Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säkerhetspolisen

Misstänkta spionbröderna ska åtalas – riskerar livstid

De två bröder som misstänks för grovt spioneri kommer att åtalas.

En av bröderna utpekas som ”mullvad” där han lyckades oupptäckt infiltrera Säkerhetspolisen och militära underrättelse- och Säkerhetstjänsten, Must. 

Stockholms tingsrätt inledde på torsdagsförmiddagen ett planeringsmöte med åklagarna och försvararna inför den kommande rättegången.

Försvarsmakten närvarade med en hemlig medarbetare.

– Det är en företrädare för Försvarsmakten som biträder oss i vårt säkerhetsarbete, sa chefsåklagare Per Lindqvist.

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Två bröder kommer att åtalas för grovt spioneri. Den ene ska bland annat ha infiltrerat Säkerhetspolisen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Spionaffären skakar hela den svenska säkerhets- och underrättelseapparaten eftersom den träffat rakt i hjärtat i några av de allra känsligaste delarna i skyddet av Sverige.

De misstänkta bröderna är av iranskt ursprung och kom som småbarn till Sverige. Bröderna blev svenska medborgare i november 1994. Det är inte bekräftat huruvida bröderna misstänks ha jobbat för den iranska underrättelsetjänsten eller någon annan.

Den äldre brodern är gift, flerbarnsfar med två akademiska examina. Han började sin statliga karriär som utredare inom tullkriminalen för att klättra vidare till Säkerhetspolisen och därefter till den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must. Enligt tidigare uppgifter i Dagens Nyheter arbetade mannen delvis också vid det topphemliga Kontoret för särskild inhämtning, KSI, inom Must som bland annat jobbar med egna agenter utomlands och även rekryterar spioner utanför Sveriges gränser. Många anställda på KSI har konstruerade identiteter med falska id–handlingar och pass.

Fara för deras liv

– Deras liv skulle vara i fara om identiteter blev röjda i vissa svåra utlandsmiljöer, uppger en källa för Expressen.

Efter tiden på Must värvades han åter till Säkerhetspolisen innan han hösten 2015 gick vidare till en toppbefattning inom en annan myndighet.

För flera av myndigheterna blev mannen en drömrekrytering eftersom han pratar persiska flytande.

”Min persiska bakgrund innebär att jag kommer att kunna bidra med en kulturell kompetens och språkkunskaper som kan vara väldigt värdefulla vid utredningsarbete”, skrev mannen när han sökte jobb inom Tullverket.

Och i sammanfattning av sin profil valde han följde mening: ”Har ett analytiskt och resultatinriktat arbetssätt”.

Den yngre brodern som är i 35-års åldern har inte varit lika framgångsrik, i alla fall inte utåt. Men enligt uppgift ska även han ha jobbat för Säpo under en period, började på Polishögskolan, studier som han avbröt efter en termin. 

Flera utredningar i spionhärvan drivs parallellt. Förutom förundersökningen om grovt spioneri pågår interna utredningar hos både Försvarsmakten och Säpo om skadorna och om fler personer kan ha värvats som agenter.

– Om det här är riktigt kommer det att kosta många miljoner att reparera skadorna, uppger en av de källor vi talat med.

Det är spioneri

Den som, för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet döms, vare sig uppgiften är riktig eller inte, för spioneri till fängelse i högst sex år.

Detsamma ska gälla, om någon i samma syfte obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift. Är brott att anse som grovt, döms för grovt spioneri till fängelse på viss tid, lägst fyra och högst arton år, eller på livstid.

Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om gärningen var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom eller henne.

KÄLLA: Från lagtexten

Det är nästan inget som offentliggjorts om utredningen. De två åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist, som ansvarar för utredningen, har varit ytterst tystlåtna. De två har inte ens bekräftat att de ska väcka åtal.

– Vi jobbar förutsättningslöst och vi har jobbat under ganska lång tid. Men formellt sett så är det så att när vi är klara med den här förundersökningen, då ska vi besluta om det blir åtal eller inte, sa Mats Ljungqvist i samband med den senaste omhäktningen av den yngre brodern.

Planeringsmötet inför spionrättegången hålls i dag i Stockholms tingsrätt.
Foto: BILDBYRÅN

Men nu står det klart att bröderna ska åtalas. 

Stockholms tingsrätt, avdelning 4, inledde på torsdagsförmiddagen ett planeringsmöte inför de kommande åtalen mot bröderna och rättegången. Både åklagarna och försvarsadvokaterna hade kallats till mötet.  Bröderna fick dock stanna kvar i sina celler.

– Det handlar om att planera inför en huvudförhandling, bland annat om hur många huvudförhandlingsdagar som behövs. Vidare hur bevisningen är tänkt att läggas fram och vad som ska vara bakom stängda dörrar och vad som ska vara öppet, sa chefsrådman Måns Wigén innan mötet.

Kodnamn i domstolen

Även Försvarsmakten hade en hemlig representant närvarande i rättssalen. Hon gick under kodnamnet FM 019. Hennes roll var kopplad till den misstänkte äldre broderns ”mullvadsarbete” inom Must och KSI.

– Det är en företrädare för Försvarsmakten som biträder oss i vårt säkerhetsarbete, sa chefsåklagare Per Lindqvist utan att närmare redogöra för hennes uppgift.

Efter några minuter beslutade tingsrätten om stängda dörrar.

Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Båda bröderna har vid varje omhäktningsförhandling bestridit anklagelserna och begärt att få bli försatta på fri fot.

Nya omhäktningsförhandlingar av bröderna planeras till på fredag. Vid de två senaste har den äldre brodern accepterat fortsatt häktning utan förhandling medan den yngre körts under bevakning från häktet i Sollentuna.

Bröderna hålls isolerade

Båda bröderna hålls strängt isolerade på order av Stockholms tingsrätt. De får heller inte följa nyhetssändningar, läsa dagstidningar och det gäller särskilda regler för vilka andra häktade som de kan få träffa. 

Den äldre brodern har fått ta emot bevakade besök på Kronobergshäktet i Stockholm av några närstående personer, däribland sin hustru. Men varje besök har övervakats av personal från Säpo.

Brådstörtad Säpo-razzia

Brottsmisstankarna blev kända i september förra året då storebrodern greps. Han var då hög myndighetschef, en tjänst som han formellt har kvar, men löneutbetalningarna är stoppade i avvaktan på utgången av rättsprocessen.

Mannen greps den 20 september av sina före detta Säpo-kolleger och hade då varit efterlyst i fem dygn. Inledningsvis löd misstanken grov obehörig befattning med hemlig uppgift mellan 28 september 2012 och 23 november 2015, men ändrades senare till grovt spioneri från mars 2011 och fram till gripandet.

Ingripandet mot den äldre brodern framstår som mycket brådstörtad och det skulle dröja nästan två månader innan Säpo slog till mot den yngre brodern. Tisdagen 16 november greps mannen och fördes till arresten i Solna.

Misstankarna var nu plötsligt grovt spioneri mot båda bröderna - ett brott som kan ge fängelse på livstid.

– Det är mycket allvarligt och jag lägger stora resurser på utredningen, sa Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage när Expressen i mars ställde frågor om spionhärvan i samband med att Säpo presenterade sin årsbok för 2021.

– Mycket allvarligt, sa Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage på Säkerhetspolisen, när han i mars kommenterade spionmisstankarna mot bröderna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgift till Expressen misstänks bröderna ha haft flera av mötena med sina uppdragsgivare utanför Sverige.

Flera bedömare hävdar att spionskandalen och skadan är värre än när storspionen Stig Berglings verksamhet avslöjades. Inte bara för att det här handlar om två misstänkt värvande spioner utan för att en av dem har arbetat ”innanför väggarna” till Säkerhetspolisen och Must, som står för den militära underrättelse och säkerhetstjänsten. 

Kontraspionaget inom Säkerhetspolisen har till uppgift att leta och spåra spioner och värvade agenter. ”Att avslöja och avvärja hoten innan brotten begås - det är en säkerhetstjänsts främsta utmaning. I detta arbete är en effektiv underrättelseinhämtning mycket viktig”, skriver Säpo på sin hemsida.

Det formella beslutet om åtal dröjer, men väntas senare i höst. Bröderna och deras försvarare ska först få ta del av utredningen innan åklagarna väcker åtal.

Den kommande rättegången kommer till stora delar hållas bakom stängda dörrar.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.