניצולי השואה וזיכרון השואה. הקמפיין יימשך עד ה-31 במאי.

העמותות שלהן ייתרם הכסף שייאסף במהלך הקמפיין: אביב לניצולי שואה, הקרן לרווחת נפגעי השואה, למענם, זיכרון בסלון, בית לוחמי הגטאות, פתחון לב, לתת, יד שרה, עזר מציון ועמדא.