Innsikt

Jussens helter

  • Jussens helter – Hverdagsheltene

    Jussens helter – Hverdagsheltene

    Når jeg har snakket om Jussens helter, har jeg ofte fått spørsmål om hvem som er jussens hverdagshelter. Det er lett å se heltene i ekstremsituasjoner, han som redder uskyldige svarte gutter fra henrettelse, hun som trosser samfunnselitene og væpnede kriminelle for å få stilt generaler og presidenter til ansvar for folkemord, og andre. Men hva med dem som føler seg tvunget til å være med på det de opplever som overgrep og lovbrudd i norske kommuner eller i statsforvaltningen? Er det rom for helter i dagens norske virkelighet, og er det heltemodig å pukke på juss og moral når det er en jobb som skal gjøres?

  • Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020

    Akademikerpris til juristopprører

    I dag mottar jussprofessor Hans Petter Graver årets Akademikerpris, blant annet for sin bekymring for frihet tapt i koronatiltak og for serien «Jussens helter». – Jeg ser prisen som en anerkjennelse av kritisk og uavhengig rettsvitenskap som korrektiv til statens makt, sier juristen.

  • Dette er Juristenes Helter - Om Hans Petter Gravers serie om jurister

    Møt juristenes helter

    Innsikt har avrundet Hans Petter Gravers serie om «Jussens 12 helter» og spurt lesere om «snakkis-serien». Eirin Eikefjord husker Holocaust-byråkrat Calmeyer, Jens Johan Hjorth velger Nelson Mandela og Nina Witoszek advarer mot jussens «skurker». – Jurister er som en kjøkkenkniv, den både finsnitter sashimi og dreper kokken, sier hun.

  • Jussens 12 helter kap 12 Andreas Cervin En Sjøens Helt

    Siste del av «Jussens helter» – En sjøens helt

    En ukjent helt i Norges sjøkrig 1940-45 satt på dommerbenken i Gøteborg. Les toltve og siste kapittel i Hans Petter Gravers serie om Jussens helter.

  • Jussens helter 11: Høyesteretts nei i 1940

    Jussens helter 11: Høyesteretts nei

    Det var ikke bare Kong Haakon som sa nei til tyskerne. 21. desember er det 79 år siden Høyesterett la ned sine egne embeter i protest mot Quislings nazi-styre. Det skiller norsk høyesterett fra alle de tysk-okkuperte land i Europa og gir dem en plass blant Hans Petter Gravers 12 juss-helter.

  • Jussens helter 10: En juridisk helt fra fiksjonens verden

    Jussens helter 10: En juridisk helt fra fiksjonens verden

    I kapittel 10 i serien om Jussens 12 helter møter vi en fiktiv jurist fra fremtidslandet og det totalitære teokratiet Gilead som står under umenneskelig høyt press. Spoiler alert: Her gis noe av poenget i Margaret Atwoods nye bok Gileads døtre (The Testaments).

  • Jussens helter 9: Dommeren som Hyllet Kong Haakon 7

    Jussens helter 9: Dommeren som hyllet Kongen

    Jussprofessor Hans Petter Graver skriver om sin niende "juridiske helt". Den modige Ålesund-dommeren Hans Langeland frikjente alle i byen som var arrestert 3. august 1942 for å bære "kongeblomst" på kong Haakon 7.s 70-årsdag. Blomsterdemonstrasjoner var forbudt av Quisling og Terboven. Å frikjenne demonstranter var livsfarlig.

  • Jussens helter 8: Lagmannen som stoppet hekseprosessene 

    Jussens helter 8: Lagmannen som stoppet hekseprosessene 

    Lagmann Mandrup Pedersen Schønnebøl spilte en viktig rolle i å avskaffe hekseprossessene på 1600-tallet. Dommeren ødela det rettslige grunnlaget for å brenne hekser på bålet ved å kreve bedre bevisføring og økt rettsikkerhet.

  • Jussens helter 7: Helten som også var skurk

    Jussens helter 7: Helten som også var skurk

    Den norske advokaten og dommeren Egil Reichborn-Kjennerud er en annerledes juridisk helt. Han var også historiens skurk. Han var frontkjemper i Hitlers hær og dommer i Quislings Høyesterett, men risikerte livet for rettsstaten da Terboven krevde justismord.

  • Jussens helter 6: Dommeren som setter militærdiktatorer på tiltalebenken

    Jussens helter 6: Dommeren som setter militærdiktatorer på tiltalebenken

    Dommer Iris Yassmin Barrios i Guatemala har dømt toppmilitære for massakre i landets lange borgerkrig. Hun er den første dommeren siden 1600-tallet som har straffeforfulgt en tidligere statsleder i en nasjonal domstol.

  • Jussens helter 5: Den samvittighetsfulle dommeren

    Jussens helter 5: Den samvittighetsfulle dommeren

    Den tyske dommeren Lothar Kreyssig var den eneste i Tyskland som nektet å utføre Hitlers massemord på psykisk utviklingshemmede.

  • Jussens helter 4: En dommer på slagmarken

    Jussens helter 4: En dommer på slagmarken

    På slagmarken tier retten, sies det. Men historien om den israelske høyesterettspresidenten Aharon Barak er historien om en dommer som taler rettens sak, også midt i krig og terror.

  • Jussens helter 3: En modig kvinne i Polen

    Jussens helter 3: En modig kvinne i Polen

    Polens høyesterettspresident Małgorzata Gersdorf forsvarer domstolenes uavhengighet ved å nekte Polens regjering kontroll over hvem som skal være landets høyesterettsdommere. Regjeringen søker å ta hele Polens dommerstand i sitt jerngrep.

  • Jussens helter 2: Hitlers ulydige byråkrat

    Jussens helter 2: Hitlers ulydige byråkrat

    Den tyske advokaten og byråkraten Hans Calmeyer får snart sitt eget museum i Tyskland. «Jussens svar på Schindler» reddet tusenvis av mennesker fra masseutryddelse ved å godta falske bevis og finne små hull i loven som begrenset jødedeportasjonene i Nederland.

  • Jussens helter 1: Dommeren i Scottsboro-saken

    Jussens helter 1: Dommeren i Scottsboro-saken

    Av og til kan en dommer stå under et voldsomt press for å bryte med det han vet er lov og rett. James Edwin Horton dømte i en profilert gjengvoldtektsak i Decatur, Alabama i 1933.

  • Jussens helter

    En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  post​@juridika.no.

  • Forlagssjef: Sturla Blanck Torkildsen