ODSHERRED - DANMARKS FØRSTE UNESCO GLOBAL GEOPARK

Page 1

ODSHERRED

KULINARISK PARADIS:

Alt det bedste fra Odsherreds

madhåndværkere, saft-, vin- og ølnørder

STRANDSØER OG LAGUNER I KYSTLANDSKABET:

KOREVLE TAGER DIG MED STORM

VID OG SANS I GEOPARKEN:

SKULPTURPARK ÅBNET MED

KUNST I VERDENSKLASSE

UD PÅ DE VILDE VOVER

LIVET
DANMARKS FØRSTE UNESCO GLOBAL GEOPARK
I

FRISKHØSTET HAVSALAT fra Isefjorden og Dansk Tang finder nu vej til køkkener landet over side om side med områdets berømte gulerødder og kartofler høstet på landjorden, bl.a. på den inddæmmede Lammefjord.

VELKOMMEN TIL ODSHERRED

I år er det 150 år siden, at lokale og initiativrige kræfter gik sammen om et kæmpe projekt – inddæmningen af Lammefjorden, der skabte nyt land til dyrkning af en mangfoldighed af specialafgrøder, og gav området betegnelsen ”Danmarks køkkenhave”.

Siden er der løbet meget vand i åen, eller rettere pumpet meget vand i fjorden, fra Audebo Pumpestation, som holder den inddæmmede Lammefjord tør. Råvarer fra Odsherred og Lammefjorden er blevet meget eftertragtede, og i dag leverer Odsherred råvarer til de bedste restauranter. Ikke kun i vores eget område og til vores egne to Michelin-restauranter, men til hele landet.

I 150-året for Lammefjordens inddæmning laver Geopark Odsherred en stor fødevare-indsats, for at fremme kendskabet til betydningen af gode råvarer og en madkultur, hvor kvaliteten og smagen er i top. Skolebørn vil blive præsenteret for gode, sunde måltider og Odsherreds borgere, sommerhusejere og gæster, vil blive inviteret til talks, fødevaremarkeder og langbordsmiddage tilberedt af vaskeægte Michelin-kokke.

Velkommen – og velbekomme!

WILLKOMMEN IN ODSHERRED

Vor 150 Jahren begannen unternehmungslustige Einheimische ein riesiges Projekt – das Eindeichen des Lammefjords, das neues Land zum Anbau einer Vielfalt von bestimmten Pflanzen zugänglich machte und dem Gebiet den Namen „Dänemarks Küchengarten” verschaffte.

Seither wurde von der Audebo-Pumpstation viel Wasser gepumpt, um den eingedeichten Lammefjord trocken zu halten. Rohwaren aus Odsherred und dem Lammefjord sind inzwischen sehr gefragt, und heute beliefert Odsherred Spitzenrestaurants. Nicht nur in der unmittelbaren Umgebung und an unsere beiden Restaurants mit Michelin-Sternen, sondern im ganzen Land.

Im 150. Jahr der Lammefjord-Trockenlegung unternimmt der Geopark Odsherred einen großen Lebensmittelvorstoß, um das Wissen und die Bedeutung hochwertiger Rohwaren und einer Esskultur zu fördern, bei der Qualität und Geschmack erstklassig sind. Schulkinder werden gute, gesunde Mahlzeiten kennenlernen, und Odsherreds Bürger, Ferienhausbesitzer und Gäste werden zu Gesprächen, Lebensmittelmärkten und Tafelrunden mit Speisen eingeladen, die von echten Sterne-Köchen zubereitet werden.

Willkommen – und guten Appetit!

WELCOME TO ODSHERRED

This year, we mark the 150th anniversary of the time when local enterprising people joined forces to get a huge project off the ground – namely the reclamation of Lammefjorden, which created new land used to cultivate a profusion of special crops, earning the area the name of ‘Denmark’s kitchen garden’.

Much water has flowed under the bridge since then, or rather been pumped away from the fjord by Audebo Pumping Station, which keeps the reclaimed Lammefjord dry. Crops from Odsherred and Lammefjorden have become hugely popular, and today Odsherred supplies vegetables to top restaurants, not just in our own area and to our own two Michelin-starred restaurants but to the country as a whole.

As part of the anniversary celebrations to mark the reclamation of Lammefjorden, Geopark Odsherred will organise major food events to promote the importance of wholesome ingredients and a food culture where quality and taste come top of the list. Schoolchildren will receive good, healthy meals, and the people of Odsherred, including summer-cottage owners and visitors, will be invited to attend talks, food markets, and refectory-table dinners prepared by true Michelin chefs.

Welcome – and enjoy!

Geopark Odsherred Morten Egeskov
Foto: Dansk Tang

LIVET I ODSHERRED

Udgiver: Fonden Geopark Odsherred

Redaktør: Helle Nordgaard

Grafisk design og tilrettelæggelse: Mary Jo Hau

Skribenter: Morten Egeskov, Helle Nordgaard, Jakob Walløe Hansen, Pernille Bosov Godt, Anne Vincents Johansen.

Oversættere: Lisbeth Walpole og Sprogbiz

Tryk: Stibo Complete

6 TAG TIL KOREVLE

Oplev det smukkeste kystlandskab

20 ODSHERREDS GASTRONOMISKE MEKKA Smagsoplevelser, du aldrig glemmer

34 GEOPARK BJERG GRAND PRIX Cykelløb i geoparkens istidslandskab

40 LIVET PÅ HAVNENE

Oplevelser i tre forskellige havne-miljøer

46 INTERNATIONALT SAMARBEJDE Partnerskaber og projekter i netværket

50 KUNST UNDER ÅBEN HIMMEL Skulpturpark fortolker FN's verdensmål

66 TEATERHUS ER SAMLINGSPUNKT

Nye egenproduktioner bygger bro

78 HAR DU EN NATURGRUND?

Gode råd fra en ekspert i natur og vilde planter

84 KUNSTNERKOLONIEN DER VOKSER Odsherred er fuld af kunst og kunstnere

Kopiering fra bookazinet må kun finde sted efter forudgående aftale med udgiver.

Forsidefoto: DitogMitOdsherred

94 EN STOR DAG I ODSHERRED Tour de France glemmer vi aldrig

102 SOLVOGNENS FUNDSTED

Næste etape i udvikling af attraktionen

104 KOM I ULVETIMEN OG SPIS

Claus Henriksen bag nyt koncept

112 FESTIVALER OG KONCERTER PÅ STRIBE

Glæd dig til en sæson fuld af musik

120 SHOP AMOK I GÅRDBUTIKKERNE

Lad dig friste og køb direkte af bonden

128 SOV GODT OG TAG UD PÅ DE VILDE VOVER

Særlige overnatninger, særlige oplevelser

4
INDHOLD

VI SÆLGER ODSHERRED!

For Nybolig Odsherred handler det ikke kun om at sælge boliger, vi vil også sælge området.

Nybolig Odsherred er din lokale mægler! Odsherreds skønne natur gør det til et helt unikt sted at købe bolig.

Vi er Danmarks første UNESCO-geopark med et varieret landskab og skovområder, der er perfekt til en gå- eller cykeltur med stop og smukke udsigter undervejs. Husk også de dejlige sandbadestrande, der strækker sig langs Odsherreds kyst og indbyder til en svalende dukkert i sommervarmen.

Sommer og vinter finder du os blandt andet i en af vores butikker på Algade i Nykøbing Sj., hvor vi altid er klar til en uforpligtende snak om dine boligdrømme.

Nybolig Odsherred

Til alle tider. Til alle hjem.

LANDSKABETS FAVNTAG på vandskabet. Krumodder og klitter konkurrerer med sandstranden om opmærksomheden, men glemmer væksterne, der med deres smukke grønne farvepalette stjæler billedet.

KOREVLE EN FAVORIT I KYSTLANDSKABET

Et skoleeksempel på en landtangedannelse eller en indbydende dansk sandstrand og en af de bedste? Korevle er ikke til at komme udenom. Som et af de smukkeste og mest særprægede kystnære landskaber i Odsherred, er området et oplagt mål for en udflugt.

Tekst: Jakob Walløe Hansen Foto: Kristian K. Kjeldsen, seniorforsker, GEUS og Mary Jo Hau
8

VADERNE LIGGER mudrede og kedelige hen. Men ved nærstudie dukker fortællingerne op som plankerne på molen; en efter en; om trækfugle, forskning, fiskeri, natur- og kulturhistorie og meget meget mere… man kan ikke nøjes med ét besøg til Korevle.

Skal du på strandtur eller ud på en oplevelsesrig travetur, er området ved Korevle lige så indtagende på en varm sommerdag som på en blæsende vinterdag.

Fra sin spæde fødsel midt under en storm i 1902 og frem til nu, har området udviklet sig fra et par små øer til det østlige Danmarks mest klassiske eksempel på et barriereø-kompleks. Her afskærmer to lange landtanger et indbydende laguneområde på indersiden, hvor fugle i trækperioder kæmper om pladsen, og hvor blot en lille busk kan udgøre det for ly, læ og tørt leje for det græssende kvæg.

Fra Høve i syd til Gudmindrup i nord, er ydersiden af Korevle, dvs. ud mod Sejerø Bugt, domineret af sandstrande. Gudmindrup Strand regnes for en Danmarks flotteste sandstrande.

SUG TIL DIG

Den lange sti på diget ind mod det tilstødende sommerhusområde, kaldet Lyngen, er således en oplagt platform for smukke udsigter og gode observationer i landskabet og naturen.

Området afgræsses af Galloway-kvæg, men er alligevel ved at gro til i disse år. Det skyldes, at Korevle fra Sejerø Bugt tilføres en masse sand, der er med til at holde på væksterne. Hele området bliver derfor mere og mere landfast med tiden, og ligner i sin udvikling det store område, der strækker fra Lårbakken i øst til Korevle i vest; en kystudviklingszone, der har været 8000 år undervejs.

Oveni den proces, der er i gang i laguneområdet, pålejres der også sand på ydersiden, og dét i en sådan grad at den gennemsnitlige tilvækst over de seneste tyve år er ca. 1 meter pr. år. Det betyder, at ikke bare er landtangerne gradvist blevet længere og længere siden 1902, de er også blevet bredere og bredere.

TAG TUREN TIL ENDEN

Når man frem til enden af en af de to landtanger, der i dag næsten støder mod hinanden og kun adskilles af en lille åbning ind til lagunen, vil man se to flotte krumodder, der smukt føjer strømmen ind i lagunen. Kun få steder i hele Danmark ses krumoddedannelse mere prominent end her.

Med sine ca. 6 km fra nord til syd er der lagt i op til en fin tur rundt i det næsten 125 hektar store område, der i tre omgange er blevet fredet for at begrænse den yderligere udvikling af sommerhusområdet i øst. Her er bygget mange sommerhuse efterhånden som kysten rykkede mod vest. I dag er området blevet et vigtigt åndehul for landliggerne i de selvsamme sommerhuse.

Har man ikke fået nok af krumodder, kan man slå et smut omkring Skansehage. Men ellers er det mere oplagt at søge ud i bølgen (når vejret tillader det) eller ind i land, hvor fx Ellinge Indhegning er et smukt sted for studier af skov og strandvolde – og måske videre til Solvognens Fundsted, der blev etableret som attraktion i 2020.

9

OGSÅ VED HØJVANDE eller med hård blæst byder Korevle sig til; rå og stridig og dog stadig betagende.

10
11
12

ÅRET RUNDT GEMMER KOREVLE på gode oplevelser udi fuglekiggeri; over mosehornugle, over ynglende klyder, til den smukke isfugl; varierende i farver og størrelser, varierende i sæson. Med rettigheder som fx adgang følger ansvar; pas på dig selv ved at passe på dyrene; Korevle afgræsses af kvæg. MINDRE FLOKKE AF STÆRE ”raster” langs kysterne i Odsherred. Sne på Korevle forhindrer ikke stæren i at hoppe rundt og sætte aftryk … åh, så fornøjet.

KOREVLE

Ein Schulbeispiel für die Entstehung Landzunge oder nur ein einladender dänischer Sandstrand? Um Korevle kommt man nicht herum. Als eine der schönen und einzigartigen Küstenlandschaften in Odsherred ist das Gebiet ein naheliegendes Ziel für einen Ausflug an einem warmen Sommertag. Für eine erlebnisreiche Wanderung ist die Gegend auch an einem windigen Herbsttag einladend.

Vom Beginn ihrer Entstehung während eines Sturms im Jahr 1902 und bis heute hat sich das Gebiet von einigen kleinen Inseln zu Ostdänemarks klassischstem Beispiel für einen Barriereinselkomplex entwickelt. Dort schirmen zwei lange Landzungen eine einladende Lagune an ihren Innenseiten ab, in der während des Vogelzugs die Vögel um Platz kämpfen und wo schon ein kleiner Busch als Versteck, Wetterschutz und trockenes Lager für grasendes Vieh dienen kann.

Von Høve im Süden bis Gudmindrup im Norden ist die Außenseite von Korevle, also zur Sejerø-Bucht hin, dominiert von Sandstränden. Gudmindrup Strand gilt als einer der schönsten Badestrände Dänemarks.

ATMEN SIE TIEF

Der lange Pfad auf dem Deich zum angrenzenden Ferienhausgebiet, Lyngen, bietet sich als Plattform für schöne Aussichten und interessante Beobachtungen in Landschaft und Natur an.

In dem Gebiet weiden Galloway-Rinder, aber es droht dennoch zuzuwachsen. Das liegt daran, dass von der Sejerø-Bucht viel Sand auf Korevle eingetragen wird, der die Gewächse festhält. So wird das ganze Gebiet immer mehr zu festem Land und ähnelt in seiner Entwicklung dem großen Gebiet, das sich von Lårbakken im Osten bis Korevle im Westen erstreckt – eine Küstenentwicklungszone, die sich bereits seit 8000 Jahren verändert.

Neben dem Vorgang im Lagunenbereich wird auch an der

Außenseite Sand abgelagert, und das in einer solchen Menge, dass im Durchschnitt der letzten zwanzig Jahre der Zuwachs ca. 1 m/Jahr betrug. So werden nicht nur die Landzungen seit 1902 langsam immer länger, sind auch ständig breiter geworden.

GEHEN SIE DEN GANZEN WEG

Wenn man zum Ende einer der beiden Landzungen geht, die heute einander beinahe berühren und nur durch eine kleine Öffnung zur Lagune getrennt sind, sieht man zwei gekrümmte Landzungen, die harmonisch dem Strom in die Lagune folgen. Nur an wenigen Orten in Dänemark ist die Entstehung von Krümmung deutlicher zu sehen als hier.

Mit ca. 6 km von Norden nach Süden ist das eine ansehnliche Tour durch das fast 125 ha große Gebiet, das in drei Maßnahmen unter Schutz gestellt wurde, um die weitere Ausbreitung des Ferienhausgebiets im Osten zu begrenzen. Dort entstanden im Zuge der weiter nach Westen wandernden Küste viele Ferienhäuser. Heute ist das Gebiet ein wichtiger Rückzugsort für die Bewohner dieser Ferienhäuser.

Waren das noch nicht genügend gekrümmte Landzungen, können Sie Skansehage besuchen. Ansonsten bietet sich aber eher ein kühles Bad an (wenn das Wetter dazu passt) oder landeinwärts z. B. Ellinge Indhegning, ein interessanter Ort um Wald und Strandwälle zu studieren, und vielleicht noch weiter zum Fundort des Sonnenwagens, der 2020 als Sehenswürdigkeit hergerichtet wurde.

14

En verden af smag – hele året rundt

En verden af smag – hele året rundt

En verden af smag – hele året rundt

En verden af smag – hele året rundt

På Dragsholm Slot dyrker vi gastronomien på flere forskellige planer til glæde for vores gæster.

På Dragsholm Slot dyrker vi gastronomien på flere forskellige planer til glæde for vores gæster.

På Dragsholm Slot dyrker vi gastronomien på flere forskellige planer til glæde for vores gæster.

På Dragsholm Slot dyrker vi gastronomien på flere forskellige planer til glæde for vores gæster.

I Bistroen følger vi årstidernes skiften for at skabe en autentisk smag af Odsherred, og i vores 1-stjernede

Michelin-restaurant går vi efter at udfordre, overraske og fremkalde store følelser. I Madhuset driver vi en mere uformel café, vinbar og gårdbutik, der er samlingspunkt for hyggelige stunder med mad og vin i centrum.

I Bistroen følger vi årstidernes skiften for at skabe en autentisk smag af Odsherred, og i vores 1-stjernede Michelin-restaurant går vi efter at udfordre, overraske og fremkalde store følelser. I Madhuset driver vi en mere uformel café, vinbar og gårdbutik, der er samlingspunkt for hyggelige stunder med mad og vin i centrum.

I Bistroen følger vi årstidernes skiften for at skabe en autentisk smag af Odsherred, og i vores 1-stjernede Michelin-restaurant går vi efter at udfordre, overraske og fremkalde store følelser. I Madhuset driver vi en mere uformel café, vinbar og gårdbutik, der er samlingspunkt for hyggelige stunder med mad og vin i centrum.

I Bistroen følger vi årstidernes skiften for at skabe en autentisk smag af Odsherred, og i vores 1-stjernede Michelin-restaurant går vi efter at udfordre, overraske og fremkalde store følelser. I Madhuset driver vi en mere uformel café, vinbar og gårdbutik, der er samlingspunkt for hyggelige stunder med mad og vin i centrum.

Kig ind for at få stillet den lette sult, for at få en mindeværdig gourmetoplevelse eller for at købe slotsdelikatesser med hjem.

Kig ind for at få stillet den lette sult, for at få en mindeværdig gourmetoplevelse eller for at købe slotsdelikatesser med hjem.

Kig ind for at få stillet den lette sult, for at få en mindeværdig gourmetoplevelse eller for at købe slotsdelikatesser med hjem.

Kig ind for at få stillet den lette sult, for at få en mindeværdig gourmetoplevelse eller for at købe slotsdelikatesser med hjem.

MICHELIN DRAGSHOLM SLOT – RELAIS & CHÂTEAUX +45 5965 3300 · info@dragsholm-slot.dk · www.dragsholm-slot.dk
MICHELIN DRAGSHOLM SLOT – RELAIS & CHÂTEAUX · +45 5965 3300 · info@dragsholm-slot.dk · www.dragsholm-slot.dk
MICHELIN DRAGSHOLM SLOT – RELAIS & CHÂTEAUX · +45 5965 3300 · info@dragsholm-slot.dk · www.dragsholm-slot.dk
MICHELIN

KOREVLE

A textbook example of spit formation or just an inviting Danish sandy beach? Korevle cannot simply be ignored. Among the finest and most distinctive coastal landscape in Odsherred, the area is a superb choice for a daytrip on a hot summer’s day. If you like an eventful hike, the area is just as engaging on a blustery autumn day.

From its humble beginnings during a storm in 1902 and until the present, the area has developed from a couple of minor holms into eastern Denmark’s most classic example of a barrier-island complex. Two long spits shield an inviting lagoonal area on the land side, where birds fight for space during migration and where even the smallest bush will provide shelter and dry bedding for the grazing cattle.

From Høve in the south to Gudmindrup in the north, the outer side of Korevle, i.e. the one facing Sejerø Bay, predominantly consist of sandy beaches. Gudmindrup Strand is regarded as one of Denmark’s finest beaches.

TAKE IT ALL IN

The long path on the dike in front of the adjacent summer cottage area, known as Lyngen, is therefore a perfect spot to enjoy fine views and observe the landscape and surrounding nature.

The area is cropped by Galloway cattle but has nevertheless become overgrown in recent years. The reason for this is the large amounts of sand deposited there from Sejerø Bay, which help retain the plants. So, over time, the whole area is gradually being connected to the mainland, a development very similar to that which took place in the area from the hill Lårbakken in the east to Korevle in the west; a coastal development which has been underway for 8000 years.

In addition to the ongoing process in the lagoonal

area, sand is also being deposited on the outside to such an extent that the average land accretion during the past twenty years has been about one metre annually. This means that not only have the spits increased in length since 1902, they have also grown wider.

WALK TO THE END

When you reach the end of one of the two spits, which now practically meet and are only separated by a small opening into the lagoon, you will see two fine curved spits, which neatly lead the current into the lagoon. Curved spits as prominent as these are rare in Denmark.

The spits measures roughly six km from north to south, and is perfect for a fine walk around the almost 125 hectares of land, which have been served with conservation orders all of three times in an effort to limit the summer cottage development to the east. Many cottages were built there in tandem with the coast pushing further west. Today, the area is a treasured green space for the holiday-makers using these cottages.

If you would like to see more curved spits, you could make a detour around Skansehage. Or you could go for a dip (weather allowing) or go inland, where e.g. Ellinge Indhegning is a good spot for studying woodlands and beach ridges – and perhaps also visit the finding place of the Sun Chariot, which opened as a tourist attraction in 2020.

16

SIDINGE GÅRDBUTIK & FRUGTPLANTAGE

Vi er en lille gårdbutik og produktionsvirksomhed, der er udviklet gennem tre generationer.

Gårdbutikken ligger midt i det naturskønne Odsherred hvorfra vi henter alle de friske og lokale producerede frugter og grøntsager til vores produktion af delikatesser, som sælges i vores gårdbutik samt lokalt og i mange delikatessebutikker rundt omkring i Danmark.

Besøger du vores gårdbutik finder du et stort og flot udvalg af delikatesser, livsstil og velvære.

Sidinge Gårdbutiks ostemonter, med oste modnet på eget ostelager, sætter baren højt for kvalitet. Vores egen produktion af delikatesser er f.eks. nøddedressing, salatdressing, marmelade og sennep i mange varianter, rapsolie og delikatesse olie samt et meget stort udvalg af rene frugt- og grøntsags safter samt blomstersafter.

Vi glæder os til at byde dig velkommen i Sidinge Gårdbutik og til en af Danmarks ældste stjerne landsbyer. www.sidinge.dk

DIS I N GEGÅRDBUTIK&F R ·EGATNALPTGU

HISTORISK GLAS – MODERNE DANSK GLASKUNST –KULTUREVENTS – FERIEAKTIVITETER – MUSEUMSBUTIK – CAFÉ

SÆRUDSTILLING AF MODTAGER AF HEMPELS GLASPRIS, PERNILLE BÜLOW ÅBEN 29. APRIL TIL 22. OKTOBER 2023

Hempel Glasmuseum, Annebjerg Stræde 2, 4500 Nykøbing Sj. www.hempelglasmuseum.dk

DANSK TANG er en af de virksomheder i Odsherred, der er i konstant udvikling og har fokus på bæredygtighed og miljø. Når Dansk Tang leverer friskhøstet tang fra Odsherred til restauranter i København, så er transporten arrangeret, så der samtidigt bringes andre varer med bilen til Restaurant MOTA.

DYK NED I DET GASTRONOMISKE MEKKA

Odsherred er smæk fuld af dygtige og passionerede madhåndværkere, grøntsagsavlere, idérige og nyskabende producenter. Landskabets fortrinligheder, fokus på bæredygtige arbejdsgange, samarbejde og erfaringsudveksling på tværs, sætter i disse år ekstra skub på udviklingen af kvalitetsprodukter i Geopark Odsherred.

Tekst: Helle Nordgaard Foto: Dansk Tang, Claus Starup, Mary Jo Hau m.fl.

EN KASSE MED SÆSONENS tang giver variation i smagsoplevelserne året rundt. De forskellige typer tang har sæson på forskellige tider af året. Og du vil opleve både konsistens, udseende, duft og smag vidt forskellig, når du går ombord i havets vitamin- og mineralrige tangplanter.

22

Fødevareproducenter med hang til at udvikle, avle, høste og skabe nyt har været tiltrukket af Odsherred igennem mange år, og de seneste år har udviklingen taget fart. Med kvalitetsmærket grøntsagsproduktion på to inddæmmede fjorde, dyrkning og fremstilling af prisvindende vin, ølbrygning, økologi og bæredygtigt landbrug, nordisk tempeh og nu også en omfattende produktudvikling af tang, er fødevarerne et af de bærende elementer i Geopark Odsherreds fundament. Både nye og veletablerede virksomheder har sat sig i spidsen for at udvikle fødevarer, der er med til at tegne fremtidens efterspørgsel på kvalitet og smagsoplevelser. De seneste skud på stammen arbejder samtidig fokuseret med en klimavenlig tilgang til produktion og forarbejdningsmetoder.

Oveni gør Odsherred sig synlig på landkortet med Michelinstjerner på flere lokale restauranter, der er i tæt samarbejde med de lokale producenter. Nomineringer og priser for sublime mad- og drikkeoplevelser er med til at understrege den høje kvalitet. Oveni har geoparken et uovertruffent spisested, Det Vilde Køkken i Klint, hvor de urter hentet i naturen spiller den altafgørende rolle på menuen og en naturkok, der tilbyder delikate og oplevelsesrige middage under åben himmel og over bål.

KLIMAVENLIG MAD

Dansk Tang er en af de fødevarevirksomheder i Geopark Odsherred, der er med til at skabe skelsættende gastronomiske vand- og landvindinger både i og uden for Geopark Odsherred.

Tang er sat på den gastronomiske dagsorden. Dels på grund af sin smags- og næringsværdi, dels fordi det vokser hurtigt, er let at høste og til gavn for vores klima.

NOMA var med som den første restaurant, der havde tang på menukortet. Sideløbende har Claus Henriksen, der både har bragt en Michelin-

TANGSAFARI SOM DET STORE HIT.

Dansk Tang oplever en stigende interesse, og er du nysgerrig på at vide meget mere om tang, tilbyder virksomheden tangsafari, der også kobler sig til en gastronomisk oplevelse. Smagsoplevelsen, som du kan få iført waders ude på fjorden ved at sætte tænderne i den friskhøstede tang, er en wow-oplevelse for de fleste. Men tangsafarien kan også kobles med en frokost eller middag på landjorden, hvor sæsonens friskhøstede tang eller et af Dansk Tangs andre produkter er på menuen. Tourlederne – ofte ejerne af virksomheden Claus Marcussen og Simon Weber Marcussen – er med hele vejen.

stjerne til Dragsholm Slot og siden til sin nye restaurant MOTA, der ligger skråt overfor Dansk Tang, været en vigtig samarbejdspartner.

I dag leverer Dansk Tang til en række restauranter landet over, og som de eneste mestrer de, at kunne levere tangen friskhøstet fra dag til dag. Logistikken via en grossist er tilrettelagt, så turen fra København til Odsherred udnyttes til transport og levering af andre varer til stedet og de omkringliggende restauranter.

NYE PRODUKTIONSMÅDER

Virksomheden har siden sin opstart i 2016 haft mål om at udvikle en klimavenlig fødevareproduktion og høster en stor del af tangen tæt på produktionslokalerne i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sj. Det sker primært ved at tage ud i Isefjorden eller langs kysten ved Kattegat og høste tangen manuelt. Sideløbende arbejder virksomheden med udvikling af nye produktionsmåder i sit laboratorium i store ”akvarier”, hvor tangen vokser på liner. Her får den lov at sætte sporer på samme vis som en frøplante på landjorden, der spreder sine frø til det omgivende vækstlag. I et havmiljø kan det foregå helt uden de store armbevægelser fra avleren og i modsætning til grøntsagsavl og landbrug helt uden brug af en stor maskinpark, pesticider og vandingsanlæg. Fremtidsplanen for Dank Tang er at etablere maritime haver ude i fjorden, hvor tangen vokser på spoler med liner – og let kan høstes, som frugten fra en busk eller et træ. Med få tips og tricks kan tang tilberedes, så det bliver en lækkerbidsken. Tangen har samtidig høj næringværdi og indeholder langt flere vitaminer og mineraler end frugt og grønt, vokser af sig selv uden større indsats og optager mere CO2 end planter på land. Samtidig optager tangen kvælstof og fosfor under sin vækstperiode i vandet, og har derfor positiv betydning for havmiljøet.

23

TROLDEBAKKENS FRUGTPLANTAGE ligger direkte ud til Nekseløbugten, og har med sin beliggenhed ideelle forhold til frugtavl. Udover at være en stor veldrevet æble- og pæreplantage er Troldebakkens Frugtplantage også en vigtig producent af jordbær, der dyrkes i både tunneler og på friland.

ØKOLOGISK HAVTORN er også en af de særlige fødevarer, Odsherred er leveringsdygtig i. På Oversøgård i Veddinge bakker ligger Danmarks største økologiske havtornplantage. Her kan man både bestille online og plukke selv efter aftale med ejeren. www.danskhavtorn.dk

24

BESØGSMARKEN på Lammefjorden er resultatet af et projekt i Geopark Odsherred, der er blevet til i samarbejde med lokale landmænd og agronomer. Henover sommeren kan borgere, sommerhusejere og andre gæster tage på markvandring med en pensioneret landmand fra Lammefjorden eller en medarbejder fra Geopark Odsherreds formidlings- og undervisningsafdeling. I høstperioden og langt ind i efteråret er mange af kommunens yngste på besøg på marken, hvor de får lov at grave kartofler op, høste palmeog rosenkål, bolsjebeder eller trække gulerødder op af dyndjorden. En merget polulær undervisningsdag i det fri. www.geoparkodsherred.dk

25

VINGÅRDENE I ODSHERRED producerer vine

af en kvalitet, der både høster priser og anerkendelse og er på vinkortet på nogle af de bedste restauranter i landet. Druerne her er fra Vejrhøj Vingård.

KLIMAET ER PERFEKT til vindyrkning i Odsherred og landskabet er meget velegnet med sydvendte solbeskinnede skråninger. Det kan smages på druerne. På Vejrhøj vingård dyrkes først og fremmest grønne druesorter, primært Solaris, men også blå druer, som bruges til rosévine.

VIN OG KVALITET PÅ ALLE HYLDER

Odsherreds landskab adskiller sig fra det øvrige Sjælland i kraft af bl.a. randmorænebakkerne med sine højdedrag formet af den sidste istid, hvor isen skød frem fra øst. På de sydvendte skråninger er der de seneste år etableret vinmarker, så Geopark Odsherred i dag rummer et vinslot og flere vingårde, der nu producerer vin af høj kvalitet. Vin der vinder priser og vin der finder vej til vinkortene på de gode restauranter og spisesteder.

Mange undersøgelser fra verdens mere kendte vindistrikter har over årene påvist, at vinens kvalitet afhænger af hvilket miljø, de pågældende sorter vokser i. På nordlige breddegrader synes det at forholde sig sådan, at med den rette geologi, sydvendte skråninger og i lav højde over havets overflade, har man noget nær de mest optimale forhold for vindyrkning –og det er lige præcis sådanne forhold, der hersker i Odsherred, hvor

Ørnberg Vin på Sjællands Odde og Vejrhøj Vin neden for Vejrhøj er nogle af de mest fremtrædende eksponenter for den fine tradition for landbrug, der gennemsyrer Odsherreds gastronomiske kulturhistorie.

Udover det istidsskabte landskab spiller det menneskeskabte også en markant rolle for områdets madkultur og tradition for at producere grøntsager, der kendes på deres fine smag og kvalitet. Sidinge Fjord og Lammefjorden er begge inddæmmet og inddraget til landbrugsjord. Den gamle fjordbund indeholder en blanding af sand og mineralholdigt dynd, der giver smag og fin struktur til gulerødder og kartofler, men også til asparges, kål og andre sprøde favoritter hos forbrugerne. Lammefjordsguleroden var en af de første danske fødevarer, der opnåede EU’s kvalitetsmærke BGB og senere fik lammefjordskartoflen tildelt samme mærke.

28

VEJRHØJ VINGÅRD OG ØRNBERG VIN har for længst bevist, at det godt kan lade sig gøre at fremstille god vin i Danmark. Begge vingårde er smukt beliggende og drives af passionerede avlere og vinbønder, der ikke går på kompromis i processen med at fremstille vine af bedste kvalitet. Begge vingårde tilbyder ture i vinmarkerne, vinsmagningsarrangementer og salg af vin. www.vejrhoj.dk og www.oernbergvin.dk

29

ODSHERREDS GASTRONOMISCHES MEKKA

Odsherred hat seit vielen Jahren Lebensmittelproduzenten mit dem Wunsch zum Entwickeln, Anbauen, Ernten und Erfinden von Neuem angezogen, und in den letzten Jahren hat sich dieser Trend beschleunigt. Mit einer Gemüseproduktion mit Qualitätskennzeichnung in zwei trockengelegten Fjorden, Anbau und Herstellung preisgekrönter Weine, Bierbrauen, Ökologie und nachhaltiger Landwirtschaft, nordisches Tempeh und nun auch einer umfassenden Produktentwicklung von Tang, sind Lebensmittel eines der tragenden Elemente des Geoparks Odsherred. Altbekannte und neu gegründete Firmen gehen bei der Entwicklung von Lebensmitteln voran, die die zukünftige Nachfrage nach Qualität und Geschmackserlebnissen mit gestalten werden. Die jüngsten Sprosse der Familie sind zudem auf klimafreundliche Produktion und Verarbeitung ausgerichtet.

Darüber hinaus macht sich Odsherred auf der Landkarte mit Michelin-Sternen in mehreren lokalen Restaurants bemerkbar, die eng mit lokalen Produzenten zusammenarbeiten. Nominierungen und Auszeichnungen für herausragende Speisen und Getränke betonen die hohe Qualität zusätzlich. Im Geopark finden Sie auch ein unübertroffenes Restaurant, in dem Wildkräuter die entscheidende Rolle auf der Speisekarte spielen und einem Naturkoch, der schmackhafte und abenteuerliche Abendessen unter freiem Himmel und über offenem Feuer anbietet.

KLIMAFREUNDLICHE SPEISEN

Dansk Tang ist eines der Lebensmittelunternehmen im Geopark Odsherred, das innerhalb und außerhalb des Geoparks zu gastronomischen Neuerungen zu Wasser und zu Land beiträgt.

Tang steht nun auf der Speisekarte. Einerseits wegen seines Geschmacks- und Nährwertes, andererseits wächst er schnell und ist leicht zu ernten – und somit gut für unser Klima.

NOMA gehörte zu den ersten Restaurants, die Tang anboten. Gleichzeitig ist Claus Henriksen, der sowohl einen Michelin-Stern nach Schloss Dragsholm als auch in sein neues Restaurant MOTA gebracht hat, das schräg gegenüber von Dansk Tang liegt, ein wichtiger Partner gewesen.

Inzwischen beliefert Dansk Tang eine Reihe von Restaurants im ganzen Land, und als einziger Lieferant können sie frisch geernteten Tang von Tag zu Tag anbieten. Die Logistik in Zusammenarbeit mit einem Großhändler ist so eingerichtet, dass auf der Tour von Kopenhagen nach Odsherred auch andere Waren dorthin und an andere Restaurants in der Umgebung geliefert werden.

NEUE PRODUKTIONSVERFAHREN

Seit seiner Gründung 2016 hat das Unternehmen das Ziel verfolgt, eine klimafreundliche Lebensmittelproduktion zu entwickeln und einen Großteil des Tangs in der Nähe des Produktionsstandorts im Anneberg Kulturpark in Nykøbing Sj. zu ernten. Das geschieht überwiegend mit manueller Ernte im Isefjord oder an der Kattegat-Küste. Gleichzeitig arbeitet das Unternehmen mit der Entwicklung neuer Produktionsmethoden in seinem Labor, in großen ‚Aquarien‘, in denen der Tang an Leinen wächst. Dort entwickelt der Tang Sporen, ähnlich einer Pflanze mit Samen an Land, die ihre Samen in der Umgebung verbreitet. In einer Meeresumgebung kann das ohne Zutun des Züchters und im Gegensatz zu Gemüseanbau und Landwirtschaft ohne großen Maschinenpark, Pestizide und Bewässerung vor sich gehen. Für die Zukunft plant Dansk Tang maritime Gärten im Fjord, in denen der

Tang auf Spulen mit Leinen wächst – und einfach geerntet werden kann, wie Früchte von Büschen und Bäumen. Bei Tang ist die Saison auch wesentlich länger, weil die unterschiedlichen Tangarten zu verschiedenen Jahreszeiten wachsen.

Tang besitzt einen hohen Nährwert, wächst ohne Hilfsmaßnahmen und nimmt mehr CO2 auf als Pflanzen an Land. Auch nimmt Tang während seines Wachstums Stickstoff und Phosphor aus dem Wasser auf und trägt somit positiv zum Meeresmilieu bei. Das Ziel von Dansk Tang ist deshalb nicht allein CO2-Neutralität, sondern sogar eine CO2-Aufnahme aus der Umwelt.

TANGSAFARI ALS GROSSE ATTRAKTION

Dansk Tang bemerkt ein zunehmendes Interesse, und wenn Sie mehr über Tang erfahren möchten, bietet das Unternehmen dazu Tangsafaris an, die auch mit einem gastronomischen Erlebnis verbunden sind.

Der Geschmack, den Sie in Wathosen im Fjord mit einem Biss in frisch geernteten Tang haben können, ist für die Meisten ein Wow-Erlebnis. Aber die Tangsafari kann auch mit einem Mittag- oder Abendessen an Land verbunden werden, in dem sich der frisch geerntete Tang der Saison oder ein anderes Produkt von Dansk Tang wiederfinden. Die Tourleiter – häufig die Eigentümer Simon Marcussen und Simon Weber Marcussen – sind immer dabei.

LANDSCHAFT UND PREISGEKRÖNTER WEIN

Odsherreds Landschaft unterscheidet sich vom übrigen Seeland u. a. durch die von der letzten Eiszeit geformten Randmoränenhügel, als sich das Eis von Osten her vorschob. An den Südhängen entstanden in den letzten Jahren Weinfelder, sodass sich im Geopark Odsherred heute ein Weinschloss und mehrere Weingüter befinden, die inzwischen hochwertige Weine produzieren. Mit Preisen ausgezeichnete Weine und Weine, die auf den Karten guter Restaurants erscheinen.

Mehrere Untersuchungen in bekannteren Weinanbaugebieten haben seit Jahren gezeigt, dass die Weinqualität von der Umgebung abhängt, in der der betreffende Wein wächst. In nördlichen Breiten scheint es sich so zu verhalten, dass bei passender Geologie, südlicher Hanglage und geringer Höhe über dem Meer, beinahe optimale Weinbauvoraussetzungen bestehen – und genau diese Gegebenheiten finden sich in Odsherred, wo Ørnberg Vin auf Sjællands Odde und Vejrhøj Vin unterhalb der Vejrhøj zu den herausragenden Vertretern der guten Landwirtschaftstradition gehören, die Odsherreds gastronomisch Kulturgeschichte durchdringt.

Neben der von der Eiszeit geformten Landschaft spielt das Menschengemachte eine markante Rolle für die Speisekultur und die Tradition der Region, Gemüse zu produzieren, die für hervorragenden Geschmack und erstklassige Qualität bekannt sind. Sidinge Fjord und Lammefjord wurden beide eingedämmt und in Landwirtschaftsflächen verwandelt. Der ehemalige Fjordboden besteht aus Sand und mineralhaltigem Schlick, die Karotten und Kartoffeln, aber auch Spargel, Kohl und anderen knackigen Verbraucherlieblingen guten Geschmack und feine Struktur verleihen. Die Lammefjord-Karotte war unter den ersten dänischen Lebensmitteln, die EUs Qualitätsauszeichnung BGB erhielten, und später bekam die Lammefjord-Kartoffel dieselbe Marke.

30

KOGEKUNST – OVER BÅL I DET FRI

Autentisk, enkel og nærværende mad, tilberedt og serveret i naturen.

Saml familie og venner og få den nære og uformelle oplevelse rundt om bålene og deltag i arbejdet eller vælg friheden og overlad bålene til mine kyndige hænder til din fest. Smag min mad på mit popup spisested i sommerferien.

Naturkokkens Spisested, Tinghulevej 16b, 4573 Højby www.naturkok.dk

ODSHERREDS GASTRONOMIC MEKKA

Food producers with a flair for developing, cultivating, harvesting, and innovating have been attracted to Odsherred for many years, and this has recently gathered momentum. With high quality graded vegetable production on the land of two reclaimed fjords, the growing and production of prize winning wines, brewing, ecology and sustainable agriculture, Nordic tempeh, plus considerable seaweed product development, food production is now one of the cornerstones of Geopark Odsherred. Both new and well-established enterprises are now spearheading the development of the kinds of food that will drive future demands for quality and taste. Moreover, the newest of these strive to implement climate-friendly production and processing methods.

Another prominent feature of Odsherred is the several Michelin-starred restaurants which collaborate with local producers. Moreover, nominations and awards for sublime food and drink experiences attest to the high quality. To top it all, there is a supreme eatery in the geopark whose natural chef offers delicate and momentous open-air dining over a bonfire from a menu based on wild herbs.

CLIMATE-FRIENDLY FOOD

Dansk Tang is one example of an enterprise in Geopark Odsherred that creates landmark gains in the geopark and beyond.

Seaweed is now very much on the gastronomic agenda. Partly because of its taste and nutritional value and partly because it is fast growing, easy to harvest, and benefits our climate.

NOMA was the first restaurant to include seaweed on the menu. Claus Henriksen, renowned chef at the Michelin-starred restaurants Dragsholm Castle and MOTA, his new restaurant located opposite Dansk Tang, has been an important collaboration partner.

Today, Dansk Tang supplies restaurants across the country – the only one able to supply freshly-gathered seaweed on a day-to-day basis. A wholesaler coordinates logistics from Copenhagen to Odsherred to include other goods due for Dansk Tang as well as deliveries to restaurants in the area.

NEW PRODUCTION AREAS

Since its start-up in 2016, the enterprise has aimed to develop a climate-friendly food production and the majority of the seaweed is harvested close to the production facilities in Anneberg Kulturpark in Nykøbing Sjælland. This is primarily done by harvesting the seaweed manually from Isefjorden or along the Kattegat coast. Furthermore, the enterprise is working to develop new production methods in its laboratory in spacious ‘aquariums’, where the seaweed is grown on twine ropes. Spores are seeded in these in the same way that terrestrial seed plant would disperse seeds to the surrounding land. In a marine environment, it happens without much effort on the part of the grower and, unlike vegetable growing and farming, without the need for machinery, pesticides, and irrigation systems. Dansk Tang plans to establish maritime gardens in the fjord, growing seaweed on twine

spools for easy harvesting, much like fruit from a bush or tree. However, the seaweed season is much longer because the various seaweed species peak at different times of year.

The nutritional value of seaweed is very high, it grows with a minimum of effort on the part of the grower and absorbs more CO2 than terrestrial plants. Also, seaweed absorbs nitrogen and phosphorus during its growing period in the water, which has a positive effect on the marine environment. Therefore, Dansk Tang aims not just to present CO2-neutral accounts but negative ones.

SEAWEED SAFARI A GREAT SUCCESS

Dansk Tang experiences an increasing interest in its products, and if you would like to know more about seaweed, the enterprise organises seaweed safaris, including an optional gastronomic experience.

Tasting the freshly-gathered seaweed out on the fjord, kitted out in waders, is a unique experience. You can add lunch or dinner on land to your seaweed safari, sampling a menu of freshly-gathered seaweed or other products from Dansk Tang. The tour guides – often the owners Simon Marcussen and Simon Weber Marcussen – will accompany you on the trip.

LANDSCAPE AND AWARD WINNING WINES

The landscape of Odsherred differs from the rest of Zealand, notably because of the end-moraine hills with their ridges formed by the glacial advance from the east during the last glacial period. In recent years, vineyards have been established on the south-facing hills, and Geopark Odsherred now has a chateau and several vineyards producing high quality, awardwinning wines found on the menus of high quality restaurants and eateries.

Over the years, studies from the world’s more renowned wine districts have shown that the quality of the wine largely depends on the environment in which the specific varieties are grown. In the northern hemisphere, the best conditions for wine production seem to hinge on optimal geological conditions, south-facing hills, and elevations fairly close to sea level – conditions which exist in Odsherred where Ørnberg Wine at Sjællands Odde and Vejrhøj Wine at the foot of Vejrhøj are among the most prominent exponents of the fine agricultural traditions permeating the gastronomical cultural history of Odsherred.

Besides the glacial landscape, human endeavour also plays a significant role in the local food culture and tradition for producing vegetables renowned for their exquisite flavour and quality. Sidinge Fjord and Lammefjorden have both been reclaimed and are now used as agriculture land. The old fjord bed consists of sand and organic silt rich in minerals, which provides flavour and structure to carrots and potatoes, but also to asparagus, cabbage, and other crunchy consumer favourites. The Lammefjord carrot was one of the first Danish foods to receive EU’s BGB mark of quality, an accolade later given to the Lammefjord potato.

32

ØRNBERG VIN HAR I 16 ÅR VIST, AT MARKERNE PÅ

SJÆLLANDS ODDE UDGØR ET UNIKT TERROIR

Ørnberg Vins marker har leveret vin i særklasse inden for dansk vinavl siden plantningen af de første vinstokke i 2007. Hovedsorten er Solaris, en drue der har vist sig specielt velegnet til dyrkning på Ørnberg Vins marker på Sjællands Odde.

Specielt for en dansk vingård producerer Ørnberg Vin her en bred vifte af hvide vine. Fra de tørre, sprøde elegante mousserende og stille vine, til kraftige, smagfulde og søde dessertvine. Alle med de karakteristiske sprøde, elegante syreprofiler og de tydelige frugt- og bærnoter, som er kendetegnende for Cool Climate vine.

Vingården er åben for besøg og oplevelser på egen hånd, rundvisninger med vinsmagning eller for køb af vine.

Åbningstider og rundvisninger med vinsmagning, se www.oernbergvin.dk

Kontakt: tlf. 28777796 / mail: info@oernbergvin.dk

GEOPARK BJERG

GRAND PRIX EN TOUR DE FRANCE-VÆRDIG BJERGRUTE

Drømmer du om at springe op på cyklen og være med, eller vil du hellere nøjes med at heppe langs ruten? Geopark Bjerg Grand Prix er benhårde bakker og smukke udsigter i Odsherreds istidsskabte landskab – og en cykelrute, der har udfordret cykelmotionister og -entusiaster siden 2018. I 2022 viste Bjergruten sig at være verdens største cykelløb værdigt.

Tekst: Pernille Bossov Godt Foto: John Olsen/Photodan

starter og slutter på toppen af Høve. Undervejs på Bjergruten møder rytterne morænelandskabets benhårde stigninger. Her sikrede Magnus Cort sig bjergpoint fra både Côte d'Asnæs, Côte d'Høve Stræde og Côte d'Kårup Strandbakke (med en stigning på 12%) ved Tour de France 2022 - og vandt dermed den prikkede bjergtrøje.

35
GEOPARK BJERG GRAND PRIX

NANNA FELDT (øverst på podiet) har deltaget i 2019, 2021 og 2022 og vundet sin kategori alle tre år. Hun er mor til to små børn og nyder sine træningsture rundt i Odsherreds bjerge.

Foto: Nanna Feldt

Ideen om Geopark Bjerg Grand Prix udsprang fra et ønske om at vise Geopark Odsherred frem på en helt ny måde og samtidig fremme Odsherred som en cykeldestination, der ikke findes andre steder i landet.

– Kombinationen af flad vej, skarpe sving og gode stigninger stiller store krav til rytterne. Når det så er sagt, så er det jo en fantastisk smuk tur og stort set alle kan deltage og gennemføre, fortæller Nanna Feldt, der har deltaget i Geopark Bjerg Grand Prix i 2019, 2021 og 2022 og vundet sin kategori alle tre år. Hun er 33 år, mor til to små børn, bor i Odsherred og tager tit en træningstur rundt i Odsherreds bjerge.

Odsherreds helt særlige landskab viser på fineste vis, hvordan den seneste istid har skubbet og formet området - og med en tur rundt på Geopark Bjerg Grand Prix ruten, får man smukt syn for sagen. Netop det smukke landskab er vigtigt for ægteparret Lars og Pia Thonke. De har sommerhus i Odsherred og har deltaget to gange i Geopark Bjerg Grand Prix. Når de hopper op på deres cykler, er det hverken for træningens eller diverse konkurrencers skyld, men klart for at se det danske landskab, fortæller Lars. Når parret undervejs i cykelløbet taber pusten, er der ubetinget plads til en pause og til at nyde den skønne udsigt.

Både udsigter og dansk landskab er der masser af. Faktisk et helt unik et af slagsen. På turens 37 km føres man rundt i et klassisk eksempel på et morænelandskab, der med geologiske briller ikke ses andre steder i Nordeuropa. Et helt særligt landskab, der i 2014 førte til den internationale anerkendelse hos UNESCO og satte Geopark Odsherred på listen over UNSCO Global Geoparks, der i dag samlet tæller 177 steder verden over.

EN OPLEVELSE DER KAN MÆRKES I KROP OG SIND

Ruten kaldes for Bjergruten, og selvom vi i Danmark ikke har bjerge, passer navnet stadig særdeles godt. Bjergruten byder på 520 højdemeter, hvilket bogstaveligt talt kan mærkes i både krop og sind. Det bakkede landskab giver nemlig både kamp til benmusklerne og samtidig helt fantastiske udsigter ud over blandt andet Sejerø Bugt, Odden og den dominerende højderyg. Med andre ord kan du på egen krop mærke istidens kræfter og se de smukke ”efterladenskaber”, hvilket trækker cykelgæster til hele året rundt.

– Jeg nyder "bjergene" og kører ofte enten hele turen, eller dele af den, i min egen træning, siger Nanna, der har stor glæde af at have de udfordrende træningsforhold i sin ”baghave”.

Og selvom hun er tredobbelt vinder af Geopark Bjerg Grand Prix og tager bjergspurten på tid, er der stadig plads til at nyde omgivelserne: – Det er svært ikke at nyde så smuk natur, uanset hvor høj pulsen er.

RØDPRIKKET CYKELFEST

Selv Tour de France så potentialet i det odsherredske morænelandskab, og den 2. juli 2022 fik Odsherred besøg af verdens største cykelløb. Årets Tour de France blev åbnet i Danmark og 2. etape førte tour-rytterne gennem det bakkede landskab. Vejret viste sig fra sin bedste side, veje blev udsmykket, byfester blev afholdt for fuld skrue, og folk flokkedes om de gode pladser. Bjergruten fik en helt særlig opmærksomhed, da Magnus Cort sejrssikkert tog alle tre bjergspurter på Côte d’Asnæs Indelukke, Côte d’Høve Stræde og Côte de Kårup

36
”Der er plads til alle og du får altid masser af verbale skulderklap fra både andre ryttere, flagposter og tilskuere. Det giver bare en helt speciel stemning!” Nanna Feldt, 33 år.

Strandbakke, og dermed sikrede sig den prikkede bjergtrøje. En opmærksomhed der fik flere ryttere på jernhesten for at gøre Magnus kunsten efter ved det næste Geopark Bjerg Grand Prix.

ET VOKSENDE LØB

Siden det første Geopark Bjerg Grand Prix blev afholdt i 2018 og Bjergruten blev markeret med skilte, har det været tydeligt, at flere har fundet vej til Odsherreds Bjerge. Og med besøget fra Tour de France, hvor hele verden så med, er interessen øget yderligere. Ved cykelløbets første år tilmeldte 500 friske deltagere sig, hvilket i de følgende år er doblet op til 1000 deltagere i 2023. Mellem deltagerne møder man alt fra den konkurrencelystne, der søger hårde udfordringer til den mere ”magelige” rytter, der måske vil nyde turen på el-cykel. De forskellige kategorier giver deltagerne mulighed for at opleve cykelløbet på lige præcis de præmisser, de ønsker hver især.

Geopark Bjerg Grand Prix er blevet en fast del i kalenderen hos mange cykelentusiaster, og hvert år ses både gengangere og nye deltagere.

– Jeg kommer tilbage hvert år, fordi det her løb bare kan noget helt særligt for alle, uanset om man er deltager eller tilskuer. Det er et godt løb til at socialisere sig med sine klubkammerater, fortæller Nanna.

Desuden er sikkerheden en vigtig grund til, at hun gerne deltager igen: – Efter at jeg er blevet mor til to små, så deltager jeg kun i cykelløb, hvor jeg føler mig sikker hele vejen rundt.

Sikkerheden er en tydelig prioritet ved afviklingen og er med til at give rytterne de trygge rammer, der skal til for, at oplevelsen kan nydes og fokus kan rettes på det sociale og ikke mindst den gode stemning.

Den gode stemning har en helt central rolle i Geopark Bjerg Grand Prix. – Alle er kommet for at få en dejlig dag, fortæller Lars, der sidst deltog i et cykelløb for 20 år siden, men nu glæder sig over at kunne deltage i et lokalt cykelløb, hvor alle kan være med.

Geopark Bjerg Grand Prix er mere end bare fuld fart frem og benkramper. Det er det istidsskabte landskab, de smukkeste udsigter, garantien for ømme stænger og den gode stemning hele vejen rundt, der gør cykelløbet til noget helt særligt. Er du endnu ikke overbevist? Så kom og vær med, når det igen summer af fokus, spænding og kampgejst afløst af lettelse, træthed og sejersrus på toppen af Høve anden søndag i august.

Geopark Bjerg Grand Prix arrangeres af Geopark Odsherred i samarbejde med løbsarrangør Ole Egeblad, Høve Bylaug og med SPAR NORD som hovedsponsor.

37

GEOPARK BJERG GRAND PRIX

EINE DER TOUR DE FRANCE WÜRDIGE BERGSTRECKE

Seit 2018 hat der Geopark Bjerg Grand Prix Trimm-Dich-Radler und Radsportenthusiasten mit knochenharten Hügeln und schönen Ausblicken in die von der Eiszeit geformte Landschaft Odsherreds herausgefordert – eine Landschaft und eine Radstrecke, die sich 2022 sogar als würdig für das größte Radrennen der Welt erwies.

Die Idee zum Geopark Bjerg Grand Prix entsprang dem Wunsch, den Geopark Odsherred auf neue Weise zu präsentieren und gleichzeitig Odsherred als Reiseziel für Radfahrer bekannt zu machen, das es andernorts in Dänemark nicht gibt.

– Die Kombination aus ebenem Weg, scharfen Kurven und interessanten Steigungen stellt hohe Anforderungen an die Fahrer. Davon abgesehen ist es ja eine herrliche Strecke, die eigentlich alle fahren können, erzählt Nanna Feldt, die 2019, 2021 und 2022 an dem Rennen teilgenommen und in allen drei Jahren in ihrer Kategorie gesiegt hat. Sie ist 33 Jahre alt, Mutter zweier kleiner Kinder, wohnt in Odsherred und fährt häufig eine Trainingsrunde in den Bergen von Odsherred.

Auf den 37 km der Strecke kommt man durch das klassische Beispiel einer Moränenlandschaft, die es geologisch gesehen nirgends anders in Nordeuropa gibt. Die Strecke heißt Bergroute, und obwohl wir in Dänemark keine Berge haben, passt der Name sehr gut. Die Strecke hat 520 Höhenmeter, die ganz wörtlich in Körper und Seele zu spüren sind. Die hügelige Landschaft fordert nämlich einerseits die Beinmuskeln und bietet gleichzeitig fantastische Aussichten u. a. über die Sejerø-Bucht, Odden und den dominierenden Höhenrücken. Anders gesagt, können Sie die Kräfte der Eiszeit am eigenen Körper fühlen und die schönen „Hinterlassenschaften“ sehen, die das ganze Jahr über Radtouristen anziehen.

Die Tour de France sah das Potenzial in der Moränenlandschaft von Odsherred, und am 2. Juli 2022 bekam Odsherred Besuch vom

größten Radrennen der Welt. Dort erregte die Bergroute besondere Aufmerksamkeit, als Magnus Cort siegessicher alle drei Bergspurts am Côte d’Asnæs Indelukke, Côte d’Høve Stræde und Côte de Kårup Strandbakke gewann und sich damit das gepunktete Bergtrikot sicherte. Diese Aufmerksamkeit brachte mehr Fahrer dazu, es Magnus beim nächsten Geopark Bjerg Grand Prix gleichzutun.

EIN WACHSENDES RENNEN

Seit dem ersten Geopark Bjerg Grand Prix im Jahr 2018 und der Beschilderung der Bergroute, ist es deutlich, dass ständig mehr den Weg in Odsherreds Berge finden. Und mit dem Besuch der Tour de France, den die ganze Welt sah, ist das Interesse weiter gewachsen. Im ersten Jahr des Rennens meldeten sich 500 unternehmungslustige Teilnehmer an; die Zahl wuchs in den Folgejahren auf 1000 in 2023. Unter den Teilnehmern gibt es Wettbewerbsorientierte, die große Herausforderungen suchen, aber auch „gemütlichere“ Fahrer, die die Natur auf einem E-Bike genießen möchten. Die unterschiedlichen Kategorien ermöglichen es den Teilnehmern, das Rennen genau zu den Bedingungen zu erleben, die sie wünschen.

Der Geopark Bjerg Grand Prix ist mehr als einfach „volle fahrt voraus“ und Beinkrämpfe. Es ist die von der Eiszeit geformte Landschaft, es sind die schönen Aussichten, die Garantie für müde Beine und die durchgängig gute Stimmung, die das Radrennen zu etwas Besonderem machen. Sind Sie noch nicht überzeugt? Dann machen Sie mit, wenn Konzentration, Spannung und Kampfgeist am zweiten Sonntag im August auf dem Gipfel von Høve wieder von Erleichterung, Müdigkeit und Siegestaumel abgelöst werden.

Der Geopark Bjerg Grand Prix wird vom Geopark Odsherred in Zusammenarbeit mit dem Rennveranstalter Ole Egeblad, Høve Bylaug und der Bank SPAR NORD als Hauptsponsor ausgerichtet.

38

GEOPARK MOUNTAIN GRAND PRIX

A ROUTE WORTHY OF A TOUR-DE-FRANCE MOUNTAIN STAGE

Since 2018, the Geopark Mountain Grand Prix has challenged biking tourists and enthusiasts with its tough hills and breath-taking views in Odsherred’s Ice Age landscape – in 2022, a landscape and bike route proving worthy of the world’s greatest bike race.

The idea of a Geopark Mountain Grand Prix sprang from a wish to present Geopark Odsherred in a different light while also promoting Odsherred as a bike destination unlike any other in the country.

– The combination of flat roads, sharp turns, and tough ascends places severe demands on riders. Having said that, it’s a brilliantly beautiful ride and most people are able to take part and finish, said Nanna Feldt, who took part in the Geopark Mountain Grand Prix in 2019, 2021, and 2022, winning her category every year. Aged 33, she is the mother of two young children and lives in Odsherred where she often goes for a practice ride round the Odsherred ‘mountains’.

The route’s thirty-seven kilometres take riders through a classic example of moraine landscape which, from a geological perspective, is unique in Northern Europe. The route is known as the Mountain Route, and although there are no mountains in Denmark as such, the name is nonetheless very apposite. The Mountain Route includes a vertical rise of 520 metres, leaving its mark on both body and mind. The hilly landscape is demanding on the leg muscles while offering stunning views across Sejerø Bay, the Odden spit, and the dominant ridge. In other words, you will sense the ancient Ice Age forces and see for yourself the beautiful effects of these, which attract biking tourists all year round.

Tour de France saw the potential of the Odsherred moraine landscape and on 2 July 2022, the world’s greatest bike race

visited Odsherred. The Mountain Route attracted special attention when Magnus Cort won all three mountain sprints at Côte d’Asnæs Indelukke, Côte d’Høve Stræde, and Côte de Kårup Strandbakke, securing the dotted mountain jersey. The attention surrounding these events inspired several riders to don their bikes and attempt to replicate Magnus’s success at the following Geopark Mountain Grand Prix.

A GROWING RACE

Since the first Geopark Mountain Grand Prix was held in 2018 and the Mountain Route was signposted, more people have clearly opted for Odsherred’s hills. The visit by the Tour de France squad when the whole world was watching did much to boost interest. For the first race, some 500 hearty contestants registered, which doubled to 1000 in 2023. The contestants comprise anything from competitive riders seeking arduous challenges to the comfy riders, who might want to enjoy the route on their e-bikes. The categories offer an opportunity to experience the race on premises to suit everyone.

The Geopark Mountain Grand Prix is more than just full speed ahead and leg cramps: the Ice Age landscape, the stunning views, the promise of aching limbs, and the convivial atmosphere all around that makes the bike race so special. Not yet convinced? Then come and join in for another buzz of focus, excitement and fighting spirit succeeded by relief, fatigue, and victory high up at the Høve summit on the second Sunday in August.

Geopark Mountain Grand Prix is organised by Geopark Odsherred in collaboration with race organiser Ole Egeblad, Høve Guild and our chief sponsor SPAR NORD.

39

LIVET PÅ HAVNEN

Odsherred har tre smukke havne, der byder velkommen til sine gæster og beboere fra både land- og vandsiden. Havnene ligger i Rørvig, Nykøbing Sj. og på Odden i Havnebyen. Hver havn har sin charme, og er på hver sin måde indbydende og fuld af aktiviteter, mad- og kulturoplevelser. Kommer du sejlende, er der lystbådehavn alle tre steder.

40
Tekst: Jakob Walløe Hansen og Helle Nordgaard Foto: John Olsen/Photodan

DU GÅR ALDRIG FEJL af en tur til Rørvig Havn med hele familien. Sankt Hans bliver fejret med bål på vandet og leg i sandet, og henover hele sommerferien er krabbefangeriet en af de aktiviteter, der ligger øverst på favoritlisten hos de yngste. Et besøg på Vandmanden er en af de oplevelser, der kan booste feriehumøret hos både små og store. Her står værter og naturvejledere fra Geopark Odsherred klar i skolernes sommerferie.

RØRVIG HAVN SUMMER AF LIV

Det gode havneliv udleves både omkring færgelejet på den lille sandstrand, på molen og lystbådehavnen, omkring iskioskerne, legepladsen, spise- og udskænkningsstederne. Og så har Rørvig havn et tilbud til store og små, der både omfatter leg og læring.

På Rørvig Havn har en lille træ-hytte på 20 m2 igennem årtier været udgangspunktet for et af sommerens sikre tilløbsstykker for børnefamilier: havnens så berømte krabbefangeri. De seneste år har Geopark Odsherred budt ind med formidling og nyt til oplevelsen.

Kigger du forbi i sommerferieperioden kan du blive klogere på noget af alt det, der rører sig i vandkanten lige udenfor. Temaet er klassisk naturhistorie med udgangspunkt i den smukke Isefjord.

Vandmanden er åben i skolernes sommerferie, og i alle de 44 dage kan du og hele familien besøge Vandmanden og dykke ned i fjordens biologi og blive klogere på, hvordan strandkrabbehunnen bærer på tusinder og tusinder af æg under skjoldet, eller hvordan søstjernen krænger sin mave ud over byttet, når det er middagstid.

Livet på havbunden er fuld af finurligheder og overraskelser, og værterne fra Geopark Odsherred står på spring til at videreformidle det hele til både børn og voksne.

41

KAKLERNE TIL KULTURSTIEN er lavet af Tine Secher fra Kunstnerfløjen i Anneberg Kulturpark og kartograf Andreas Hammershøj. Hver kakkel skal markere de steder, hvor du kan gøre stop og lytte til en podcast. På havnen i Nykøbing Sjælland kan du supplere med flere kunstneriske oplevelser henover året. Bl.a. det anerkendte Ovnhus-marked den fjerde weekend i juli. Her kan du besøge over 70 kunsthåndværkere, der præsenterer og sælger deres produkter.

HAVNEN, KUNSTEN OG KULTURSTIEN

Nykøbing havn har i årevis haft sin egen lille ”kunstnerkoloni” med værksteder, atelierer og et tårn, der bugner af kunst og skaberkraft. Derudover danner havnen hver sommer rammerne for bl.a. Ovnhus Kunsthåndværkermarked. Som noget nyt, er der nu også mulighed for at se udstillinger i seks sorte træhytter, der er opstillet ved Korvetvej på havnen. Hytterne har tidligere været brugt som salgsboder på torvet i Nykøbing Sj., men er nu udstillingsplatform for kunstnere, der arbejder fra Kunstkollektivet 8B i Unnerud.

KULTURSTIEN VIA HAVNEN

Nykøbing havn er med den nye etablering af Kulturstien også blevet et bindeled imellem Nykøbing Sjælland by, der ligger en lille kilometer fra havnen og Annebergparken lidt længere mod syd med sine mange kultur- og gastrooplevelser.

Kulturstien byder på en travetur på i alt 5,8 kilometer gennem byen, rundt om havnen, ind i skoven og langs den smukke Nykøbing Fjord til Annebergparken og tilbage. Undervejs på turen kan du lytte til en række fortællinger om historien, der knytter sig til de steder, du møder på din vej, til arkitekturen, landskabet og kulturen i området. Lydfortællingerne henter du ved at scanne en QR-kode med din mobiltelefon, og QR-koderne finder du på de fint dekorerede kakler, der sammen med skilte er med til at afmærke stiforløbet.

www.visitodsherred.dk/kulturstien

42

TUNEN PÅ ODDEN HAVN

Havnebyen på Sjællands Odde har en historie, der bl.a. tager sit udspring i en intens fangst af blåfinnet tun ude i Kattegat. Men da tunen fortrak fra danske farvande, ændrede havnen karakter.

Der skrives på flere felter nye kapitler til Havnebyens udvikling og aktiviteterne på havnen, mens fortællingen om tunfangsterne hænger ved. Stoltheden og tilhørsforholdet til den hurtige fisk er udtalt, og i de lokale fiskeres klublokale, hænger stadig billedet af den seneste tun, der blev landet på havnen.

For 11 år siden etablerede man en udstilling om tunen i en gammel havnebygning. Som en særbevilling under Corona-pandemien blev der afsat midler til at opdatere denne udstilling, så den kunne indgå som et opholds-, formidlings- og undervisningslokale for både lokale og gæster.

Du kan nu besøge den nye udstilling om den mægtige blåfinnede tun, der i de senere år er begyndt at vende tilbage i havet omkring os. Der er med udviklingen igen grundlag for at fortælle den utrolige historie om en fisk, der migrerer tusinder af kilometer fra fjerne og eksotiske egne af kloden for at søge ind i de indre danske vande.

Udstillingen omfatter nye videooptagelser af mærkningen af blåfinnet tun, der ikke længere må fanges til konsum, nye billeder, plancher og lækre grafiske gengivelser. Forestil dig fx en tun skåret over på langs midt i lokalet; det er ikke nogen lille fisk. Samtidig er lokalet indrettet med en multifunktionalitet for øje, så de store centrale elementer i udstillingen kan flyttes og gøre plads til anden brug af lokalet. Tager du til Havnebyen og det hyggelige havneområde, kan du i sommerhalvåret også begive dig ud på en Natursti under vandet, deltage i arrangementer i Auktionshallen på Odden Havn og som noget helt nyt blive medlem af Havbanken, der har lokaler lige ved siden af udstillingen om tunen og drives af en lokal gruppe af frivillige. Og så er der Odden fisk, hvor du kan handle friske varer til frokosten og middagen. www.geoparkodsherred.dk

43

DAS LEBEN IM MEER UND AUF DEM MEERESBODEN

Odsherred hat drei schöne Häfen, die Gäste und Einheimische vom Wasser und vom Land aus willkommen heißen. Sie liegen in Rørvig, Nykøbing Sj. und in Havneby auf der Odden Halbinsel. Jeder Hafen hat seinen Scharm und ist auf seine Weise einladend und voller Aktivität, kulinarischer und kultureller Erlebnisse. Wenn Sie mit dem Boot ankommen, finden Sie an allen drei Orten einen Sportboothafen.

SPIEL UND INFORMATION ÜBER DIE BIOLOGIE DES ISEFJORDS

Im Hafen von Rørvig ist eine 20 m2 kleine Holzhütte seit Jahrzehnten Ausgangspunkt für eine der großen Sommerattraktionen für Familien mit Kindern: das berühmte Krebsfangen am Hafen.

In den letzten Jahren hat Geopark Odsherred Vermittlung und Neuigkeiten für ein lehrreiches Erlebnis angeboten.

Wer in den Sommerferien hierher kommt, kann viel über alles das erfahren, was sich vor der Tür, im Wasser, bewegt. Das Thema ist klassisch Naturgeschichte mit Ausgangspunkt im schönen Isefjord.

Vandmanden ist in den Schulsommerferien geöffnet, und in allen 44 Tagen kann die ganze Familie die Biologie des Fjords kennenlernen und erfahren, wie weibliche Strandkrabben tausende von Eiern unter dem Panzer tragen, oder wie der Seestern seinen Magen zum Essen über die Beute stülpt.

Das Leben am Meeresboden ist voller Einfälle und Überraschungen, und die Naturvermittler des Geoparks Odsherred stehen bereit, dies Kindern und Erwachsenen verständlich zu machen.

DER HAFEN, DIE KUNST UND DER KULTURPFAD

Nykøbings Hafen hat schon seit Jahren seine eigene kleine ‚Künstlerkolonie‘ mit Werkstätten, Ateliers und einem Turm voller Kunst und Kreativität. Darüber hinaus ist der Hafen in jedem Sommer Rahmen für u. a. den Ovnhus Kunsthandwerkermarkt. Neu ist nun die Möglichkeit, Ausstellungen in sechs schwarzen Holzhütten zu sehen, die am Korvetvej im Hafen aufgestellt wurden. Die Hütten sind früher als Verkaufsstände auf dem Marktplatz in Nykøbing Sj. genutzt worden, sind aber nun Ausstellungsplattform für Künstler des Künstlerkollektivs 8B in Unnerud.

DER KULTURPFAD VIA DER HAFEN

Der Hafen von Nykøbing wurde mit der Anlage des Kulturpfads auch zu einem Bindeglied zwischen der Stadt Nykøbing Sjælland, die einen Kilometer vom Hafen entfernt liegt, und dem Annebergpark, etwas weiter südlich, mit seinen vielen Kultur- und Gastro-Erlebnissen.

Der Kulturpfad besteht aus einer insgesamt 5,8 km langen Wanderung durch die Stadt, um den Hafen herum, in den Wald und an dem schönen Nykøbing Fjord entlang zu dem Annebergpark und zurück. Auf dem Weg können Sie einige Erzählungen zu der Geschichte der Orte hören, an

denen Sie gerade vorbeikommen, über die Architektur, die Landschaft und die Kultur der Umgebung. Diese Hörgeschichten (nur auf Dänisch) holen Sie, indem Sie mit Ihrem Handy einen der QR-Kodes scannen, die Sie auf den schön dekorierten Kacheln, die zusammen mit Schildern den Verlauf des Pfads kennzeichnen. www.visitodsherred.dk/kulturstien

TUNEN IM ODDEN HAVN

Ausstellung über den großen Blauflossen-Thunfisch im Odden Havn

Die Geschichte des Hafenorts auf Sjællands Odde ist u. a. mit einem umfangreichen Fang von Blauflossen-Thunfischen im Kattegat verbunden.

Aber als der Thun aus den dänischen Gewässern verschwand, veränderte sich der Hafen.

Die Erzählung von der Thunfischerei lebt aber weiter. Stolz und Verbundenheit mit dem schnellen Fisch sind deutlich, und in den Vereinsräumen der örtlichen Fischer hängt noch immer das Bild des letzten Thuns, der im Hafen angelandet wurde.

Vor 10 Jahren wurde in einem alten Hafengebäude eine Ausstellung über den Thun eingerichtet. Als Sonderzuschuss während der Corona-Pandemie wurden Mittel freigegeben, um diese Ausstellung so zu modernisieren, dass sie als Aufenthalts-, Vermittlungs- und Unterrichtsraum für Einheimische und Besucher dienen kann. Nun kann man die neue Ausstellung über den großen Blaufinnen-Thun besuchen, der in den letzten Jahren wieder vermehrt im Meer um uns auftaucht. Mit neuem Wissen wird die unglaubliche Geschichte eines Fischs erzählt, der tausende von Kilometern aus exotischen Gefilden hierher wandert, um die dänischen Gewässer zu besuchen.

In der Ausstellung sind u. a. neue Videos vom Kennzeichnen der Fische zu sehen, die nicht mehr zum Konsum gefangen werden dürfen, neue Bilder, Schautafeln und ansprechende Grafiken. Stellen Sie sich z. B. einen längs durchschnittenen Thun mitten im Raum vor; das ist kein kleiner Fisch. Gleichzeitig ist der Raum multifunktional eingerichtet, sodass die großen, zentralen Elemente der Ausstellung bewegt werden können, um eine andere Nutzung des Raums zu ermöglichen.

Die Ausstellung ist an bestimmten Tagen im Sommer geöffnet und dient außerhalb der Saison als Unterrichtslokal für Odsherreds Schulen und Kindertagesstätten. www.geoparkodsherred.dk

44

LIFE IN THE HARBOUR AND ON THE SEABED

Odsherred has three attractive harbours welcoming visitors and residents arriving from both the land and water side, more specifically in Rørvig, Nykøbing Sjælland, and Odden in the area known as Havnebyen. Each is uniquely charming, and they offer a variety of activities, food, and cultural experiences. All three harbours have marinas if you arrive by boat.

PLAY AND LEARN – THE ISEFJORD BIOLOGY

In Rørvig Harbour, a small wooden hut of some twenty square metres has, for decades, been a popular haunt for young families: the harbour’s renowned crab-catching place. In recent years, Geopark Odsherred has provided education and news to make the experience an instructive one.

If you’re passing during the summer holidays, you can learn about life at the water’s edge just outside. The theme is classic natural history based on the beautiful Isefjord.

Vandmanden is open during the school summer holidays when you and your family can visit and learn about the biology of the fjord. Including how the shore crab female carries thousands of eggs beneath her shell or how a starfish extends its stomach across its prey when it’s time to eat.

Life on the seabed is full of oddities and surprises and the Geopark Odsherred hosts are on hand to present it to both adults and children.

THE HARBOUR, ART, AND THE CULTURE TRAIL

For years, Nykøbing Harbour has had its own small ’artists’ colony’ with workshops, studios, and a tower buzzing with art and creative activities. Every summer, the harbour is the venue for e.g. the arts and crafts market Ovnhus Kunsthåndværkermarked. Moreover, it is now possible to see exhibitions in six black wooden huts placed near Korvetvej on the harbour. The huts formerly served as sales outlets in the market square in Nykøbing Sjælland but are now used as an exhibition platform for artists working in the artists’ collective 8B in Unnerud.

THE CULTURE TRAIL VIA THE HARBOUR

Furthermore, with the construction of the Culture Trail, Nykøbing Harbour now acts as a link between the town of Nykøbing Sjælland, about one kilometre from the harbour, and Annebergparken a little further south with its wealth of cultural and gastronomic experiences.

The Culture Trail will take you on a 5.8-kilometre walk through the town, round the harbour, into the wood, and along the lovely Nykøbing Fjord to

Annebergparken and back. En route, you can listen to the interesting facts about the places you visit, about the architecture, landscape, and culture in the area. To listen to the audio narratives, you must scan a QR code with your mobile phone. You will find the QR codes on the attractively decorated tiles by the signage marking the trail. visitodsherred.dk/kulturstien

THE TUNA AT ODDEN HARBOUR

The intense fishing of bluefin tuna in the Kattegat Sea is an important part of the history of Sjællands Odde’s harbour town.

When the tuna disappeared from Danish waters, the harbour changed character.

However, the story of the tuna catches persists as do the distinct pride and affinity with this fast-moving fish. A photo of the last tuna to be landed here still adorns the local fishermen’s club room.

Ten years ago, an exhibition on tuna was set up in a former warehouse. Special funds were granted during the corona pandemic to upgrade this exhibition, now doubling as accommodation, learning and teaching room for the local people. Visitors are welcome to see the newly refurbished exhibition about the bluefin tuna which has recently made a comeback to our local waters. Once again, the incredible story can be told about a fish that migrates thousands of kilometres from distant and exotic parts of the world to visit inner Danish waters.

The exhibition includes e.g. new video footage of the marking of bluefin tuna, which incidentally is no longer caught for consumption. Moreover, there are new pictures, info boards, and attractive graphical reproductions. Just imagine a tuna cut through lengthwise at the centre of the room; it isn’t a small fish, you know. Moreover, the room has a multifunctional design and the large-scale objects in the exhibition can be removed to make space for an alternative usage of the room.

www.geoparkodsherred.dk

45

GEOPARK ODSHERRED

EN DEL AF ET INTERNATIONALT FÆLLESSKAB

Partnerskaber og erfaringsudveksling i projekter med andre geoparker i netværket inspirerer og indebærer en vigtig erfaringsudveksling, der skal sikre fortsat kvalitet i udviklingen.

46
Tekst: Morten Egeskov Foto: Yvonne & Emanuel, Morten Egeskov m.fl.

PARTNERSKABET med Geopark Harz –Braunschweiger Land – Ostfalen, som er en af de største geoparker i Europa, bidrager fx med inspiration til arbejdet med at etablere og skilte nye cykel- og vandreruter.

I foråret 2023 afviklede Geopark Odsherred, i samarbejde med tyske Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen, en konference i Wolfenbüttel om bæredygtige fødevarer. Dr. Henning Zellmer fra den tyske geopark indledte konferencen med ordene ”Geoparker handler ikke om sten. De handler om mennesker”.

Hele ideen med UNESCO’s geoparker er nemlig at skabe lokal, bæredygtig udvikling i områder, som har nogle særlige, geologiske forudsætninger. Geologien er kort sagt det grundlag, som livet udfoldes på, og derfor fokuserer Geopark Odsherred på at formidle, hvilken betydning vores unikke istidslandskab har, og har haft, for livet i Odsherred, i form af kunst, kulturhistorie og fremragende fødevarer.

Geopark Odsherred er en del af Det Europæiske Geopark Netværk, EGN, og Det Globale Geopark Netværk, GGN. Begge steder er bæredygtig udvikling af lokalområder et vigtigt – måske det vigtigste - tema, og her er Geopark Odsherred en rollemodel for mange geoparker rundt omkring i verden. Særligt vores arbejde med naturog fødevareformidling for skoler og daginstitutioner skaber opmærksomhed og interesse i hele verden, og Geopark Odsherred har ofte besøg fra andre geoparker, som gerne vil inspireres til et tættere samarbejde med resten af lokalsamfundet.

INSPIRATION

En UNESCO Global Geopark skal opfylde en lang række kvalitets-krav, og skal evalueres, eller bedømmes, af UNESCO hvert 4. år. Geopark Odsherreds geolog og formidlingsleder er delegeret i GGN’s Advisory Committee og international evaluator, og deltager derfor i evalueringerne af andre geoparker i hele verden. Hovedformålet med evalueringerne er selvfølgelig at sikre kvaliteten i alle UNESCO’s geoparker, men sidegevinsten er, at vi i Geopark Odsherred får en masse inspiration til, hvordan vores lokalområde kan udvikles yderli-

gere, til gavn for borgere, virksomheder, sommerhusejere og turister. I 2021 indgik Geopark Odsherred et partnerskab med Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen, som er en af de største geoparker i Europa. Mange tænker nok på Harzen som et sted for en klassisk busturisme, men området har i de senere år arbejdet målrettet på at tiltrække yngre gæster, som gerne vil vandre eller cykle i Harzens flotte og kuperede natur. Odsherred kan helt sikkert lære meget af Harzen, når det kommer til etablering, skiltning og formidling af cykel- og vandreruter, mens Harzen er interesseret i Geopark Odsherreds arbejde med bæredygtighed og natur- og kulturhistorieformidling. Helt praktisk indebærer samarbejdet også gensidig bistand til oversættelser og indlæsning af podcast, og det magasin, som du læser netop nu, bruges faktisk til dansk-undervisning i Braunschweig.

ERFARINGER DELES GLOBALT

Sammen med geoparker og folkeskoler i Norge, Slovenien og Østrig, deltager Geopark Odsherred og Asnæs Skole i ERASMUS-projektet Young European GeoExplorer. Formålet er at udvikle fysiske undervisningsværktøjer, som kan kombinere undervisningen i engelsk og naturfag. Når projektet er færdigt, skal resultaterne ikke bare udbredes til andre skoler i de deltagende geoparker, men til skoler i hele verden.

Det sidste internationale projekt, der skal nævnes i denne omgang, er skulpturparken 17 Goals on My Mind i Anneberg Kulturpark. I skulpturparken fortolkes FN’s 17 verdensmål i hver sin skulptur. Kunstnerne bag skulpturerne er en blanding af unge, op-coming og mere etablerede. Godt halvdelen af kunstnerne er fra Danmark, mens de øvrige kommer fra Argentina, Indien, Portugal, Ukraine, Sydafrika, Italien og Finland. Flere har været på ophold i Odsherred under arbejdet.

47

GEOPARK ODSHERRED

Im Frühjahr 2023 hielt der Geopark Odsherred zusammen mit dem deutschen Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen in Wolfenbüttel eine Konferenz über nachhaltige Lebensmittel ab. Dr. Henning Zellmer vom deutschen Geopark eröffnete die Konferenz mit den Worten „in Geoparks geht es nicht um Steine, sondern um Menschen”.

Den UNESCO-Geoparks liegt nämlich die Idee zugrunde, in Gebieten mit besonderen geologischen Voraussetzungen nachhaltige Entwicklung zu schaffen. Die Geologie ist also die Grundlage, auf der sich das Leben entfaltet, und darum konzentriert sich der Geopark Odsherred darauf zu vermitteln, welche Bedeutung unsere einzigartige Eiszeitlandschaft für das Leben in Odsherred hat und hatte, in Form von Kunst, Kulturgeschichte und hervorragender Lebensmittel.

Der Geopark Odsherred ist ein Teil des Europäischen Geopark Netzwerks, EGN, und des Global Geoparks Network, GGN. In beiden Institutionen ist die nachhaltige Entwicklung der Umgebung ein wichtiges – vielleicht das wichtigste – Thema, und dafür ist der Geopark Odsherred ein Vorbild für viele Geoparks in aller Welt. Insbesondere unsere Arbeit mit Natur- und Lebensmittelvermittlung für Schulen und Kindertagesstätten erregen weltweit Aufmerksamkeit und Interesse, und der Geopark Odsherred wird häufig von Mitarbeitern anderer Geoparks besucht, die sich gern Anregungen zur engeren Zusammenarbeit mit der örtlichen Bevölkerung holen möchten.

INSPIRATION

Ein UNESCO Global Geopark hat zahlreiche Qualitätsanforderungen zu erfüllen und wird alle vier Jahre von der UNESCO bewertet oder beurteilt. Der Geologe und Vermittlungsleiter des Geoparks Odsherred ist Delegierter im GGN’s Advisory Committee und internationaler Gutachter, und nimmt deshalb an der Bewertung anderer Geoparks in aller Welt teil. Hauptzweck der Bewertungen ist natürlich, die Qualität aller UNESCO-Geoparks zu sichern, der Zusatznutzen ist aber, dass wir im Geopark Odsherred viele Anregungen dazu bekommen, wie unsere Umgebung weiter entwickelt werden kann, zum Nutzen

für Bürger, Unternehmen, Ferienhausbesitzer und Touristen.

Im Jahr 2021 schloss der Geopark Odsherred eine Partnerschaft mit dem Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen, einem der größten Geoparks in Europa. Vielen fällt zum Harz zuerst klassischer Bustourismus ein, aber das Gebiet hat in den letzten Jahren zielstrebig darauf hin gearbeitet, jüngere Gäste anzuziehen, die gern in der schönen, bergigen Natur des Harzes wandern oder Radfahren möchten. Odsherred kann gewiss viel vom Harz lernen, wenn es um die Einrichtung, Beschilderung und Vermittlung von Rad- oder Wanderrouten geht, während der Harz an der Arbeit vom Geopark Odsherred mit Nachhaltigkeit und Natur- und Kulturgeschichtsvermittlung interessiert ist. Ganz praktisch umfasst die Zusammenarbeit auch gegenseitige Unterstützung bei der Übersetzung und Produktion von Podcasts, und das Magazin, das Sie hier gerade lesen, wird in Braunschweig bereits für den Dänischunterricht verwendet.

ERFAHRUNGEN WERDEN WELTWEIT GETEILT

Zusammen mit Geoparks und Grundschulen in Norwegen, Slowenien und Österreich, nehmen Geopark Odsherred und Asnæs Skole am ERASMUS-Projekt Young European GeoExplorer teil. Das hat zum Ziel, physische Unterrichtswerkzeuge zu entwickeln, die den Unterricht in Englisch und Naturwissenschaftlichen Fächern kombinieren können. Nach Abschluss des Projekts sollen die Ergebnisse nicht allein anderen Schulen und den teilnehmenden Geoparks überlassen werden, sondern an Schulen in aller Welt weitergegeben werden.

Das letzte internationale Projekt, das in diesem Zusammenhang erwähnt werden soll, ist 17 Goals on My Mind (17 Ziele in meinem Kopf) im Anneberg Kulturpark. Im Skulpturenpark werden die 17 Ziele für nachhaltige Entwicklung der UN in jeweils einer Skulptur dargestellt. Zu den Schöpfern der Skulpturen gehören sowohl junge, aufstrebende als auch bereits etablierte Künstler. Gut die Hälfte von ihnen stammen aus Dänemark, die übrigen aus Argentinien, Indien, Portugal, der Ukraine, Südafrika, Italien und Finnland. Mehrere von ihnen haben sich während ihrer Arbeit in Odsherred aufgehalten.

48
TEIL EINER INTERNATIONALEN GEMEINSCHAFT

GEOPARK ODSHERRED

PART OF AN INTERNATIONAL COMMUNITY

In spring 2023, Geopark Odsherred held a conference in collaboration with the German Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen in Wolfenbüttel on sustainable food. Dr Henning Zellmer from the German geopark opened the conference with the words, ‘Geoparks aren’t about rocks. They’re about people’.

The whole idea of UNESCO geoparks is to create local sustainable development in areas with special geological features. In short, geology is the underlying foundations of life at the surface, and therefore the focus of Geopark Odsherred is to present the significance of our unique Ice Age landscape for life in Odsherred, past and present, in the form of art, cultural history, and quality vegetables.

Geopark Odsherred is part of the European Geoparks Network (EGN), and of Global Geoparks Network (GGN). Both attach great importance to the sustainable development of local areas – perhaps the most important theme – and in this field, Geopark Odsherred is a role model for many geoparks around the world. Particularly our educational work with nature and food for schools and child-care institutions attracts attention and interest worldwide, and Geopark Odsherred often receives visitors from other geoparks seeking inspiration to work more closely with the local community.

INSPIRATION

A UNESCO Global Geopark must meet a series of quality standards and is evaluated or assessed by UNESCO every four years. Geopark Odsherred’s geologist and educational head is a delegate to GGN’s Advisory Committee and an international evaluator, so he takes part in evaluating other geoparks across the world. The main purpose of the evaluations is, of course, to safeguard the quality of all UNESCO’s geoparks, a spin-off being that we in Geopark Odsherred get lots of inspiration on how to further develop our local area for the benefit of

people, enterprises, summer-cottage owners, and tourists.

In 2021, Geopark Odsherred initiated a partnership with Geopark Harz – Braunschweiger Land – Ostfalen, which is one of the largest geoparks in Europe. Many will think of the Harz as a venue for classic coach tourism, but recently, the area has worked specifically to attract younger visitors, who want to hike or cycle in the beautiful natural and hilly landscape. Odsherred can certainly learn a lot from the Harz geopark when it comes to constructing, signposting, and marketing cycle and hiking routes while the Harz is interested in Geopark Odsherred’s work on sustainability as well as nature and cultural-history education. In practical terms, the collaboration also means mutual help with translations and podcast input, and the magazine you are reading now is used as material for Danish language lessons in Braunschweig.

EXPERIENCES SHARED GLOBALLY

Together with geoparks and schools in Norway, Slovenia, and Austria, Geopark Odsherred and Asnæs School take part in the ERASMUS project Young European GeoExplorer. The idea is to develop physical teaching materials combining the teaching of English and natural science. When the project is finished, the plan is to apply the results not only in schools in the geoparks taking part but extend them to schools worldwide.

The last international project worthy of a mention is the sculpture park 17 Goals on My Mind in Anneberg Kulturpark. The UN 17 Sustainable Development Goals are each interpreted in a sculpture and the artists are a mix of young up-and-coming and established artists. About half the artists come from Denmark, whereas the remaining originate from Argentina, India, Portugal, Ukraine, South Africa, Italy, and Finland. Several lived in Odsherred while working.

49
50

CREATURE er lavet af et 130 år gammelt asketræ, som var væltet i skoven. Værket taler på denne måde ind i en kunstform som kaldes ’land art’. Land art opstod i 1960’ernes USA og gør sig bemærket på den måde, at naturen spiller en central rolle i værket. KUNSTNEREN var under sit arbejde med skulpturen på ophold i Odsherred, hvor Anneberg kulturpark bidrog med arbejdskraft og den absolut længste klinge på motorsaven.

KUNST UNDER ÅBEN HIMMEL

I skulpturparken 17 Goals on My Mind kan du opleve skulpturer som på forunderlig vis både integrerer sig og skiller sig ud fra den omkringliggende natur. Tag din familie, din ven eller måske en god kollega under armen og oplev verdensklasse kunst under åben himmel.

51
Tekst: Anne Vincents Johansen Foto: Mary Jo Hau og Helle Nordgaard HANNELIE COETZEES SEA

VIBEKE NØRGAARD RØNSBOS bidrag til 17 Goals on My Mind besidder en humor, der står i skarp kontra den ulykkelige kendsgerning, som værket ellers peger på.

52

I Annebergparken, et par kilometer fra Nykøbing Sjælland, ligger skulpturparken 17 Goals on My Mind. Skulpturerne står ude i det fri, blandt fritliggende bygninger, som tidligere har huset et psykiatrisk hospital i Odsherred.

Skulpturparken er blevet til i samarbejde mellem mange lokale aktører – herunder Kunstkollektivet 8B, Anneberg Kulturpark, UNESCO Global Geopark Odsherred, Odsherred Kommune og Grundejerforeningen Anneberg samt de involverede kunstnere.

KUNSTEN UD AF MUSEUMSRUMMENE

17 Goals on My Mind er åben døgnet rundt – året rundt. Dette grundet at skulpturerne står i det fri, på forskellige placeringer i Annebergparken. Skulpturerne taler dermed ind i traditionen omkring kunst i det offentlige rum. Oprindeligt var denne type kunst kendetegnet ved monumenter for krigsherrer og konger stillet op på prominente pladser i byrummet. I dag er kunst i det offentlige rum meget andet end det. Kunsten udvikler sig hele tiden og i dag bliver kunsten i højere grad brugt til at skabe debat, sætte fokus på specifikke emner og skabe skønne og inviterende rum fremfor at hylde enkeltpersoner.

Se blot på diskussionen om statuer af Hans Egede som vakte stor debat både i Grønland og Danmark. Når kunsten rykker ud af museet og bliver en del af vores alles hverdagnår den står lige foran os, på vejen til arbejdet - vækker den debat, og kunsten bliver omdrejningspunkt for store følelser og stærke holdninger. Det offentlige rum tilhører os alle –men alle har forskellige holdninger til kunst og hvordan den bør tage sig ud.

Det er en af de ting som kunst kan – og som den skal kunne. Ikke nok med at den skaber rum for samtale og diskussion, så bliver kunsten også tilgængelig på en helt anden måde, når den står i det fri. Det er ikke alle som regelmæssigt går på kunstmuseum – eller tager deres børn med på udstillinger. Når kunsten rykker ud til borgeren, mindskes afstanden mellem værk og beskuer – kunsten bliver mere

demokratisk og nærværende. Men den kan også stikke os i øjnene, hvis vi ikke forstår den eller sætter pris på den.

Værkerne i 17 Goals on My Mind forholder sig alle til et af FNs 17 verdensmål og er skabt særligt til deres placering. Gå en tur rundt i parken, oplev værkerne og bliv klogere på verdensmålene.

TAG BØRNENE MED PÅ OPDAGELSE

Har du børn med på tur er der mange muligheder for at gøre udflugten endnu mere spændende for dem.

I kan fx prøve at undlade at benytte kortet til skulpturparken – lav i stedet en skattejagt – kan I mon finde alle skulpturerne? Og hvordan ved man, at noget er et kunstværk?

Måske kan det indimellem være svært at vurdere.

Se fx på skulptur nr. 13 – Verdensmålet for klimaindsats. Er der noget som I lægger mærke til? Måske er det ikke sådan man ville forestille sig, at et kunstværk normalt så ud?

Værket ligner et trekantet advarselsskilt, som vi kender fra trafikken. Men dette skilt er placeret mærkeligt – det står i skoven på Anneberg. Har man brug for advarselsskilte her?

Er der noget man skal være opmærksom på? Skiltet viser en sky med regn ovenover, som vi kender det fra vejrudsigter –men regnen plejer at komme under skyen og ikke over den.

Det står et sted i skoven på Anneberg, hvor vejret afgør hvordan den omkringliggende natur tager sig ud. Er det et regnfuldt efterår står skiltet i en sø. Andre gange i noget der minder om en mose. En varm sommerdag kan der til gengæld være helt tørlagt. Kunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo peger på en noget ulykkelig kendsgerning – klimaet er presset – vi står overfor en fremtid, hvor ekstreme vejrforhold vil blive mere og mere normalt. Men trods det noget dystopiske emne, så besidder værket en humor i dets genkendelighed.

Værket er et godt eksempel på, hvordan kunst indimellem mimer noget vi kender fra vores dagligdag – men på en ny og anderledes måde. Måske får I lyst til at kigge mod skyerne og se hvordan vejret tager sig ud, netop i dag?

53

Går I længere ind i skoven, vil I blive mødt af et stort, men ikke ligefrem farligt væsen. Skulptur nr. 9. Et ældgammelt mikroplankton havdyr kaldet Tamisiocaris borealis – skabt i træ af sydafrikanske Hannelie Coetzee. Dyret er stort, men ikke farligt – det lever nemlig ikke mere og har ikke gjort det i 520 millioner år. Havdyret levede af små partikler i vandet og spiste med en gabende åben mund på samme måde som hvaler spiser i dag. Med åben mund filtrerede de maden med lange kamme på samme måde som fiskenet fanger fisk.

Dyret var naturligvis ikke lavet af træ. Men kunstneren skabte værket ud fra et gammelt asketræ som var væltet i skoven – 130 år gammelt. For at bygge skulpturen er der brugt gamle vikingeteknikker og nordiske tømrerteknikker.

Prøv at gå en tur rundt i skoven og se om I kan finde noget, som I kan tage med hjem og lave jeres eget kunstværk af. Måske kan I lave et andet fortidsdyr eller måske et fantasivæsen? I kan også finde smukke blade og presse dem. Eller måske et smukt kastanjedyr.

TID TIL PAUSER

Flere af værkerne i skulpturparken lægger op til, at du som beskuer overvejer hvad din rolle er i verden – men også overvejelser omkring hvilken rolle du egentlig spiller i dit eget liv og hvad du bruger din tid på.

Gå eksempelvis hen til skulpturen for Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst. Værket er skabt af billedkunstner Hannah Toticki. Skulpturen hedder Pause og ligner til forveksling en dejlig lænestol – men den er lavet i et

stenhårdt materiale – mursten og klinker i grønlige farver. I klinkerne er der ridset ord og sætninger ind – kan du se hvad der står? PAUSE. TID TIL AT TRÆKKE VEJRET…

Prøv at sæt dig op på lænestolen – der er måske plads til to, hvis I er flere. Tag en pause. Træk vejret. Måske kan du overveje om du har et arbejdsliv du er glad for? Har du mon brug for at mærke efter – trække stikket? Hvornår har du sidst følt dig for stresset? Og hvad er en god work-life balance for dig?

Da kunstneren skulle lave værket, gik hun kritisk til værks – Hannah Toticki føler nemlig ikke at verdensmålets titel ’anstændige jobs og økonomisk vækst’ er to ting som kan gå hånd i hånd. Hun mener i højere grad, at vi som er en del af arbejdsmarkedet, bør sætte tempoet ned.

Vi har travlt – og selv dem som står udenfor arbejdsmarkedet, er stressede. Ifølge Hannah Toticki bliver ens arbejde tillagt så meget værdi, at det at have et arbejde er det som giver adgang til at blive set på som en ligeværdig samfundsborger. Uden arbejde, bidrager du ikke til fællesskabet.

Klodens ressourcer presses – vi forbruger hurtigere end jorden kan regenerere. Hannahs ønske er, ligesom hos den franske økonom Thomas Piketty, at der skabes en økonomi, som sætter den menneskelige vækst, det meningsfulde liv og respekten for vores klode højest på dagsordenen.

Et skridt på vejen derhen er at huske at tage sine fem minutters pause hver dag, midt på dagen – uden telefon og forstyrrelser. Vi bør hylde det uproduktive. Prøv det – sæt dig godt til rette – tag en pause.

54
SÆT DIG GODT TIL RETTE og tag fem minutters pause. Billedkunstner Hannah Toticki opfordrer os til at tage den med ro og hylde det uproduktive.
55

OVERFLADEN PÅ VÆRKET TÅBELIGHEDER ligner et udsnit af fossiler fra en fjern fortid. I virkeligheden gemmer værket på et andet, mere nutidigt materiale.

VERDENSMÅL NR. 12

ANSVARLIGT FORBRUG OG PRODUKTION

CHARLOTTE THRANE: TÅBELIGHEDER

Billedkunstner Charlotte Thranes bidrag til 17 Goals on My Mind tager afsæt i Verdensmål 12 med overskriften ’Ansvarligt forbrug og produktion’. Skulpturen er en ca. tre meter høj totempæl udformet af gummisko, støbt ind i forme, for derefter at være blevet skåret til blokke, som er stablet til en høj firkantet form. Når man ser på værket, kan man ikke umiddelbart se, at det er gummisko som man kigger på. Hvorfor lige gummisko og hvorfor denne lange slanke form?

Charlotte Thrane har i samarbejde med unge borgere fra Odsherred fundet kasserede gummisko på de lokale genbrugsstationer. Produktionen af tøj og sko er ifølge en rapport fra Nordisk Ministerråd en af de største klimasyndere i verden. Vi køber i gennemsnit 10,2 kilo tøj om året, og 80% af det tøj vi smider ud har 80% af sin levetid tilbage.

Skulpturen er derfor tænkt som en slags skamstøtte for verdens tøjproduktion med gummisko som eksemplet. De er nu støbt ind i skulpturen, som, grundet dens placering udenfor, samt materialet, vil forgå over tid.

57

VERDENSMÅL NR. 15

LIVET PÅ LAND

JAKOB HOLMQVIST & RASMUS STRANGE:

TUNNEL VISION POLLINATOR

Tunnel Vision Pollinator hedder værket for Verdensmål nr. 15: Livet på land. Kan du mon gætte hvad det er? Det er nemlig ikke kun et kunstværk – det har også en funktion.

Klodens økosystemer er under pres. På land gør det sig helt specifikt gældende for særligt de bestøvende insekter som vi er dybt afhængige af. Bierne, dagsommerfugle og natsommerfugle.

Når du nu har denne information, er det måske nemmere at gætte hvilken funktion værket har?

Det er nemlig ikke blot en skulptur, det er også et kæmpe insektbo. Du bemærker måske de jernstave som fylder nogle af hullerne. Skulpturen har i alt 1258 huller – et meget specifikt antal som hvert repræsenterer en art af bestøvende insekter i Danmark alene. Danmark har en såkaldt ’rødlistevurdering’ – her vurderes de arter som findes i den danske natur – hvad er trusselsniveauet – livskraftig eller - regionalt uddøde, kritisk truede, truede, sårbare eller næsten truede.

Jernstavene fylder 350 af hullerne – en stav for hver af de rødlistede arter.

58
I ALT 1258 ARTER AF BIER, dag- og natsommerfugle er blevet vurderet på baggrund af retningslinjer udarbejdet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation, IUCN. Heraf er 350 det man kalder ’rødlistevurderet’.
59

KUNST UNTER FREIEM HIMMEL

Im Skulpturenpark 17 Goals on My Mind (17 Ziele in meinem Kopf) können Sie Skulpturen erleben, die sich auf wunderbare Weise einerseits in die umgebende Natur integrieren, andererseits aber von ihr abheben. Im Annebergpark, nahe bei Nykøbing Sjælland, liegt 17 Goals on My Mind.

Der Skulpturenpark ist rund um die Uhr geöffnet – das ganze Jahr über, denn die Skulpturen stehen im Freien, an verschiedenen Stellen im Annebergpark. Die Skulpturen setzen damit die Tradition der Kunst im öffentlichen Raum fort. Ursprünglich war diese Art Kunst geprägt von Monumenten für Heerführer und Könige an bedeutenden Orten von Städten.

Heute ist Kunst im öffentlichen Raum viel mehr. Die Kunst entwickelt sich ständig, und heute dient sie mehr dazu, Debatten zu schaffen, die Aufmerksamkeit auf bestimmte Themen zu lenken und angenehme, einladende Räume zu schaffen, anstatt bestimmte Personen zu ehren.

Die Werke in 17 Goals on My Mind nehmen alle Bezug auf eines der 17 Ziele für nachhaltige Entwicklung der UN und wurden speziell für ihren Aufstellungsort geschaffen. Gehen Sie durch den Park, erleben Sie die Werke und erfahren Sie mehr über die Weltziele.

Wenn Kinder Sie begleiten, gibt es viele Möglichkeiten, den Ausflug für sie interessant zu machen.

Nehmen wir einmal Skulptur Nr. 13 – das Weltziel für Maßnahmen zum Klimaschutz. Das Werk erinnert an ein dreieckiges Warnschild, das wir aus dem Straßenverkehr kennen. Aber dieses Schild steht an einem ungewöhnlichen Ort – im Wald von Anneberg. Braucht man hier Warnschilder? Muss man auf etwas achtgeben? Das Schild zeigt eine Wolke mit Regen darüber, wie wir es aus dem Wetterbericht kennen – aber der Regen kommt normalerweise unten aus den Wolken, nicht oben.

Das Schild steht im Wald von Anneberg, wo das Wetter bestimmt, wie die umgebende Natur erscheint. In einem regnerischen Herbst steht das Schild in einem See. Zu anderen Zeiten in etwas, das an ein Moor erinnert. An einem warmen

Sommertag kann es aber völlig trocken stehen. Die Künstlerin Vibeke Nørgaard Rønsbo weist auf eine bedauerliche Tatsache hin – das Klima ist unter Druck – wir haben eine Zukunft vor uns, in der extreme Wetterbedingungen immer normaler sein werden. Aber trotz des vielleicht dystopischen Themas, liegt in der Wiedererkennbarkeit des Werks doch Humor.

Das Werk ist ein gutes Beispiel dafür, wie Kunst gelegentlich etwas vorspielt, das wir aus dem Alltag kennen – aber neu und anders. Vielleicht bekommen Sie Lust, in die Wolken zu schauen, um zu sehen, wie das Wetter gerade heute wird?

Tiefer im Wald treffen Sie auf ein großes Wesen, Skulptur Nr. 9. Ein uraltes Mikroplankton-Meerestier mit dem Namen Tamisiocaris borealis (Riesengarnele aus dem Erdzeitalter Kambrium) – aus Holz von der Südafrikanerin Hannelie Coetzee hergestellt. Das Tier ist groß, aber nicht gefährlich – es lebte nämlich vor mehr als 520 Mio. Jahren. Das Meerestier lebte von kleinen Partikeln im Wasser und fraß mit weit geöffnetem Maul so, wie es heute Wale tun. Mit offenem Maul filterte es die Nahrung mit langen Kämmen, wie es Fischernetze tun.

Das Tier bestand natürlich nicht aus Holz. Aber die Künstlerin schuf das Werk aus einer 130 Jahre alten Esche, die im Wald umgestürzt war. Beim Bau der Skulptur wurden alte Wikingertechniken und nordische Zimmermannstechniken eingesetzt.

Suchen Sie im Wald nach etwas, das Sie mitnehmen und aus dem Sie Ihr eigenes Kunstwerk machen können. Vielleicht ein anderes Vorzeittier oder ein Fantasiewesen?

Gehen Sie weiter durch den Skulpturenpark www.17goalsonmymind.com und finden Sie Skulpturen mit Verbindung zu den Weltzielen der UN für nachhaltige Entwicklung.

60
SKULPTUR NR. 5 – das Weltziel für Geschlechtergleichheit. Nataliya Zuban, Anatomy of Interaction.

ODSHERRED PAUSEPUDE ...

... ist für eine Pause angefertigt worden. Es wärmt und ist feuchtigkeitsabweisend, es ist weich und lässt sich gut mitnehmen.

PAUSEPUDEN besteht aus Wolle von Spelsauer Schafen, die tu der Natur und auf die Landschaft des UNESCO Global Geopark Odsherred passen. Die Wolle wird zu einem speziellen Garn verarbeitet, so das Lanolin der Wolle bewahrt ist.

... er designet til en pause. Den varmer og er fugtafvisende, den er blød og let at tage med sig. PAUSEPUDEN er fremstillet af uld fra Spelsaufår, som passer naturen og landskabet i Odsherred. Ulden er bearbejdet til et særligt garn, der har bevaret uldens lanolin.

... is designed for making a stop. It keeps you warm and it is moisture resistant. It is soft and easy to carry with you. PAUSEPUDEN is made from wool from the Spelsau sheep that cultivate UNESCO Global Geopark Odshe red’s nature and landscape. The wool is processed into a special yarn that has preserved the wool’s lanolin.

ODE - Locally handmade in Odsherred from sheep to product by Det Vilde Spinderi.

ART IN THE OPEN

In the sculpture park 17 Goals on My Mind, you can experience sculptures which are integral to their natural surroundings whilst also being distinguishable from it. Visit 17 Goals on My Mind in Annebergparken about two kilometres south of Nykøbing Sjælland.

The sculpture park is open 24/7 throughout the year, since the sculptures are placed out in the open at various sites in Annebergparken. Thus, the sculptures continue the tradition of art in public spaces. Originally, this type of art often consisted of monuments celebrating warlords and kings and was prominently placed in the urban space.

Today, art in public spaces is so much more than that. Art is constantly evolving and nowadays increasingly used to foster debate, highlight specific topics, and to create aesthetically pleasing and inviting spaces rather than to celebrate individuals.

The works in 17 Goals on My Mind each respond to one of the UN’s 17 Sustainable Development Goals (SDGs) and were created specifically for this site. Take a walk in the park, experience the works, and learn more about the SDGs.

If you bring children along, there a many ways to make the daytrip fun for them, too.

Have a look at sculpture no. 13 – the SDG for Climate Action. The work resembles a triangular warning sign, familiar from traffic signage. But the position of this sign is odd – in the woods surrounding Anneberg. Why place warning signs there? Is there something we should watch out for? The sign shows a cloud with rain above it, familiar from weather forecasts – but the raindrops are usually placed below the cloud, not above it.

It stands in a spot in the woods of Annebergparken, where the appearance of the surrounding landscape is determined by the weather. In the autumn after heavy rain, the sign will be standing in a small lake. At other times, in something more like a bog. On a hot summer’s day, the landscape around it could be bone dry. The artist Vibeke

Nørgaard Rønsbo points to a rather unhappy fact – the climate is under pressure – we are facing a future in which extreme weather conditions will be the new normal. However, despite its somewhat dystopic keynote, its sheer recognisability adds a touch of humour to the work.

The work is a fine example of how art sometimes mimics something we know from our everyday lives – but in new and surprising ways. Why not look up at the sky to see what kind of weather we can expect today?

If you go further into the wood, you will see a large creature: sculpture no. 9. An ancient marine animal called Tamisiocaris borealis, which ate microplankton – here created in wood by the South African artist Hannelie Coetzee. Although the animal is big, it is not dangerous – it is now extinct and has been for the past 520 million years. This marine animal lived on small particles found in the sea, sifting them off with a gaping mouth in the same way that present-day whales eat. In this way, they filtered the food with their long facial appendages in the same way that fish nets catch fish.

The animal was not, of course, made of wood. But the artist created the work from an old 130-year-old ash tree, which had toppled. Ancient Viking techniques and Scandinavian carpentry techniques were used to build the sculpture.

Why not wander into the wood to see if you can find something to take home and create your own work of art. Perhaps you could make a prehistorical animal or a fantasy creature.

Continue round the sculpture park on the website and find sculptures depicting the United Nations’ SDGs on sustainable development. www.17goalsonmymind.com

62

ANNEBERGHUS

Lad dine drømme vokse, folde sig ud og blive til virkelighed. Leder du efter unikke rammer til jeres bryllup, en stor fødselsdagsfest eller konfirmation?

På Anneberghus finder du en kombination af autentisk herregårdsmiljø med udsigt til søen, voldgraven og Isefjorden, og den helt nære, hyggelige stemning. Mulighed for overnatning til jeres gæster.

Anneberghus kan blive jeres hus for en weekend www.anneberghus.dk

SMAG ÅRSTIDENS URTER

Oplev Odsherreds landskab hele året rundt gennem ture med Silva Danica og maden i Det Vilde Køkken. Stedet hvor Odherred fortolkes gennem lokale råvarer og naturens rige spisekammer. detvildekoekken.com • silvadanica.dk

66

TEATRET BYGGER BROER

Odsherred Teater vil være et kulturelt samlingspunkt. Udover teaterforestillinger, comedy-shows og revy, inviteres publikum til samtaler og talks i forbindelse med teatrets egenproduktioner. Formålet er at nuancere aktuelle emner og bygge broer imellem mennesker og grupper i samfundet.

67
Tekst: Helle Nordgaard Foto: Niels Nygaard og Lars Wahl DET NYE TEATERHUS i den tidligere Irma i Ahlgade, er et sted, der trækker besøgende til både teaterforestillinger, talks og andre arrangementer med kunstnerisk og kulturelt indhold. Teatercafeen er også et besøg værd, både når det gælder hygge og et lækkert måltid.

Med sin nye store teatersal, en ny retning i egenproduktioner, besøg af turnéteater, børneforestillinger, Teatercafeen og en indbydende åbning imod gågaden, inviterer teatret sit publikum og besøgende indenfor til endnu en sæson med et bugnende og bredt repertoire.

I Teatercafeen huserer kokken Maybritt Aggerholm og sørger for kvalitet på tallerkenen. I rummene ved siden af og bag cafeen arbejder teaterleder Leiv Arne Kjøllmoen og hans medarbejderstab på at udvikle teatret i en ny og udfordrende retning. Fokus ligger særligt på teatrets egenproduktioner og et treårigt koncept, der i 2023 tager fat på et aktuelt og samfundsrelevant emne.

– Vi ser polarisering som en af de største trusler i vores samfund. Med de emner vi vælger at tage op, vil vi producere forestillinger, der åbner for samtale. Formålet er at nuancere og bygge broer, der hvor polariseringen i samfundet har tendens til at grave kløfter, siger Leiv Arne Kjøllmoen.

TALKS TIL BROBYGNING

I den kommende sæson har teatret 2 egenproduktioner på programmet, der kredser om problemstillinger forbundet med at være henholdsvis mand og kvinde.

– Metoo har været utrolig vigtig og giver håb om at skabe mere lighed mellem kønnene. Bagsiden af medaljen er, at den også skaber en forståelseskløft imellem mænd og kvinder. Hver gang en kvinde stiller sig op med et vidnesbyrd, er der fem mænd, der skal modsige hende.I egenproduktionerne tager vi i 2023 emnet op ved at give indblik i to store problemstillinger omkring det at være menneske, mænd i sorg og kvinders angst

TEATRET HENTER inspiration i det store inddæmningsprojekt af Lammefjorden til næste års egenproduktion. Teaterplakaternes udtryk og design er desuden del af Odsherred Teaters nye identitet og bliver til i et samarbejde imellem teaterleder Leiv Arne Kjøllmoen og fotograf Lars Wahl.

for at gå alene på mørke og øde steder. Som en tilføjelse til de to forestillinger, der har fået titlerne ”Alt er floskler” og ”Jeg går, #textmewhenyougethome” inviterer teatret på talks. Samtaler, der er del af det nye koncept, teatret introducerede første gang ved sidste års egenproduktion af teaterstykket Missilet.

– Vi vil flytte grænser for, hvad scenekunst kan være og samtidig skubbe grænserne for, hvad folkelighed er. I 2024 tager teatret fat på et andet emne, der skaber polarisering og relaterer til den demografi, der tales så meget om. Her vil teatret forsøge at nuancere problemstillingerne imellem klima og landbrug i en forestilling, der tager udgangspunkt i inddæmningen af Lammefjorden.

På Odsherred Teater er skuespiller og dramatiker Mei Oulund i gang med at skrive en forestilling, der henter inspiration i det store inddæmningsprojekt på Lammefjorden, der netop har fejret sit 150 års jubilæum.

LINK TIL LANDSKABET

Teaterplakaternes udtryk og design er også del af Odsherred Teaters nye identitet.

– Vi arbejder med visualisering af vores identitet og æstetik. De foto vi tager til plakater og markedsføring af vores egenproduktioner, linker til geoparkens område, et sted eller en historie.

På plakaten til dobbeltforestillingen i 2023 er Lommestenen i spil. Sidste år var det klitområdet ved Lumsås, og næste år er det Lammefjorden. Et andet projekt teatret kaster sig over i den kommende tid er produktionen af fire lyddramaer under navnet "Stedet stemmer, der alle skal opføres på fire signatursteder i Geopark Odsherred.

68
69

THEATER BAUT BRÜCKEN

Das Odsherred Teater möchte ein kultureller Sammelpunkt sein. Neben Theatervorstellungen, Comedy-Shows und Revuen werden die Besucher zu Gesprächen und Podiumsdiskussionen vor Eigenproduktionen des Theaters eingeladen. Ziel ist es, aktuelle Themen zu nuancieren und Brücken zwischen Menschen und Gruppen in der Gesellschaft zu bauen.

Mit dem neuen großen Theatersaal, einer neuen Ausrichtung der Eigenproduktionen, Besuchen von Tourneetheatern, Kindervorstellungen, dem Theatercafé und einer einladenden Öffnung zur Fußgängerzone lockt das Theater Zuschauer und Besucher zu einer weiteren Saison mit einem üppigen, breiten Repertoire.

Im Theatercafé sorgt Köchin Maybritt Aggerholm für Qualität auf dem Teller. In den angrenzenden Räumen und hinter dem Café arbeiten Theaterleiter Leiv Arne Kjøllmoen und seine Mitarbeiter daran, das Theater in eine neue und herausfordernde Richtung zu entwickeln. Der Schwerpunkt liegt insbesondere auf den Eigenproduktionen des Theaters und einem dreijährigen Konzept, das 2023 ein aktuelles und gesellschaftsrelevantes Thema aufgreift.

– Wir sehen Polarisierung als eine der größten Bedrohungen unserer Gesellschaft an. Mit den Themen, die wir aufgreifen, möchten wir Vorstellungen produzieren, die eine Debatte anstoßen. Ziel ist, zu nuancieren und dort Brücken zu bauen, wo die Polarisierung in der Gesellschaft eher Gräben gräbt, erklärt Leiv Arne Kjøllmoen.

In der kommenden Saison hat das Theater zwei Eigenproduktionen im Programm, die um das Problem kreisen, Mann bzw. Frau zu sein. Sie werden als Doppelvorstellung aufgeführt.

– Me-Too war sehr wichtig und gibt Hoffnung, mehr Gleichheit zwischen den Geschlechtern zu schaffen. Die Kehrseite der Medaille ist, dass es auch einen Verständnisgraben zwischen Männern und Frauen schafft. Für jede Frau, die mit einer Aussage aufsteht, erscheinen fünf Männer, die ihr widersprechen.

In einer Doppelvorstellung gehen wir 2023 das Thema an, indem wir Einblick in zwei große Probleme des Menschseins bieten: Männer in Trauer und die Furcht der Frauen, sich allein an dunklen, einsamen Orten aufzuhalten.

GESPRÄCHE ZUM BRÜCKENBAU

Als Ergänzung der beiden Vorstellungen mit den Titeln „Alt er

floskler“ (Alles nur Floskeln) und „Jeg går, #textmewhenyougethome“ (Ich gehe, #textmewhenyougethome) lädt das Theater zu Gesprächen ein. Gespräche, die Teil des neuen Konzepts sind, das das Theater zuerst letztes Jahr bei der Eigenproduktion des Stücks „Missilet“ (Rakete) vorstellte.

– Wir möchten die Grenzen dessen verschieben, was Szenenkunst sein kann und auch für das, was Beliebtheit ist. 2024 geht das Theater ein anderes Thema an, das polarisiert und mit der viel erwähnten Demografie zusammenhängt. Dabei will das Theater versuchen, das Spannungsfeld zwischen Klima und Landwirtschaft in einer Vorstellung zu nuancieren, die von der Trockenlegung des Lammefjords ausgeht.

Im Odsherred Teater ist Schauspielerin und Dramatikerin Mei Oulund dabei, eine Vorstellung zu schreiben, die von dem großen Eindämmungsprojekt am Lammefjord inspiriert ist, das gerade 150-jähriges Jubiläum feierte.

LINK ZUR LANDSCHAFT

Ausdruck und Gestaltung der Theaterplakate sind ebenfalls Teil der neuen Identität vom Odsherred Teater.

– Wir arbeiten mit der Visualisierung unserer Identität und Ästhetik. Die Fotos, die wir für Plakate und Werbung zu unseren Eigenproduktionen verwenden, verweisen auf das Geoparkgebiet, einen Ort oder eine Geschichte.

Auf dem Plakat zur Doppelvorstellung von 2023 ist es der Lommesten (riesiger Findling im Wasser beim Stokkebjerg-Wald). Im letzten Jahr waren es die Dünen bei Lumsås, und im nächsten Jahr ist es der Lammefjord.

Ein weiteres Projekt des Theaters für die kommende Zeit ist die Produktion von vier Tondramen unter dem Namen „Stedet stemmer“ (Der Ort stimmt), die alle an vier charakteristischen Stellen im Geopark Odsherred aufgeführt werden sollen.

70

ODSHERREDS MUSEUM

Odsherreds Museum er et kulturhistorisk museum for hele familien. Museet har en stor udstilling om oldtiden, Solens Land, med fokus på Solvognen og bronzealderens idéverden. I finder også en oldtidsforhindringsbane for børn. I museumshaven kan I spise jeres medbragte mad, mens I nyder synet af de mere end 200 forskellige plantearter. I skoleferien er der altid masser af familieoplevelser.

Willemoes og Vraget: 11. feb. – 19. december 2023. Oplev den dramatiske historie om kampen set fra folkene ombord på det mægtige krigsskib, og historien om Søhelten Willemoes og den betydning hans myte fik for Danmark, helt frem til i dag.

THEATRE BUILDS BRIDGES

Odsherred Teater aims to be a cultural meeting place. Besides theatre performances, comedy shows, and revues, the audience is invited to attend conversations and talks before the theatre’s own productions. The idea being to nuance topical issues and build bridges between people and social groups in the community.

With its new large auditorium, new directions in their own productions, visiting touring companies, children’s performances, theatre café, and a pleasing front giving on to the pedestrian street, the theatre invites both audience and visitors to enjoy another season with a brimful and broad-based repertoire.

The chef Maybritt Aggerholm reigns supremely in the theatre café, creating quality food for your pallet. In the rooms next to and behind the café, the theatre manager Leiv Arne Kjøllmoen and his staff work to develop the theatre in new and challenging directions. Emphasis will be on the theatre’s own productions and a three-year concept which, in 2023, will address a topical and socially relevant issue.

– We consider polarisation to be one of the biggest threats to society. The issues we want to address will be used to set up performances that will hopefully trigger dialogue. The idea is to nuance and build bridges where polarisation tends to dig trenches, says Leiv Arne Kjøllmoen.

The theatre has scheduled two of its own productions for the coming season, both addressing problems about being male and female, respectively. They are scheduled as a double performance.

– MeToo has been incredibly important, kindling hopes about achieving more sexual equality. The other side of the picture is that it also creates a gap in the understanding between men and women. Every time a woman stands up with a testimony, five men will be contradicting her.

In 2023, in a double performance, we’ll be taking up the issue by highlighting the problems of being human, grieving men, and women’s fear of walking alone in dark and deserted places.

TALKS ON BRIDGE-BUILDING

In addition to the two performances entitled Alt er floskler (Everything Is Cliché) and Jeg går, #textmewhenyougethome (I’m Walking #textmewhenyougethome), the theatre invites the audience to attend talks – part of a new concept first introduced for the theatre’s own production of the play Missilet (The Missile) last year.

– We want to move the boundaries of what art can be while also pushing the boundaries of folksiness. In 2024, the theatre will be tackling another issue causing polarisation relating to the demography everyone seems to be talking about. This time, the theatre will seek to nuance the issues of climate and agriculture in a performance based on the reclamation of Lammefjorden.

At Odsherred Teater, the actor and dramatist Mei Oulund is writing a performance inspired by the major project to reclaim Lammefjorden, which recently celebrated its 150th anniversary.

LINK TO THE LANDSCAPE

The expression and design of the theatre posters is also part of Odsherred Teater’s new identity.

– We’re working to visualise our identity and aesthetics. The photos we use for posters and for marketing our own productions link up with the Geopark area, a place, or a story.

The poster for the double performance in 2023 features the erratic boulder Lommestenen. Last year, we featured the dune area near Lumsås, and next year, we will feature Lammefjorden.

Another theatre project planned for the immediate future is the production of four sound dramas entitled ‘Stedet stemmer’ (The Place Is in Tune) to be staged in four signature locations in Geopark Odsherred.

72

INVITATION TIL EN UNIK OPLEVELSE

En tangsafari hvor du kommer med ud at høste tang. Du bliver taget i hånden og ført ind i tangens univers. På en tangsafari kommer du også indenfor i virksomheden, hvor vi viser rundt og fortæller om vores arbejde og viser dig forskellige tangprodukter, der også kan købes med hjem. Dansk Tang ligger i skønne omgivelser i Anneberg Kulturpark, lige uden for Nykøbing Sj., 400 meter fra Isefjorden. Læs mere om Dansk Tang på www.dansktang.dk

Pssst … Tang optager CO2 5 gange bedre end planter på landjorden…

ANNEBERG KULTURPARK

I hjertet af Odsherred og i centrum af Danmark ligger Anneberg Kulturpark omkranset af skov, fjord ogmarker, kun et kvarters gang fra Nykøbing Sjællands hyggelige gågade. Anneberg Kulturpark er på få år blevet en kunstnerisk, kulturel og kulinarisk smeltedigel for hele området og et hotspot for lokal, bæredygtig fødevareproduktion. Kulturparken er siden sin åbning i 2019 vokset og har udviklet sig til i dag at være kreativ hjemmebane for en rigdom af forskellige aktører inden for kunst og håndværk, oplevelser, wellness, kulturhistorie, gastronomi og fødevareproduktion. I Anneberg Kulturpark får processer, innovation og synergi ny betydning. Stemningen er levende, sanselig og kunstnerisk. Året rundt har vi en bred vifte af åbne arrangementer og festivaler samt kurser og andre aktiviteter, du kan melde dig til, hvis der er noget, du har en særlig interesse for. Kultur er også for børn og i år har vi fokus på de yngste af vores gæster.

Følg Anneberg Kulturpark på Facebook, Instagram og find flere informationer på www.annebergkulturpark.dk

FLERE OPLEVELSER I ANNEBERG KULTURPARK

Vi udvider og udvikler konstant. I 2022 kunne vi sige velkommen til bl.a. Psykiatrisk Museum, der gribende formidler historien om 100 års dramatiske sindssygehistorie. Ligeledes startede Deeper Roots Brewing produktion og showroom op. I mikrobryggeriet syder og bobler det skønneste kvalitetsøl brygget på tang, østerssaft, lammefjordsgulerødder og andet lokalt - og her må du ikke snyde dig selv for en af Sørens publikumsroste ølsmagninger. Skulpturparken 17 Goals on My Mind har holdt sit indtog i parken, hvor du kan opleve de projekterede skulpturer, der formidler FN´s verdensmål.

Udviklingen fortsætter i 2023. Vi kan i dag byde på hele to kvalitetsrestauranter. Og Annebergklinikken har slået dørene op med psykologer, fysioterapeuter, massører mv. Brug dine fridage på et velfortjent boost af sundhed. Senere på sommeren åbner vi butik og café med salg af produkter fra hele Odsherred.

KUNSTNERFLØJEN

Den imponerende hovedbygning i Anneberg Kulturpark huser Kunstnerfløjen. En kunstnerkoloni med nutidskunst, hvor godt 30 meget forskellige kunstnere i hvert sit atelier og galleri er startet på en ny fortælling om kunst i Odsherred. Hele spektret af kunstnerisk udfoldelse er repræsenteret – fra keramik, skulptur, billedkunst, tekstil og tekst til foto, performance og lydkunst mv. I et ambitiøst og kreativt fællesskab samarbejder kunstnerne tæt – ofte på tværs af genrer – med projekter, som fx Odsherreds nye borgmesterkæde. Gæsterne kan året rundt følge med i, hvordan værkerne skabes, og de kan besøge de stadigt skiftende udstillinger og handle lokal kunst med kvalitet og historie.

Se mere på www.annebergkulturpark.dk og følg Kunstnerfløjen på Facebook og Instagram

RESTAURANT MOTA - GOURMET OG CAFÉ

Fortællingen om restaurant MOTA er fortællingen om chefkok Claus Henriksens kompromisløse tilgang til det gastronomiske håndværk. Om aldrig at stå stille, men altid at udfordre sig selv, håndværket og oplevelsen, man får som gæst. Her er nysgerrighed, personlighed og nærvær i centrum. I 2022 fik Restaurant MOTA en flot Michelinstjerne efter at have holdt åbent i ganske få måneder. Derudover blev MOTA kåret som Årets Restaurant 2022 af Den Danske Spiseguide. Claus forstår at skabe en stemning, der er hyggelig og uhøjtidelig samtidig med, at kvaliteten er tårnhøj. Restaurant ERBA er Claus Henriksens nyeste projekt og åbnede i maj. Her kan du glæde dig til frisklavet pasta med intens smag af lokale råvarer, som også familiens yngste vil elske.

Book bord på restaurant-mota.com eller restaurant-erba.com

GRUNDEN VIRKER LYS OG ÅBEN med diffus overgang til nabogrund og gavmild indsigt fra forbipasserende. Omkring huset udnyttes et naturligt krat af velduftende porse til privat afskærmning.

GIV NATUREN PLADS

Hvordan har naturen det i din sommerhushave? Har insekter, dyr, de vilde planter, buske og træer optimale forhold? Har du?

Naturen spiller en vigtig rolle. Klima- og miljømæssigt, globalt og helt lokalt i Odsherred. Bevidstheden om at Odsherred nu er del af netværket af globale geoparker under UNESCO, er en ekstra motivation til at sætte fokus på landskabet og naturen. Og på at gøre noget dér, hvor vi alle sammen kan gøre noget, fx på vores egen lille matrikel.

Jørgen Stoltz har lang erfaring med udvikling og pleje af forskellige naturtyper på de enkelte sommerhusgrunde og i grundejerforeningerne. Her har han i årtier givet råd til mere natur. Han er uddannet skov- og landskabsingeniør og naturvejleder og har tidligere arbejdet som skovfoged. I dag driver han sit firma Silva Danica og sammen med sin hustru Anna Andersen, Det Vilde Køkken i Klint.

PÅ SPORET AF EN NATURGRUND

Når du følger Jørgen Stoltz råd til mere natur på din sommerhusgrund, er der flere ting, du skal holde dig for øje. Det handler ikke om at lade stå til og slænge sig i en liggestol, imens grunden vokser til. En naturhave skal gennemtænkes, formes

og passes, og der skal tages hensyn til dyrenes og de vilde insekters færden og overlevelse.

I sit arbejde med grundejerforeningerne har Jørgen Stoltz udarbejdet anbefalinger og er nået frem til en definition på, hvornår din sommerhusgrund kan betegnes som naturgrund.

Det kan den hvis:

• Over halvdelen af grunden har naturlig træ-, busk-, og plantevækst

• Vilde dyr som ræv, hare og rådyr kan passere frit over grunden

• Naturplejen på grunden udføres under størst muligt hensyn til dyr og nyttige insekters overlevelse

Hvis din naturgrund skal falde ind i landskabet sammen med nabogrunde og det øvrige område, bør du undgå synlige skel og i stedet skabe plads til:

• Bevoksninger og åbne områder med lyng eller vilde blomster, som overskrider skel

• Træer i harmoni med de naturlige eller lokalt karakteristiske arter som eg, birk, røn, skovfyr m.fl.

• Buske på åbne områder som bør være

lokalt karakteristiske arter som: Ene, Bjergfyr, Hvidtjørn, Slåen, Hunderose, Pors, Krybende Pil m.fl.

ALT DÉT, DER GAVNER

Jo mere naturnær din grund er, des flere naturoplevelser venter dig. Jo flere hjemmehørende planter, buske og træer, des flere skjul og ynglesteder.

I den magre jordbund, hvor der er meget lidt næring, trives mange forskellige vilde planter side om side, imens de kæmper om næringen. I den næringsrige jord derimod tager nogle enkelte og til tider uønskede arter over og kvæler de andre. Fx den fandens mælkebøtte.

Mange sommerhuse ligger netop på grunde udstykket i næringsfattig natur som klithede, lynghede, mose, overdrev eller engarealer. Som sommerhus-grundejer på et magert lod jord, har du den korteste vej til naturgrund og en have, hvor livet kan leves på de allerbedste vilkår. Men på den mere næringsrige parcel er der også råd for at give mere plads til naturen. Silvadanica.dk

79
Tekst: Helle Nordgaard Foto: Mary Jo Hau

LASSEN SIE DER NATUR RAUM

Wie geht es der Natur in Ihrem Ferienhausgarten? Haben Insekten, Tiere, Wildpflanzen, Büsche und Bäume optimale Verhältnisse? Und Sie?

Die Natur spielt eine wichtige Rolle. In Klima und Umwelt, weltweit und lokal in Odsherred. Das Bewusstsein, dass Odsherred nun ein Teil eines Netzwerks globaler Geoparks unter der UNESCO ist, motiviert zusätzlich, Landschaft und Natur Aufmerksamkeit zu widmen. Und da etwas zu tun, wo wir alle aktiv werden können, z. B. unserem eigenen Grundstück.

Jørgen Stoltz hat lange Erfahrung mit der Entwicklung und Pflege unterschiedlicher Naturtypen auf Feriengrundstücken und in Eigentümervereinen. Dort hat er Jahrzehnte lang bei Naturverbesserungen beraten. Er ist ausgebildeter Wald- und Landschaftsingenieur und Naturvermittler und war früher Förster. Heute betreibt er seine Firma Silva Danica und gemeinsam mit seiner Ehefrau, Anna Andersen, Det Vilde Køkken (Die wilde Küche) in Klint.

DEM NATURGRUNDSTÜCK AUF DER SPUR

Wenn Sie Jørgen Stoltz‘ Rat zu mehr Natur auf Ihrem Grundstück folgen, sind mehrere Dinge zu bedenken. Es geht nicht darum, alles laufen zu lassen und sich im Liegestuhl auszuruhen, während das Grundstück zuwächst. Ein Naturgarten muss geplant, geformt und gepflegt

werden, und Verhalten und Lebensbedürfnisse von Tieren und wilden Insekten sind zu berücksichtigen.

Bei seiner Arbeit mit Eigentümervereinen hat Jørgen Stoltz Empfehlungen erarbeitet und eine Definition dafür gefunden, wann Ihr Feriengrundstück als Naturgrund gelten kann. Und zwar:

• Mehr als die Hälfte der Fläche ist mit natürlichen Bäumen, Büschen und Pflanzen bewachsen

• Wildtiere wie Fuchs, Hase oder Reh können sich ungehindert bewegen

• das Grundstück wird mit größtmöglicher Rücksicht auf das Überleben von Tieren und nützlichen Insekten instand gehalten

Wenn Sie möchten, dass Ihr Naturgrundstück mit den Nachbargrundstücken und der übrigen Umgebung verschmilzt, sollten Sie sichtbare Grenzen vermeiden und stattdessen Platz schaffen für:

• Bewuchs und offene Flächen mit Heide oder Wildblumen, die zum Nachbargrundstück reichen

• Bäume in Harmonie mit natürlichen oder für die Umgebung charakteristischen Arten wie

Eiche, Birke, Eberesche, Kiefer usw.

• Büsche auf offenen Flächen. Einheimische Arten wie: Wacholder, Latschenkiefer, Weißdorn, Schlehe, Hundsrose, Gagelstrauch, Kriechweide usw.

ALLES, WAS NÜTZT

Je naturnäher Ihr Grundstück ist, desto mehr Naturerlebnisse erwarten Sie. Je mehr heimische Pflanzen, Büsche und Bäume, desto mehr Verstecke und Brutplätze.

Im mageren, nährstoffarmen Boden gedeihen viele Wildpflanzen nebeneinander, während sie um die Nährstoffe konkurrieren. In nährstoffreichem Boden jedoch dominieren einige wenige –manchmal unerwünschte – Arten und erdrücken die anderen. Z. B. der verfluchte Löwenzahn.

Viele Ferienhäuser liegen auf nährstoffarmem Boden wie Dünenheide, Heidelandschaft, Moor, Grasland oder Wiesen. Als Besitzer eines nährstoffarmen Grundstücks ist für Sie der Weg nicht weit zu einem Naturgrundstück und einem Garten, in dem man zu besten Bedingungen leben kann. Aber auch auf nährstoffreicheren Böden gibt es Möglichkeiten zu mehr Platz für die Natur. Silvadanica.dk

80
VARIATION AF TØR OG FUGTIG JORD er udnyttet. Det fugtige mørke pilekrat er tyndet ud, så den eftertragtede sommerfugleplante, djævelsbid, igen blomstrer til gavn for sommerfugle. Her er et fugleeldorado, og der ventes på nattergalen.

GIVE NATURE SPACE

What about nature in your summer-cottage garden? Are the conditions for insects, animals, wild plants, bushes, and trees optimal? And for yourself?

Nature was never more important than now in terms of climate and the environment – on a global scale but also locally in Odsherred. The fact that Odsherred is now part of the global network of geoparks under UNESCO heightens the motivation to direct focus at the landscape and nature. And to do something to help where possible, for example, on your own small plot of land.

Jørgen Stoltz has a long and proven experience of developing and caring for a variety of natural habitats for home-owners associations and individual summer-cottage gardens. For decades, he has counselled people on providing better natural habitats. A trained forest and landscape engineer and nature interpreter, he formerly worked as a forester before starting up his own business Silva Danica and, with his wife Anna Andersen, Det Vilde Køkken (Wild Kitchen) in Klint.

CREATING AN UNCULTIVATED GARDEN

When trying to follow Jørgen Stoltz’s advice about providing more nature in your summer-cottage garden, there are a few things to remember. It is not a matter of letting things grow wild and become overgrown whilst loun-

ging in a deck chair. A natural garden needs careful planning, design, and tending, and consideration must be given to the behaviour and survival of wild animals and insects.

In his work for homeowners’ associations, Jørgen Stoltz has outlined some recommendations and defined some parameters for when your summer-cottage garden can be described as natural. It is natural if:

• More than half of the land is covered in natural trees, bushes, and plant growth

• Wild animals such as fox, hare, and deer can cross the land freely

• Nature conservation on the land is done with the utmost consideration for the survival of animals and valuable insects.

If your natural summer-cottage garden is to blend into the landscape along with the neighbouring gardens and the rest of the area, you should avoid visible boundaries and instead create space for:

• Trees and open spaces with heather or wild flowers crossing the boundaries

• Trees in harmony with natural or native common species such as oak, birch, rowan, Scotch pine, etc.

• Bushes in open spaces. Should be species native to your local area such as juniper, Scotch pine, hawthorn, sloe, dog rose, bog myrtle, creeping willow, etc.

ALL THE VALUABLE STUFF

The closer to wild nature your garden, the finer the nature experiences awaiting you. The more native plants, bushes, and trees, the more shelter and breeding sites.

In poor soils with very little nutrition, many kinds of plants thrive side by side whilst fighting for the available nutrition. In rich soils, on the other hand, a few species – sometimes unwanted – take over and oust the others, dandelions being a good example of this.

Many summer cottages are built on land with poor soils such as dune heath, bog land, dry grassland, or meadows. Summer-cottage owners on poor soils already have a shortcut to obtaining a natural habitat and garden with the best possible conditions for natural life. However, there are also tips and advice for obtaining natural habitats in gardens on rich soils. Silvadanica.dk

82
VI SÆTTER PRIS PÅ VÆRDIERNE I ODSHERRED REALMÆGLERNE ODSHERRED APS +45 69100101 4560@mailreal.dk • www.realmaeglerne.dk/odsherred

KUNSTNERKOLONIEN I EVIG UDVIKLING

Odsherreds alsidige landskab og særlige lys lokker kunstnere til og har gjort det gennem generationer. Odsherredsmalerne – de kunstnere der udgjorde ’Den fjerde kunstnerkoloni’ – var blandt de første til at sætte Odsherred på det kunstneriske landkort. Siden da, har det ikke stået stille på kunstscenen i Odsherred – tværtimod.

Tekst: Anne Vincents Johansen Foto: Mary Jo Hau og Lars Wahl m.fl.

HUSET i Asnæs har udstillet kunst siden 1973. HUSET er baseret på et stærkt fællesskab og viser samtidskunst på højt niveau.

Der er rig tradition for, at kunstnere skildrer landskabet i Odsherred. Kunstnerne som bosatte sig i Odsherred omkring 1930’erne, kendes også under navnet Odsherredsmalerne. De var stærkt optagede af det naturalistiske maleri, som mange i deres samtid ellers havde vendt ryggen.

Blandt de første kunstnere som blev betaget af Odsherred og bosatte sig i området, var Karl Bovin (1907-1985) og Kaj Ejstrup (1902-1956). De kom til egnen omkring 1930 og kort tid efter fulgte flere kunstnere trop. Mange af dem kendte hinanden fra Kunstakademiet i København. Gruppen af ’Odsherredsmalere’ endte med at tælle omtrent ti kunstnere. Nogle af dem boede i Odsherred i en periode, andre blev boende hele deres liv. Odsherredsmalerne var desuden med til at danne kunstnersammenslutningen ’Cornergruppen’ i 1932, som stadig findes i dag. Cornergruppen bestod af kunstnere som satte figur og landskab i højsædet og mange af kunstnerne havde haft Aksel Jørgensen og Ejnar Nielsen som professorer på Kunstakademiet.

HUSET I ASNÆS

Siden Odsherredsmalerne skabte den fjerde kunstnerkoloni, er der kommet mange kunstnergrupper og fællesskaber til området. En af de ældste er HUSET i Asnæs, som siden 1973 har udstillet kunst på højt niveau i centrum af Asnæs.

HUSET blev grundlagt af en gruppe kunstnere, som ønskede at skabe en lokal kunstscene. Heriblandt var to af Odsherredsmalernes hovedfigurer – Karl Bovin og Birthe Bovin. Desuden Mette Møller Bovin, Johannes Carstensen, Ole Finding, Arne Heuser, Vuokko Johansen, Birgit Krogh, Bodil og Richard Manz, Aksel

Møller, Christian Pedersen, Karl Åge Riget, Holmer Trier, Hanne og Gerda Swane samt Julius Wederkinch. Siden da er der kommet nye medlemmer til HUSET og Birgit Krogh er i dag det eneste oprindelige medlem.

Medlemmerne ønskede en mulighed for, at kunstnere kunne udstille lokalt i Odsherred. De købte derfor ejendommen i Asnæs i fællesskab. De betalte 1000,- kr. hver og samtidig bidrog lokale erhvervsdrivende med en pose penge til opstarten. Siden da har HUSET bestået og udstillet kunst uden nogle former for offentlige tilskud.

50-ÅRS JUBILÆUM

HUSET er den dag i dag stadig kunstnerejet og -drevet og viser årligt et stort antal udstillinger med samtidskunst og kunsthåndværk. Flere af kunstnerne er bosat i Odsherred, men det er ikke længere et dogme for at være medlem, om end det var det i starten. Desuden inviterer HUSET ofte andre kunstnere ind til at udstille i det de kalder ’X-rummet’.

I 2023 fylder HUSET 50 år. Udstillingsstedet er stadig uhyre aktuelt og har, foruden medlemmernes kunst, vist værker af kunstnere som Henry Heerup, Bjørn Nørgaard, Kathrine Ærtebjerg, Tal R og Olafur Eliasson. I 2016 blev HUSET hædret med en pris for ’Årets kunstnerdrevne udstillingssted’ af BKF – Billedkunstnernes Forbund.

DANNELSEN AF ODSHERREDS KUNSTMUSEUM

HUSET i Asnæs har haft betydning, ikke kun i egen ret, men også for etableringen af Odsherreds Kunstmuseum som befinder sig et

86

HUSET har mange udstillinger

årligt. Dette tæller både gruppeudstillinger, men også soloudstillinger med HUSETs egne kunstnere og udstillinger i det såkaldte ’X-rum’, hvor gæsteudstillere inviteres ind. I december er det årlige julemarked, hvor HUSETs kunstnere sælger mindre værker som måske passer til julegave-budgettet.

stenkast fra HUSET. I 1981 dannede medlemmerne foreningen ’Odsherreds Kunstsamlings Venner’. Foreningen oparbejdede en samling af kunst fra Odsherred og ønskede at danne et museum, hvor værkerne kunne udstilles. Ønsket var særligt at skabe et udstillingsrum, som fokuserede på Odsherredsmalerne, der havde haft så stor en betydning for området. Kunstnerne donerede derfor en del af deres indtægt fra salget af værker i HUSET, som skulle gives til museet. I 1991 fik kunstsamlingen sin plads i Hvide Hus i Asnæs og i 1994 overdrog HUSET hele sin kunstsamling til institutionen Odsherreds Kunstmuseum.

Odsherreds Kunstmuseum udstiller stadig kunst af Odsherredsmalerne, som museet besidder en stor samling af. Derudover har museet også en række særudstillinger årligt, som på forskelligvis har en tilknytning til – eller drager inspiration fra kunstnerne eller landskabet i Odsherred.

KUNSTDAGE I ODSHERRED

Siden Odsherredsmalerne og grundlæggelsen af HUSET og Odsherreds Kunstmuseum er der kommet mange andre kunstnere og kunsthåndværkere til området.

Den traditionsrige pinserute ’Kunstdage i Odsherred’ har siden 1998 sat fokus på kunst og kunsthåndværk i Odsherred. Lokale kunstnere, kunstnersammenslutninger og gallerier holder åbent hus i pinseweekenden hvert år. Her får gæster et kig ind i den kunstneriske proces, de kan stille spørgsmål og købe kunst direk-

te fra kunstneren. Omtrent 70 kunstnere åbner årligt dørene for lokale, turister og sommerhusgæster og ruten går fra Vallekilde til Sjællands Odde, over Rørvig og helt ned til Lammefjorden.

FÆLLESSKABER OG SAMMENSLUTNINGER I DAG

Mulighederne for at opleve kunst i Odsherred er mange. Foruden Odsherred Kunstmuseum, HUSET i Asnæs og Kunstdage i Odsherred, kan man besøge nogle af de mange kunstnerfællesskaber som ofte har udstillinger eller åbne værksteder.

Dette tæller fx Kunstnerfløjen i Anneberg Kulturpark. Her har omtrent 30 kunstnere værksteder og atelierer, som besøgende kan gå på opdagelse i. I Nykøbing by er der også mange muligheder for at opleve kunst. Bl.a. Kunstnersammenslutningen MORILD, Aktive Kunstnere i Odsherred og ARTA22.

Derudover kan man besøge det årligt tilbagevendende Ovnhusmarked, som finder sted på Nykøbing Havn. Lidt længere nordpå, nemlig i Nakke finder man Kunsthal Brantebjerg som siden 70’erne har udstillet samtidskunst. I 2019 skete der et generationsskifte - lokalerne er blevet moderniseret og det gamle kornmagasin udgør i dag udstillingslokale.

Ser man på kunsten som udstilles i Odsherred i dag, kan man se, at det stadig ofte er landskabet og lyset som fanger kunstnerens øje. Men siden 1930’ernes Odsherredsmalere har kunsten taget mange forskellige former, hvorfor der er noget for enhver smag at finde rundt i kunstnernes atelierer og værksteder.

88

DER ER MANGE MULIGHEDER for at opleve god kunst i Odsherred. Det er oplagt at besøge Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs, som besidder en stor samling af værker, som relaterer sig til Odsherred samt værker af Odsherredsmalerne. Tag også forbi Kunstnerfløjen i Anneberg Kulturpark med åbne værksteder, udstillinger og salg. Et besøg i Kunsthal Brantebjerg i Nakke er heller ikke til at komme udenom. Galleriet er et af de ældste i Odsherred og har nye udstillinger hver sommer. De seneste år er stedet blevet udvidet og afholder nu også en række events m.m.

89
Udsnit af Karl Bovins maleri Diesbjergvej, 1946.

BESUCHEN DEN KERAMIKER TUE POULSEN, der während der Kunsttage in Odsherred zusammen mit der Weberin Marianne Poulsen die Tue Keramik Galleri öffnet. www.visitodsherred.dk/kunstdage

KÜNSTLERKOLONIE IN STÄNDIGER ENTWICKLUNG

Odsherreds vielseitige Landschaft und das einzigartige Licht lockt schon seit Generationen Künstler an. Die Odsherred-Maler – die Künstler der ’vierten Künstlerkolonie’ – gehörten zu den ersten, die Odsherred auf die künstlerische Landkarte setzten. Seither ist die Kunstszene von Odsherred aktiv.

Unter den ersten Künstlern, die von Odsherred begeistert waren und sich dort niederließen, waren Karl Bovin (1907-1985) und Kaj Ejstrup (19021956). Sie kamen um 1930 in die Gegend und kurz danach folgten ihnen andere. Viele von ihnen kannten sich von der Kunstakademiet in Kopenhagen. Schließlich bestand die Gruppe der ’Odsherred-Maler’ ca. zehn Künstler.

Seit die Odsherred-Maler die vierte Künstlerkolonie schufen, sind viele Künstlergruppen und Gemeinschaften in diese Region gekommen. Eine der ältesten ist HUSET (Das Haus) in Asnæs, die seit 1973 hochwertige Kunst ausgestellt hat.

HUSET ist von einer Gruppe gegründet worden, die eine lokale Kunstszene schaffen wollte. Dabei waren zwei der Odsherred-Maler Hauptfiguren – Karl Bovin und Birthe Bovin. Darüber hinaus Mette Møller Bovin, Johannes Carstensen, Ole Finding, Arne Heuser, Vuokko Johansen, Birgit Krogh, Bodil und Richard Manz, Aksel Møller, Christian Pedersen, Karl Åge Riget, Holmer Trier, Hanne und Gerda Swane sowie Julius Wederkinch. Seither sind neue Mitglieder hinzu gekommen, und Birgit Krogh ist heute die einzige der Gründer von HUSET.

HUSET ist auch noch heute im Besitz der Künstler und wird von ihnen betrieben, und alljährlich sind dort viele Ausstellungen von Gegenwartskunst und Kunsthandwerk zu sehen. Mehrere der Künstler wohnen in Odsherred, was aber nicht mehr zwingende Voraussetzung einer Mitgliedschaft ist, wie das ursprünglich der Fall war. Darüber hinaus lädt HUSET oft andere Künstler ein, in dem so genannten ’X-Raum’ auszustellen.

IM JAHR 2023 WIRD HUSET 50 JAHRE ALT.

HUSET in Asnæs hatte Bedeutung, nicht nur für sich selbst, sondern auch für die Gründung von Odsherreds Kunstmuseum, das nur einen Steinwurf von HUSET entfernt liegt. 1981 gründeten die Mitglieder den Verein ’Odsherreds Kunstsamlings Venner’. Der Verein brachte eine Sammlung von Kunst aus Odsherred zusammen und wollte ein Museum einrichten, um diese Werke auszustellen. Der besondere Wunsch war, einen Ausstellungsraum mit Schwerpunkt auf den Odsherred-Malern einzurichten, die so große Bedeutung für die Region gehabt hatten. Die Künstler spendeten deshalb einen Teil ihrer Einkünfte aus dem Verkauf ihrer Werke im HUSET, der dem Museum zur Verfügung gestellt werden sollte. 1991 bekam die Kunstsammlung ihren Platz im Hvide Hus in Asnæs und 1994 übertrug HUSET seine gesamte Kunstsammlung an die Institution Odsherreds Kunstmuseum.

Odsherreds Kunstmuseum stellt noch immer Kunst der Odsherred-Maler aus, von der das Museum eine große Sammlung besitzt. Darüber hinaus zeigt das Museum jährlich auch etliche Sonderausstellungen, die auf unterschiedliche Weise eine Verbindung zu Odsherred haben – oder von den Künstlern oder der Landschaft in Odsherred inspiriert sind.

GEMEINSCHAFTEN UND KUNSTTAGE IN ODSHERRED Seit den Odsherred-Malern und der Gründung von HUSET und Odsherreds Kunstmuseum sind viele andere Künstler und Kunsthandwerker in das Gebiet gekommen.

Die traditionelle Pfingstroute ‚Kunsttage in Odsherred‘ lenkt seit 1998 die Aufmerksamkeit auf Kunst und Kunsthandwerk in Odsherred. Ortsansässige Künstler, Künstlergruppen und Galerien halten in jedem Jahr am Pfingstwochenende „Tag der offenen Tür“. Dort können Gäste in den künstlerischen Prozess hinein schnuppern, Fragen stellen und Kunst direkt beim Künstler kaufen. Etwa 70 Künstler öffnen jährlich ihre Türen für Einheimische, Touristen und Ferienhausgäste, und die Strecke geht von Vallekilde nach Sjællands Odde, über Rørvig und bis zum Lammefjord.

Odsherred bietet viele Möglichkeiten, Kunst zu erleben. Neben dem Odsherred Kunstmuseum, HUSET in Asnæs und den Kunsttagen in Odsherred können Sie einige der vielen Künstlergemeinschaften besuchen, die häufig Ausstellungen veranstalten oder ihre Werkstätten für Besucher öffnen.

Dazu gehört z. B. der Künstlerflügel im Anneberg Kulturpark. Dort haben ca. 30 Künstler ihre Werkstätten und Ateliers, die Gäste besuchen dürfen. Die Stadt Nykøbing bietet auch viele Möglichkeiten, Kunst zu erleben. U. a. den Künstlerzusammenschluss MORILD, Aktive Kunstnere in Odsherred und ARTA22.

Außerdem können Sie den alljährlichen Kunstgewerbemarkt Ovnhusmarked besuchen, der am Hafen von Nykøbing abgehalten wird. Etwas weiter im Norden, in Nakke, finden Sie die Kunsthal Brantebjerg, die seit den Siebzigerjahren Gegenwartskunst ausstellt. 2019 erfolgte dort ein Generationswechsel – die Räume wurden modernisiert und das alte Kornmagasin ist nun Ausstellungsraum.

Betrachtet man die heute in Odsherred ausgestellte Kunst, bemerkt man, dass es noch immer oft die Landschaft und das Licht sind, die das Auge des Künstlers fangen. Aber seit den Odsherred-Malern der Dreißigerjahre hat die Kunst viele unterschiedliche Formen angenommen, sodass in den Ateliers und Werkstätten der Künstler für jeden Geschmack etwas zu finden ist.

90

BRILLER SKO TØJ FISKEUDSTYR VIN HELSEKOST

BØGER SMYKKER URE HØREAPPARAT LEGETØJ

HVIDEVARER ELEKTRONIK ISENKRÆM DAGLIGVARER

Asnæs Centret er hele Odsherreds butikscenter - både de fastboendes, turisternes og dem på gennemfart. Odsherred er et attraktivt natur- og kunst & kulturområde, og alt dette udspringer af et unikt geologisk landskab i Odsherred, der går mange tusinde år tilbage.

ca. 12.000 år siden, gik den seneste istids randområde lige igennem det der i dag er Odsherred, og da isen smeltede dukkede de såkaldte Odsherredbuerne frem. Buerne er fundamentet for det naturskønne og populære Odsherred vi kender i dag – og derved fundamentet for Odsherreds borgere, gæster, foreningsliv, sociale liv og erhvervsliv.

Siden 1976 har Asnæs Centret været en central del af mange Odsingers og turisters liv - både hvad angår indkøb og som midt- og samlingspunkt - og det ansvar er Asnæs fortsat bevidst om.

ASNÆS CENTRET ER CENTERET I ODSHERRED

Asnæs Centret er Centeret i Odsherred – og med Odsherredbuerne som fundament for vores logo, ønsker vi, at bidrage til den fortsatte oplysning om hele Odsherreds historie. Men ikke nok med det; for hver og én af de mange prikker du finder i logoet fortæller hundredvis, måske tusindvis, af historier fra hele Odsherred – og det er disse historier have, at du glemmer. Det er disse historier, at Asnæs Centret vil sørge for, at minde dig om, hver eneste gang du møder vores logo.

Velkommen til Asnæs Centret – Centeret i Odsherred

Med Odsherredbuerne som fundament for vores logo, ønsker vi at bidrage til den fortsatte oplysning om hele Odsherreds historie. For hver og én af de mange prikker du finder i logoet, fortæller vi hundredvis, måske tusindvis, af historier fra hele Odsherred – og det er disse historier vi ikke vil have, at du glemmer. Det er disse historier Asnæs Centret vil minde dig om, hver eneste gang du møder vores logo.

asnæscentret.dk

Velkommen til Asnæs Centret

Se åbningstider og få en oversigt over alle centrets butikker på asnæscentret.dk

VISIT WEAVER

MARIANNE POULSEN during the art event

Kunstdage i Odsherred, where she and potter Tue Poulsen show their works in Tue Keramik Galleri. www.visitodsherred.dk/ kunstdage

CONTINUALLY DEVELOPING ART SCENE

Odsherred’s diverse landscape and unique light continue to captivate artists as it has done for generations. The Odsherred painters – the artists who formed Denmark’s fourth artists’ colony – were among the first to put Odsherred on the art map. Since then, the Odsherred art scene has undergone continual development.

Karl Bovin (1907–1985) and Kaj Ejstrup (1902–1956) were among the first to be enchanted by Odsherred and decide to settle here. They arrived here around 1930, and several other artists soon followed their example. Many of them knew each other from the Royal Danish Academy of Fine Arts in Copenhagen, and the group of Odsherred painters eventually counted some ten artists.

Many artists’ and community groups have emerged here since the Odsherred painters first established the fourth artists’ colony. One of the oldest is HUSET (The House) in Asnæs, which has been showing topnotch art since 1973.

HUSET was founded by a group of artists keen to establish a local art scene. Among them were two key figures from the group of Odsherred painters, namely Karl and Birthe Bovin. They were joined by Mette Møller Bovin, Johannes Carstensen, Ole Finding, Arne Heuser, Vuokko Johansen, Birgit Krogh, Bodil and Richard Manz, Aksel Møller, Christian Pedersen, Karl Åge Riget, Holmer Trier, Hanne and Gerda Swane, and Julius Wederkinch. Since then, new members have joined HUSET, and Birgit Krogh is now the only original member.

HUSET is still owned and operated by artists and organises many contemporary art and handicraft exhibitions every year. Several artists live in Odsherred, but it is no longer a requirement for becoming a member, although this was the case in the early days. Moreover, HUSET often invites other artists to show in what they call the ’X-room’.

HUSET CELEBRATES ITS FIFTIETH ANNIVERSARY IN 2023. Besides its undisputed importance, HUSET in Asnæs was also instrumental in establishing Odsherreds Kunstmuseum – a stone’s throw from HUSET. In 1981, its members founded the association Odsherreds Kunstsamlings Venner (Friends of the Odsherred Art Collection). The association accumulated a collection of art from Odsherred and wanted to establish a museum to show the works. They particularly wanted to set up a gallery space especially for the Odsherred painters, who had played such an important role in the local area. Consequently, the artists donated part of their income derived from the sale of works in HUSET to the future museum. In 1991, the art collection was housed in the White House in Asnæs and, in 1994, HUSET transferred its entire art collection to the institution known as Odsherreds Kunstmuseum.

Odsherreds Kunstmuseum continues to show art by the Odsherred painters, of which the museum has a large collection. In addition, the museum sets up quite a few temporary exhibitions every year, all of them in some way referencing, or inspired by, Odsherred artists or landscapes.

ARTIST COMMUNITIES AND ART DAYS IN ODSHERRED

Since the time of the Odsherred painters and the setting up of HUSET and Odsherreds Kunstmuseum,the area has attracted many new artists and craft artists.

Since 1998, the focal point of the traditional Whitsun route ’Kunstdage i Odsherred’ (Odsherred Art Days) has been Odsherred’s art and handicrafts. Every year, local artists, artists’ associations, and galleries are open during the Whitsun weekend, offering visitors a glimpse of artistic processes, a chance to ask questions and buy art direct from the artists. Every year, around seventy artists open their doors to locals, tourists, and summer-cottage residents. The route starts at Vallekilde and finishes at Sjællands Odde via Rørvig and down as far as the Lammefjorden.

There are plenty of opportunities to experience art in Odsherred. Beside visiting Odsherred Kunstmuseum, HUSET in Asnæs and attending Kunstdage i Odsherred, you can visit some of the many artist communities, who regularly organise exhibitions or open workshop events.

A good example is Kunstnerfløjen (the Artists’ Wing) in Anneberg Kulturpark. Some thirty artists have their studios and workshops there, which are open to visitors. The town of Nykøbing also offers plenty of art, such as the Artists’ Association MORILD, Aktive kunstnere i Odsherred (Active Artists in Odsherred), and ARTA22.

Furthermore, the annual Ovnhusmarked is well worth a visit. It takes place at Nykøbing Harbour. In Nakke, a little further north, the art venue Kunsthal Brantebjerg has been showing contemporary art since the 1970s. Following a generational succession in 2019, the premises were modernised and the old grain store converted into a gallery space.

Looking at the art shown in Odsherred today, the landscape and the light evidently still catch the artists’ eyes. However, since the 1930s and the days of the Odsherred painters, art has assumed a multitude of forms, and a visit to the artists in their studios and workshops is bound to generate something for everyone to enjoy.

92

PUBLIKUM SAGDE:

”Jeg har tit brokket mig over, hvor sjældent jeg bliver berørt af teater, men her kom alle mine følelser i spil. Tusind tak for en fantastisk oplevelse.”

”En rejse i to verdener med hver sin stærke historie – med dybde, nærhed og humor.”

”Storslåede skuespilpræstationer, der sent bliver glemt.”

”Anbefaler alle en tur til skønne Odsherred Teater.”

”Intenst og ægte.”

TO STÆRKE OG VIGTIGE FORESTILLINGER PÅ ODSHERRED TEATER

ALT ER FLOSKLER

7.-9. september 23

En tragikomisk forestilling om en mand i sorg. En mand får til opgave at skrive dagbog for at få afløb for sorgen og savnet efter sin afdøde hustru. Men det er ikke så nemt, og curseren står bare og blinker og blinker og blinker… Og uden for vinduet myldrer menneskene bare rundt som de plejer, som om intet var hændt. Med indkøbsposer, hujende børn, friske røde kinder og weekendplaner.

En forestilling om sorgens stilstand, om at vælge gravsten på nettet, om knust-hjerte-syndrom og et irriterende gnavesår i røven.

JEG GÅR!

#textmewhenyougethome

14.-16. september 23

En mørk aften i kølevandet på #MeToo begynder en kvinde at gå. Hun går for sin søn, for sin mand, for sin datter, for sin mor, for sig selv og for alle de kvinder og mænd hun kender og elsker. Jeg går! er en stærk og personlig forestilling om angsten for at gå alene - i mørket - på øde steder, og frygten for mænd. Ikke alle mænd. Men de mænd der gemmer sig i skyggerne, som sniger sig ind på én og kidnapper, voldtager og myrder.

Plakatfoto: Fotograf Lars Wahl og Teaterleder Leiv Arne Kjøllmoen i samarbejde
★ ★ ★ ★ ★

EN STOR DAG I ODSHERRED

Erik A. Frandsens malerier er ekspressive og dynamiske. I anledningen af at Tour de France cyklede gennem Odsherred, skabte han værket En stor dag i Odsherred – et maleri, der hylder cykelsporten og Odsherreds smukke landskaber.

94
Tekst: Anne Vincents Johansen Foto: John Olsen/Photodan, Anne Vincents Johansen, Helle Nordgaard m.fl.

D. 2. JULI 2022 ER EN DAG, som mange vil huske tilbage på. Det var nemlig dagen, hvor en af verdens største sportsbegivenheder, nemlig Tour de France, kom til Odshherd. Her kunne rytterne indhente bjergpoint i de mange bakkede landskaber.

Det er ikke så svært at gætte hvad Erik A. Frandsens 2 x 3 meter store maleri handler om. Den gule trøje lyser op fra den farverige flade og de fleste husker øjeblikket, hvor Jonas Vingegaard løfter sin cykel i sejrsrusen i Paris.

TOUR DE FRANCE I ISTIDSLANDSKABET

I 2022 cyklede Tour de France gennem Odsherred. 2. juli var en stor dag, som ikke vil blive glemt lige foreløbig - dagen hvor en af verdens største sportsbegivenheder foregik lige hér, i Odsherred.

Poul Johansen Fonden, en lokal fond der støtter kunst- og kulturprojekter, har ovenpå begivenheden sørget for, at Odsherreds borgere har et fysisk minde fra den historiske begivenhed.

Fonden rakte ud til billedkunstner Erik A. Frandsen, som allerede nogle år inden Tour de France i Danmark, var begyndt at tegne cykelryttere til

Weekendavisen. Han var selv til stede, da Touren kom til Odsherred, hvor han samlede inspiration til værket, som er skabt særligt til Odsherred.

Maleriets titel er En stor dag i Odsherred, men arbejdstitlen for værket var Album, der henviser til måden maleriet er bygget op kompositorisk –det mimer næsten et gammeldags fotoalbum og består af ni selvstændige motiver i forskellig størrelse, men samlet på en flade.

De ni motiver er hentet forskellige steder fra. Der gemmer sig fx motiver fra Audebo Dæmningen, Sanddobberne Camping, Dragsholm Slot, Høve Stræde og Solvognens fundsted.

Maleriet taler ind i mange forskellige kunsthistoriske genrer – det er på én gang både en landskabsskildring, et historiemaleri og et sejrsportræt.

Vil du gerne selv opleve maleriet, kan du tage en tur til Odsherreds Kunstmuseumt i Asnæs, hvor maleriet er udstillet. Her kan du også opleve kunst af Odsherredsmalerne samt skiftende særudstillinger.

95

ERIK A. FRANDSEN har brugt lokale motiver til sit værk. Heriblandt Dragsholm Slot, som var et af de mange smukke steder i Odsherred, som Touren passerede.

FAKTABOKS

Erik A. Frandsen (f. 1957, Randers) er en dansk billedkunstner. Han er autodidakt, men studerede keramik i perioden 1976-79 i Grækenland. Han har desuden modtaget billedhuggerundervisning i Carrara, Italien og arbejdet med grafik i Paris.

Mange vil formentlig kende ham som en af ’De Unge Vilde’ i Danmark. Han var en af grundlæggerne bag ’Værkstedet Værst’ – et kunstnerkollektiv grundlagt i starten af 1980’erne som arbejdede eksperimenterende - særligt med maleriet – både ift. motiv, malemåde og materialer. Foruden Erik A. Frandsen talte gruppen også bl.a. Christian Lemmerz, Dorte Østergaard Jakobsen og Lars Nørgaard.

Det er kendetegnende for Erik A. Frandsen, at han arbejder med mange forskellige medier og i forskelligartede materialer. Dette tæller, foruden maleriet, mosaik, skulpturer, stål og keramik. Han er repræsenteret i mange store museumssamlinger og har udstillet både nationalt som internationalt.

96
97

EIN GROSSER TAG IN ODSHERRED

Erik A. Frandsens Gemälde sind expressiv und dynamisch. Aus Anlass der Durchfahrt der Tour de France-Fahrer durch Odsherred, schuf er das Werk En stor dag i Odsherred (Ein großer Tag in Odsherred) – ein Gemälde, das den Radsport und die schönen Landschaften Odsherreds würdigt.

Es erschließt sich leicht, wovon Erik A. Frandsens 2 x 3 m großes Gemälde handelt. Das gelbe Trikot leuchtet aus der bunten Fläche, und die meisten erinnern sich an Augenblick, als Jonas Vingegaard in Paris sein Rad im Siegesrausch in die Höhe hob.

TOUR DE FRANCE IN DER EISZEITLANDSCHAFT

2022 führte die Tour de France durch Odsherred. Der 2. Juli war ein großer Tag, der noch lange nicht vergessen werden wird – der Tag, an dem eines der weltweit größten Sportereignisse genau hier stattfand, in Odsherred.

Poul Johansen Fonden, eine ortsansässige Stiftung, die Kunst- und Kulturprojekte fördert, hat aus dem Anlass dafür gesorgt, dass Odsherreds Bürgern eine greifbare Erinnerung an das historische Ereignis bleibt.

Die Stiftung setzte sich mit dem Bildkünstler Erik A. Frandsen in Verbindung, der bereits einige Jahre vor dem Besuch der Tour de France in Dänemark begonnen hatte, Radrennfahrer für die Zeitung Weekendavisen zu zeichnen. Er war selbst anwesend als die Tour nach Odsherred kam, um Anregungen für das Werk zu sammeln, dass er eigens für Odsherred schuf.

Der Titel des Gemäldes ist En stor dag i Odsherred aber der Arbeitstitel war Album, was auf die Art der Komposition des Gemäldes hinweist – sie imitiert fast ein altmodisches Fotoalbum und besteht aus neun selbständigen Motiven unterschiedlicher Größen auf einer gemeinsamen Fläche.

Die neun Motive zeigen verschiedene Orte. Sie stammen

z. B. von Audebo Dæmningen, Sanddobberne Camping, Dragsholm Slot, Høve Stræde und dem Fundort des Sonnenwagens.

Das Gemälde verweist auf unterschiedliche kunsthistorische Genres – es ist sowohl Landschaftsdarstellung als auch Historienmalerei und zudem ein Siegerportrait.

Im Odsherred Kunstmuseum in Asnæs können Sie das Bild selbst betrachten. Dort finden Sie auch Kunst der Odsherred-Maler sowie wechselnde Sonderausstellungen.

FAKTEN

Erik A. Frandsen (geb. 1957, Randers) ist ein dänischer Bildkünstler. Er ist Autodidakt, studierte aber von 1976-79 in Griechenland Keramik. Er hat auch Bildhauerei in Carrara, Italien, studiert und als Grafiker in Paris gearbeitet.

Vielen ist er vermutlich als einer der ’Jungen Wilden’ in Dänemark bekannt. Er war einer der Gründer der ’Værkstedet Værst’ – eines Künstlerkollektivs von Anfang der Achtzigerjahre, das experimentierend arbeitete – insbesondere mit Malerei – in Bezug auf Motiv, Malverfahren und Material. Neben Erik A. Frandsen zählten zu der Gruppe u. a. auch Christian Lemmerz, Dorte Østergaard Jakobsen und Lars Nørgaard.

Charakteristisch für Erik A. Frandsen ist, dass er mit vielen unterschiedlichen Medien und Materialien arbeitet. Dazu gehören neben der Malerei, Mosaik, Skulptur, Stahl und Keramik. Er ist in den Sammlungen vieler großer Museen vertreten und hat sowohl national als auch international ausgestellt.

98
SANDDOBBERNE CAMPING, www.sanddobberne-camping.dk

A GREAT DAY FOR ODSHERRED

Erik A. Frandsen’s paintings are expressive and dynamic. To mark Tour de France passing through Odsherred, he created the work A Great Day for Odsherred – a painting celebrating cycling and Odsherred’s beautiful landscapes.

It is not difficult to guess what Erik A. Frandsen’s two by three-metre painting is about. The yellow shirt illuminates the colourful plane and most people remember the moment when Jonas Vingegaard held his bike high in victorious euphoria in Paris.

TOUR DE FRANCE THROUGH THE ICE-AGE LANDSCAPE

In 2022, Tour de France passed through Odsherred. The date 2 July was a big day unlikely to be forgotten in the foreseeable future – the day when one of the greatest sports events in the world took place right here in Odsherred.

After the event, Poul Johansen Fonden, a local foundation supporting art and cultural projects, made sure that the people of Odsherred would have a lasting memento from this historical event.

The foundation contacted the visual artist Erik A. Frandsen, who had already been drawing racing cyclists for the newspaper Weekendavisen a few years before Tour de France visited Denmark. He was present when the Tour visited Odsherred and able to gather inspiration for his work, which is created specifically for Odsherred.

The title of the painting is A Great Day for Odsherred, but its working title was Album, referencing the composition of the picture. Recalling an old-fashioned photo album, it consists of nine self-contained motifs in various sizes – all of them on the same picture plane.

The nine motifs represent different places, including the Audebo Dam, Sanddobberne Camping, Dragsholm Castle, Høve

Stræde, and the site where the Sun Chariot was discovered.

The painting combines several different art-historical genres –being at one and the same time a landscape, a history painting, and a portrait of victory.

If you would like to see the painting, visit the Odsherred Art Museum in Asnæs where you can experience it along with art by the Odsherred painters. The museum also regularly organises temporary exhibitions.

FACT BOX

Erik A. Frandsen (b.1957 in Randers) is a Danish visual artist. He is self-taught but studied ceramic art in Greece during the period 1976–79. Moreover, he took sculpting lessons in Carrara, Italy, and worked with printmaking in Paris.

Some will know him as a member of the Young Fauves movement in Denmark. He was a founder member of ’Værkstedet Værst’ – artists’ collective founded in the early 1980s whose members worked experimentally, especially with painting, in relation to motifs, facture, and materials. Beside Erik A. Frandsen, the group counted Christian Lemmerz, Dorte Østergaard Jakobsen, and Lars Nørgaard.

Erik A. Frandsen typically works with several different media and a variety of materials, which, beside painting, include mosaics, sculpture, steel, and ceramics. He is represented in numerous major museum collections and has shown both nationally and internationally.

99
WAITING for the Tour de France in Geopark Odsherred.

GRINEFLIP OG HYGGESTUNDER FOR HELE FAMILIEN

Lad stress og jag blive hjemme og nyd en dejlig dag i Sommerland Sjælland med mere end 60 forlystelser og aktiviteter, gode spisesteder og grønne oaser, hvor I kan slappe af og hygge jer sammen

GLÆD JER TIL…

I sæson 2023 kan Sommerland Sjællands gæster glæde sig til både velkendte forlystelser og flere nyheder på aktivitetsfronten. Sjællands største udendørs vandland bliver endnu større med 1200 ekstra m2 og tre nye vandrutsjebaner, der hver er 127 meter lange. Og så kan både forældre og børn glæde sig til at prøve kræfter med Cykelmyggen – en cykelrutsjebane, hvor børnene kan få trænet lattermusklerne og de voksne kan få testet konditionen, når der skal trædes i pedalerne for at få vognen til at køre rundt på banen.

Som altid står de klassiske aktiviteter også klar til at byde jer velkommen. Besøg MiniLegeland med karruseller og forlystelser kun til de mindste, Amazonas jungle, den stemningsfulde westernby, racerlandet og meget mere - og når både små og store legebørn trænger til lidt fornyet energi, kan I nyde en lækker bid mad fra et af spisestederne.

MÆTTE MAVER MORER SIG MEST

I Sommerland Sjælland er der noget for enhver smag til både den store og den lille sult. I Fru Jensens Desserthus i westernbyen, Silver City,

kan I lade jer friste af både churros, belgiske vafler, et stort udvalg af is (også laktosefri) samt kolde og varme drikkevarer. Prøv eksempelvis vores spændende crazy shakes. I Silver Bistro serveres spændende salater, sandwiches og lette retter. Er I mere til en lækker pizza- og salatbuffet kan I lægge vejen forbi Siesta Pizza, og man kan som altid også sætte tænderne i en saftig Sommerlandsburger med sprøde pommes frites til i Western Burgerhouse.

Sidste år slog Gårdhaven Streetfood for første gang også dørene op for Sommerland Sjællands gæster – en succes der gentages i sæson 2023. Gårdhaven er placeret lige uden for Sommerland ved siden af parkens MiniLegeland og holder de fleste dage længere åbent end sommerlandet, så aftensmaden er også nemt klaret hos Sommerlands fantastiske naboer. Gårdhaven kan både besøges som gæst fra Sommerland Sjælland eller med gratis adgang via hovedindgangen på Tinghulevej.

NÅR EN DAG IKKE ER NOK

Der er flere forskellige overnatningsmuligheder lige ved siden af vandlandet. De runde hobbit-shelters er populære blandt de helt små børn, men er man mere end 4 personer i familien eller ønsker mere plads, er der også andre overnatningsmuligheder. I Sommerland Sjællands hytteområde finder man også stemningsfyldte prærievognshelters, feriehytter i forskellige størrelser med og uden plads til hund samt store hytter med eget udendørs softub spa. Som overnattende gæst i Sommerland Sjælland er der også nem og direkte adgang til Gårdhaven Streetfood.

BESØG SOMMERLAND SJÆLLAND

Du finder Sommerland Sjælland på Gl. Nykøbingvej 169, 4572 Nr. Asmindrup. Se mere og køb dine billetter på www.sommerlandsj.dk

HVERT ÅR AFHOLDES EN RÆKKE EVENTS på stedet. En af dem har titlen ”Solvognen på skinner”, hvor arkæolog og seniorforsker Flemming Kaul fra Nationalmuseet og modeltog-bygger Peter Esser illustrerer bronzealdermenneskets forståelse af solens rejse ved hjælp af en model af solvognen på togskinner. Du kan også opleve FN’s biodiversitetsdag og de De Vilde Blomsters Dag på Solvognens Fundsted i den kommende sæson. Se mere om events under Geoparkdage på www.geoparkodsherred.dk

PÅ REJSE TIL NATUR OG

BRONZEALDER-KULTUR

Solvognens Fundsted åbnede som natur- og kulturattraktion i 2020. Nu går Geopark Odsherred i gang med næste etape i udviklingen af stedet, så du fremover både kan tage på en tidsrejse tilbage til bronzealderen, overnatte i shelter og tænde et bål, hvis du har lyst.

Solvognens Fundsted rummer både det storladne i fortællingen om bronzealderen og Solvognen som et af de vigtigste bronzealderfund i Europa, og det stille og nære i naturen.

Nu er Geopark Odsherred i fuld gang med at videreudvikle attraktionen. Denne gang handler det om en shelterplads og etablering af et picnic-område med borde og bænke, så man kan tage madkurven med og sidde ved et gedigent plankebord og nyde stemningen, imens man spiser eller drikker sin kaffe.

Muligheden for at opholde sig i længere tid på Solvognens Fundsted og overnatte i små grupper i shelter eller egen medbragt hængekøje, bliver også et tilbud, der giver nye muligheder for aktiviteter. Tilbuddet kommer til at stå åbent for private gæster fra ind- og udland samt grupper, bl.a. skoleklasser og fritidsorga-

nisationer, der i forbindelse med besøg, undervisning og afholdelse af events, ønsker at sove tæt ved dét sted, hvor Solvognen blev fundet i 1902. På natur- og kulturattraktionen bliver der også etableret en bålplads samt et muldtoilet.

I TRÅD MED FORTÆLLINGEN

Geopark Odsherred ønsker at udnytte stedets yderligere potentiale til natur- og kulturformidling ved at opbygge shelter-pladsen i tråd med den fortælling besøgende får om bronzealderen i Odsherred via de allerede etablerede formidlingsinstallationer. Det gøres blandt andet ved at navngive shelters, så hver shelter relaterer til bronzealder-religion og Solvognen med Solhest og den guldbelagte solskrive.

Solvognens Fundsted åbnede i september 2020 med et fuldt gennemført formidlings-

projekt støttet af Nordea-fonden i forbindelse med Istidsruten. Attraktionen er et stop på cykel-ruten, og stedet besøges derfor af cyklister på tur, men også af vandrere og besøgende, der kommer frem til stedet i bil eller bus. På Solvognens Fundsted formidles historien om et af Europas vigtigste bronzealderfund via to store installationer med billedtavler, en podcast man kan lytte til, imens man følger en sti igennem landskabet og frem til det autentiske fundsted. Desuden en app, Tidslommen, udviklet af Istidsruten i samarbejde med Museum Vestsjælland med oplevelser for børn og familier.

Den nye udvikling med shelters, picnicområde og muldtoilet støttes af LAG, der er en Lokal Aktionsgruppe og forening, som uddeler EU-midler til støtte for projekter og aktiviteter i landdistrikterne.

Tekst: Helle Nordgaard Foto: Mary Jo Hau

RESTAURANT ERBA er indrettet i en lægebolig, der hørte under det tidligere Psykiatrihospital i Nykøbing Sjælland. Nu er ejendommen en del af Anneberg Kulturpark, der også huser Claus Henriksens Michelin-restaurant MOTA.

ODSHERRED PÅ ITALIENSK

MED LOKALE RÅVARER I KØKKENET

De findes i mange forskellige faconer: De lange, de runde, de flade, de lækkert pakkede … Nu taler vi ikke om madelskere, men om pasta. Og på ERBA er der kærligt tilberedt pasta på tallerkenen i både små og store portioner. Så vidt muligt lavet ud fra lokalt avlede og producerede ingredienser. Melet, æggene og de grøntsager, der gør retterne ekstra interessante for både børn og voksne.

105
Tekst: Helle Nordgaard Foto: Mary Jo Hau m.fl.

HVOR TAGER DU HEN, NÅR DU TAGER UD FOR AT SPISE GODT I ODSHERRED?

Et spørgsmål du kan stille på en mandag eller en hvilken som helst anden dag i ugen! Når du bare er dig selv, har veninden, kæresten eller din femårige datter med ud, vel vidende, at børn kun sidder stille i 10 minutter. Svaret er restaurant ERBA, som Claus Henriksen har åbnet i Anneberg Kulturpark med direktør Gitte Clausen, som ejer af bygningerne. En pasta-restaurant der ligger lige overfor Claus Henriksens restaurant MOTA, der otte måneder efter åbningen i 2022 høstede sin første Michelinstjerne, har opnået otte nomineringer og indtil videre vundet fire priser for sin sublime gastronomi og madkunst.

KOM I ULVETIMEN FRA 17 – 17.30

Claus Henriksen har selv børn, og han er fortaler for, at børn lærer at sidde ved et bord og forholde sig nogenlunde roligt, når de er på restaurant. Men det er ikke altid nemt.

– Det er ikke gået så godt med mine egne børn, så nu har jeg lavet et nyt koncept på ERBA, hvor du kan komme med dine børn, vælge én pastaret

og spise tidligt. Når du har bestilt imellem kl. 17 og 17.30, har du op til en time ved bordet, hvor der er kvalitet på tallerkenen, siger Claus Henriksen.

Et nyt og familievenligt koncept, der er et nyskabende alternativ til den hurtige aftensmad med pizza eller burger.

ET LEVESTED

ERBA holder også åben for frokostgæster, der kommer forbi til pasta og et godt glas vin midt på dagen samt for det mere voksne publikum, der spiser efter kl. 18. Kommer du til frokost, vælger du ved bestilling størrelsen på pastaen, og om du vil dele portionen imellem dig og andre i dit selskab eller spise det hele selv.

Om aftenen vil der være mulighed for at bestille en fire-retters menu. Restauranten er indrettet med hyggelige borde og plads til 28 spisende gæster samt særlige pladser til dig, der bare vil sidde og drikke et glas vin.

En kop kaffe og et stykke kage er der også mulighed for at få, og på de solrige dage, er der udendørs servering. Det gode liv findes her.

106

PÅ SPISESTEDERNE I GEOPARK ODSHERRED, kan du sigte efter smagsoplevelser, der tager afsæt i et køkken, der arbejder med de lokale råvarer. Restaurant ERBA er sidste skud på stammen i den sublime ende, og her kan du få en pasta, der er fremstillet med de allerbedste råvarer fra Odsherred.

107

ODSHERRED AUF ITALIENISCH

MIT REGIONALEN ROHWAREN IN DER KÜCHE

Sie existieren in vielen unterschiedlichen Formen: Die langen, die runden, die flachen, die molligen … Jetzt sprechen wir nicht von Feinschmeckern, sondern von Nudeln. Und bei ERBA gibt es liebevoll zubereitete Pasta in großen und kleinen Portionen. Soweit möglich werden sie aus regional angebauten und hergestellten Zutaten bereitet. Mehl, Eier und die Gemüse, die die Gerichte für Kinder und Erwachsene besonders interessant machen.

Wohin gehen Sie, wenn Sie in Odsherred gut essen wollen? Montags oder an einem beliebigen anderen tag? Allein, mit der Freundin, der Partnerin oder Ihrer fünfjährigen Tochter, wohl wissend, dass Kinder höchstens 10 Minuten lang still sitzen? Die Antwort ist Restaurant ERBA, das Claus Henriksen im Anneberg Kulturpark mit Direktorin Gitte Clausen als Besitzerin der Gebäude eröffnet hat. Ein Pasta-Restaurant direkt gegenüber Claus Henriksens Restaurant MOTA, das acht Monate nach der Eröffnung 2022 seinen ersten Michelin-Stern bekam, acht Nominierungen bekam und bis heute vier Preise für seine Spitzengastronomie und Speisenkunst erhielt.

KOMMT IN DER QUENGELSTUNDE VON 17 BIS 17.30 UHR

Claus Henriksen hat selbst Kinder, und er befürwortet auch, dass Kinder lernen, sich am Tisch einigermaßen ruhig zu verhalten, wenn sie im Restaurant sind. Aber das ist nicht immer einfach.

– Mit meinen Kindern hat das nicht so gut geklappt, darum habe ich mit ERBA ein neues Konzept verwirklicht, wo Sie mit Ihren Kindern hinkommen können, ein Pasta-Gericht wählen und früh essen

können. Wenn Sie zwischen 17 und 17.30 Uhr bestellt haben, haben Sie bis zu einer Stunde Zeit am Tisch, mit Qualität auf den Tellern, beschreibt Claus Henriksen.

Ein neues, familienfreundliches Konzept, die eine innovative Alternative zum schnellen Abendessen mit Pizza oder Burger eröffnet.

EIN LEBENSRAUM

ERBA hat auch für Mittagsgäste geöffnet, die für Pasta und ein gutes Glas Wein mitten am Tag kommen und für die erwachsenen Gäste, die nach 18.00 Uhr speisen möchten. Zum Mittag wählen Sie die Portionsgröße und ob Sie mit anderen in Ihrer Gesellschaft teilen oder die Portion allein essen möchten.

Abends können Sie ein viergängiges Menü bestellen. Das Restaurant ist mit gemütlichen Tischen für 28 Essensgäste ausgestattet und bietet außerdem Plätze für die, die nur ein Glas Wein genießen möchten.

Auch eine Tasse Kaffee und ein Stück Kuchen können Sie wählen, und an guten, sonnenreichen Tagen wird vor dem Restaurant serviert. Hier ist das gute Leben.

108

FERIE MED NATUR, OPLEVELSER OG HYGGE

Find sommerhuset til din drømmeferie på www.feriepartner.dk/odsherred Ejer du et sommerhus i Odsherred, og vil du tjene kr. 44.500 skattefrit, så book vores ejerrådgiver til et møde og hør om alle fordelene ved at leje sommerhuset ud til feriegæster.

Feriepartner Odsherred er lokalt forankret, støtter lokale udviklingsprojekter og er ejet af Fonden Geopark Odsherred.

Kontakt os på + 45 59 91 08 88

ODSHERRED IN ITALIAN MADE FROM

LOCAL

INGREDIENTS

They come in many different shapes: long, round, and chubby … not, as you might think, food lovers but pasta varieties. At ERBA, small and large portions of pasta are prepared with love. And, wherever possible, from locally grown and produced ingredients. Flour, eggs and vegetables that make the dishes extra special for children and adults alike.

Where do you go to eat good food in Odsherred? On a Monday or any other day of the week? On your own, with a friend, lover, or your five-year old, well aware that children only stay seated for ten minutes at the most? The answer is restaurant ERBA newly opened in Anneberg Kulturpark by chef Claus Henriksen and director Gitte Clausen, who owns the buildings. A pasta restaurant located just opposite Claus Henriksen’s restaurant MOTA, which earned its first Michelin star eight months after opening in 2022 and whose sublime gastronomy and food art, to date, has achieved eight nominations and won four awards.

COME BETWEEN 17–17.30 WITH YOUR KIDS

Claus Henriksen has children of his own, and he is an advocate of children learning to sit at table relatively quietly when eating out at restaurants. But this is not always easy.

– It wasn’t an unmitigated success with my own children, so now I’ve designed a new concept at ERBA, where people can bring their children, choose a pasta dish and eat early.

When you book between 17.00 and 17.30, you have up to one hour at the table with quality on their plates, says Claus Henriksen.

A new and family-friendly concept and an innovative alternative to the quick fix pizza or burger supper.

ERBA IS ALSO A PLACE TO RELAX

ERBA is also open for people wanting pasta and a glass of quality wine at lunchtime and for the more adult audience eating after 18.00. If you want to eat lunch, select the pasta size when ordering and whether you want to share the portion among yourself and the rest of your group or eat it alone.

In the evening, you can order a four-course meal. The restaurant has cosy table arrangements and seats 28 dinner guests with special seats for those who just drop in for a glass of wine.

Enjoy a cup of coffee and a cake afterwards and, on sunny days, there is outdoor service in front of the restaurant. This is the good life, indeed.

110

VEJRHØJ VINGÅRD

Vingården ligger smukt ved vandrestien fra Vindekilde til Vejrhøj. Fra markerne og vineriet er der udsigt over Nekselø og havet.

Vores druer bliver til 15.000 flasker vin om året – hvidvin, rosévin, mousserende vin. Vinene er økologiske enkeltmarks-vine. De afspejler det sted, de kommer fra, vækstsæsonens vejr og vinbondens arbejde. Vinene har fundet vej til nogle af landets bedste restauranter.

Gå en tur i vinmarken på egen hånd. Kom til rundvisninger, vinsmagninger og andre arrangementer. Køb vin i gårdbutikken. Se åbningstider og læs mere på www.vejrhoj.dk.

DEN KONGELIGE SOMMEROPERA giver koncert for andet år i træk i Anneberg Kulturpark. En kæmpe publikumsmagnet, der både tiltrækker operafans og dem, der vil teste genren under afslappede forhold.

DET SPILLER FOR ODSHERRED …

Jazz, kammermusik og opera midt i det smukke landskab. Henover forår og sommer ruller den ene koncert og musikfestival efter den anden. Og det bliver bedre og bedre år for år.

Tekst: Helle Nordgaard Foto: John Olsen/Photodan og m.fl.

Nykøbing/Rørvig Jazzfestival har opnået en plads i mange jazz-elskeres hjerte. Den hyggelige Jazzfestival, der har tradition for at åbne sin sommerudgave med morgenbadejazz på havnen i Rørvig, er siden sin første udgave i 2016 vokset til en succes. Festivalen tiltrækker store navne blandt jazzmusikere og et publikum, der strømmer til koncerterne.

Sommerudgaven 2.- 3. august 2023 byder på syv koncerter. Efter åbningen for de morgenfriske og Helårsbaderne på havnemolen i Rørvig, rykker festivalen til Anneberg Kulturpark syd for Nykøbing Sj. og tilbage igen til Kræmmerpladsen ved Rørvig Kro. Alle steder er der sideløbende med musikken god mulighed for at sætte humøret ekstra i vejret med både vådt og tørt. Dagen efter er der børnejazz på programmet i foyeren på Odsherred Teater, imens koncerterne for et mere voksent publikum finder sted i Pakhuset, på Lokalkompagniet og igen på Kræmmerpladsen ved Rørvig Kro. Med open air-delen på pladserne udendørs er Jazzfestivalen velegnet som god musikunderholdning for hele familien.

Knud Skriver er ankermanden på festivalen, hvor han sammen med en gruppe af frivillige hvert år sammensætter programmet og sørger for afvikling af de enkelte koncerter.

De sidste år er Jazzfestivalen vokset udover skulderen på sommerferiesæsonen, hvorfor der er blevet afholdt en vinterudgave med koncerter, der sætter stemningen i vejret imellem jul og nytår.

Der er fri entré til alle koncerter i sommerudgaven, da den modtager tilskud fra Odsherred Kommune og diverse sponsorater og fondsmidler. Følg Nykøbing/Rørvig Jazzfestival på Facebook, hvor programmet opdateres løbende til sommer- og vinterudgaven.

SKABERKRAFT

Stjerner, unge talenter og samtalesaloner … men vigtigst af alt er koncerterne.

Årets tema på Odsherred Kammermusikfestival er ‘Skaberkraft. Festivalen har i 2023 sat sig for at udforske hvordan og under hvilke forhold, de valgte musikværker opstod, da de i sin tid blev skrevet –og hvordan de opstår i dag.

På festivalen vil publikum have mulighed for at følge musikernes arbejde med værkerne under åbne prøver.

På programmet finder du også samtalesaloner, der er med til at

114

MORGENBADERJAZZ på Rørvig Havn er en charmerende start på Nykøbing-Rørvig Jazz-festival. Du tager dig en dukkert med eller uden badetøj, nyder stemningen og spiser morgenmad, imens du lytter til jazz.

SKAL DU MED til Kammermusikfestivalen er der en stor musikalsk oplevelse i vente med unge talenter og store stjerner på programmet.

skabe indsigt forud for en stribe aftenkoncerter spillet af nogle af de ypperste danske og internationale musikere. Holdet er stjernespækket og igen i år spiller unge talenter fra Jakob Gades Legats talentprogram koncerter i eftermiddagstimerne.

Traditionen tro slutter festivalen med en udendørs operakoncert, som i år præsenterer en række unge talenter fra Operaakademiet. Odsherred Kammermusikfestival flyttede sidste år ind i Lærkehus, der tilhører Anneberg Kulturpark. Med teater- og koncertsal, café og overnatningsmuligheder i den 1624 kvadratmeter store trefløjede bygning, har festivalen fået et arkitektonisk smukt tilhørssted, hvor de udendørs rammer også spiller ind med veranda og stor plæne, der kan rumme et pænt stort koncertpublikum ved udendørskoncerter.

Kammermusikfestivalen løber af stablen fra den 30/7 – 4/8. Koncertprogrammet finder du på kammermusik.dk

SÅ DET SYNGER

Allerede i maj varmer Odsherred op til en sommer med musik og koncerter efter alle kunstens regler … og unoder.

For andet år i træk får Odsherred besøg af Den Kongelige Opera, der giver sommerkoncert under åben himmel. Lige som sidste år bliver koncerten afholdt i Anneberg Kulturpark, denne gang pinsedag den 28. maj kl. 16.00.

Glæd dig til en operaoplevelse, der siden Det Kongelige Teaters sommerkoncerter begyndte for 18 år siden, har været et tilløbsstykke landet over, hvor tusindvis af publikummer møder op medbringende tæpper og picnickurve. Stemningen bliver traditionen tro både høj og afslappet, og oplevelsen sidste år i Anneberg Kulturpark var ingen undtagelse. Med koncertens placering i et smørhul af smuk natur, arkitektur og mennesker, der laver kræs til ganen, er der også rig lejlighed til at købe mad og drikkevarer på stedet.

Den Kongelige Sommeropera er en ganske gratis invitation til at opleve nogle af Danmarks bedste stemmer og højdepunkter fra de operaer, der opføres på Danmarks nationalscene i den kommende sæson.

Koncerten afholdes i et samarbejde mellem Den Kongelige Opera, Cool-tour, UNESCO Global Geopark Odsherred og Anneberg Kulturpark.

115

ODSHERRED KLINGT GUT …

Jazz, Kammermusik und Oper mitten in der herrlichen Landschaft

Das Nykøbing/Rørvig Jazzfestival hat im Herzen vieler Jazzfreunde einen Platz erobert. Das gemütliche Jazzfestival, das seine Sommerausgabe traditionell mit Morgenbadejazz am Hafen in Rørvig eröffnet, hat sich seit der ersten Ausgabe 2016 zu einem Erfolg entwickelt. Das Festival zieht große Namen aus der Jazzszene und ein Publikum an, das zu den Konzerten strömt.

Die Sommerausgabe am 2.-3. August 2023 bietet sieben Konzerte. Nach der Eröffnung für die Frühaufsteher und Ganzjahresbader auf der Hafenmole in Rørvig, geht das Festival im Anneberg Kulturpark, südlich von Nykøbing Sj. weiter und später zurück zum Kræmmerpladsen beim Rørvig Kro. An allen Spielorten besteht neben guter Musik auch die Möglichkeit, die Stimmung mit Speisen und Getränken weiter zu verbessern. Am nächsten Tag steht Kinderjazz im Foyer des Odsherred Theaters auf dem Programm, währen die Konzerte für die erwachseneren Zuhörer im Pakhuset, in der Lokalkompagniet und wieder auf dem Kræmmerpladsen am Rørvig Kro stattfinden. Der Open air-Teil im Freien macht das Jazzfestival zur passenden Musikunterhaltung für die ganze Familie.

Knud Skriver ist Organisator des Festivals, der zusammen mit einer Gruppe Freiwilliger jedes Jahr das Programm zusammenstellt und für die Abwicklung der Konzerte sorgt.

In den letzten Jahren ist das Jazzfestival über die Schultern der Sommerferiensaison hinausgewachsen, weshalb eine Winterausgabe mit Konzerten abgehalten wurde, die zwischen Weihnachten und Neujahr die Stimmung heben.

Der Eintritt zu allen Konzerten der Sommerausgabe ist kostenlos, da das Festival Zuschüsse von der Gemeinde Odsherred und verschiedene Förderungen und Fondsmittel erhält. Folgen Sie Nykøbing/Rørvig Jazzfestival auf Facebook, wo auch die Programme der Sommer- und Winterausgabe laufend aktualisiert werden.

TATKRAFT

Stars, junge Talente und Gesprächsrunden … aber am wichtigsten sind die Konzerte

Das diesjährige Thema von Odsherreds Kammermusikfestival heißt ‚Skaberkraft‘ (Tatkraft). Das Festival hat sich für 2023 vorgenommen, herauszufinden, wie und unter welchen Bedingungen die ausgewählten Musikstücke entstanden, als sie seinerzeit geschrieben wurden – und wie sie heute erscheinen.

Im Verlauf des Festivals werden die Zuhörer die Möglichkeit haben, die

Arbeit der Musiker mit den Stücken bei offenen Proben mitzuerleben. Das Programm umfasst auch Gesprächsrunden vor einer Reihe von Abendkonzerten mit einigen der besten dänischen und internationalen Musikern, die einen Einblick in die Thematik geben. Zum Team gehören viele Spitzenmusiker und auch in diesem Jahr spielen junge Talente aus dem Talentprogramm von Jakob Gades Legat in den Nachmittagsstunden Konzerte.

Getreu der Tradition endet das Festival mit einem Opernkonzert unter freiem Himmel, das in diesem Jahr eine Reihe junger Talente von der Opernakademie vorstellt.

Das Odsherred Kammermusikfestival zog letztes Jahr ins Lærkehus, das dem Anneberg Kulturpark gehört. Mit Theater- und Konzertsaal, Café und Übernachtungsmöglichkeiten in dem 1.624 m² großen, dreiflügeligen Gebäude, hat das Festival ein architektonisch schönes Zuhause bekommen, zu dem auch die Außenflächen positiv beitragen, die mit Veranda und großer Rasenfläche vielen Zuhörern von Freilichtkonzerten Platz bieten. Das Kammermusikfestival findet vom 30.7. – 4.8.2023 statt. Das Programm finden Sie auf kammermusik.dk

DAS ES NUR SO SCHALLT

Schon im Mai heizt Odsherred an für einen Sommer mit Musik und Konzerten nach allen Regeln der Kunst … und deren Missachtung

Zum zweiten Jahr in Folge bekommt Odsherred Besuch von Den Kongelige Opera, die ein Sommerkonzert im Freien gibt. Wie im letzten Jahr findet das Konzert im Anneberg Kulturpark statt, dieses Jahr Pfingsten, am 28. Mai um 16.00 Uhr.

Freuen Sie sich auf ein Opernerlebnis, das seit Start der Sommerkonzerte des Det Kongelige Teaters vor 18 Jahren, ein landesweiter Erfolg war, zu dem Tausende von Zuschauern mit Decken und Picknickkörben kamen. Die Stimmung ist immer gut und entspannt, und das letztjährige Erlebnis im Anneberg Kulturpark war keine Ausnahme. Bei der Lage des Konzerts in herrlicher Natur und Architektur und Menschen, die Delikatessen zubereiten gibt es auch reichlich Gelegenheit, Speisen und Getränke vor Ort zu kaufen.

Den Kongelige Sommeropera (Die Königliche Sommeroper) ist eine kostenlose Einladung, einige der besten Stimmen Dänemarks und Höhepunkte der Opern zu erleben, die in der kommenden Saison im dänischen Nationaltheater aufgeführt werden.

Das Konzert findet in Zusammenarbeit mit Den Kongelige Opera, Cooltour, UNESCO Global Geopark Odsherred und Anneberg Kulturpark statt.

116
Flot udvalg af store og små feriehuse - vi vil dog gerne have flere Kontakt vores lokale ser vicekontor hvis du vil leje et feriehus eller hvis du har et fint hus vi skal udleje for dig. NOVASOL A/S Tor vestrædet 8 | DK- 4560 Vig vig@novasol.dk | www.novasol.com

ODSHERRED – MUSIC TO YOUR EARS

Jazz, chamber music, and opera set amid the beautiful countryside.

The Nykøbing/Rørvig Jazz Festival has won the hearts of many jazz lovers. The intimate jazz festival, traditionally kicking off its summer session with a round of jazz for the frisky morning dippers on Rørvig harbour, has grown very successful since its start in 2016. The festival attracts great names from the world of jazz with audiences flocking to the concerts.

The summer session takes place 2–3 August 2023 and comprises seven concerts. After the opening concert for morning dippers and the all-year swimming club on the pier in Rørvig, the festival moves on to Anneberg Kulturpark south of Nykøbing Sjælland and back to Kræmmerpladsen near the inn Rørvig Kro. Aside from the music, food and drink is available at all venues to further enhance spirits. The next day features a programme of children’s jazz in the foyer of Odsherred Teater, and there will be concerts for a more adult audience in Pakhuset, at Lokalkompagniet, and, once again, at Kræmmerpladsen near Rørvig Kro. The open-air part of the jazz festival offers eminent musical entertainment for the whole family.

Knud Skriver is the festival’s anchorman and, every year, he and a group of volunteers put together the music programme and generally make sure that the concert performances go off without a hitch.

In recent years, the jazz festival has extended beyond the summer holiday season to also include a winter session to boost spirits between Christmas and New Year.

There is free admission to all concerts in the summer session, which receives financial support from Odsherred Municipality as well as sponsorships and foundation grants. Follow the Nykøbing/Rørvig Jazz Festival on Facebook, where the programmes for both the summer and winter sessions are continuously updated.

CREATIVE POWERS

Stars, young talent, and conversation salons … but most importantly, the concerts.

This year’s theme of the chamber music festival Odsherred Kammermusikfestival is ‘creative power’. In 2023, the festival wants to explore how and under which conditions, the scheduled musical works materialised before being written down – and how this is done today.

The festival audience will have an opportunity to see how musicians work with the pieces in open rehearsals.

There will also be scheduled conversation salons, giving introductions to a series of evening concerts played by some of the finest Danish and international performers. The programme is star-studded and, once again, young talents from Jakob Gades Legats talent programme will be giving concerts in the afternoons.

True to tradition, the festival concludes with an outdoor opera concert, this year presenting young talents from the Royal Danish Opera Academy.

Last year, Odsherred Kammermusikfestival moved into Lærkehus, which is part of Anneberg Kulturpark. With a theatre and concert hall, café, and accommodation in the 1624-square-metre three-winged building, the festival is now housed in a building of serene architectural beauty in a perfect outdoor setting with veranda and extensive lawns, which hold a fairly large number of concertgoers for outdoor concerts.

The chamber music festival takes place from 30 July until 4 August. See the concert programme on kammermusik.dk

SINGING THEIR HEARTS OUT

Already in May, Odsherred starts warming up to a summer of music and concerts using all the tricks of the trade …

For the second year running, the Royal Danish Opera visits Odsherred, giving an open-air summer concert. Like last year, the concert is held in Anneberg Kulturpark, this time Whitsunday on 28 May at 16.00.

You can look forward to an opera experience which, ever since the Royal Danish Theatre’s summer concerts began eighteen years ago, have been a crowd-puller up and down the country, attracting thousands of spectators bringing with them blankets and picnic baskets. Traditionally, the atmosphere is both elated and relaxed, and the experience last year in Anneberg Kulturpark was no exception. The concert venue offers scenic beauty, fine architecture, and mouth-watering fare with every opportunity to buy food and drink.

The Royal Danish Summer Opera is an invitation, free of charge, to experience some of Denmark’s finest voices and highlights from operas performed in Denmark’s national theatre in the coming season.

The concert is held in collaboration with the Royal Danish Opera, Cooltour, UNESCO Global Geopark Odsherred, and Anneberg Kulturpark.

118

HEIDI SCHNABEL

På Toldbovej 8 i Rørvig blandes, røres og påfyldes den naturlige hudplejeserie fra Heidi Schnabel. I butikken finder du desuden et stort udvalg af italiensk hør, accessories og andre lækkerier. Når vejret tillader det, kan du nyde kolde/varme drikke, drinks, is og hjemmebag. Besøg butikken i Rørvig eller bestil dine favoritter på  www.heidischnabel.dk

GÅRDBUTIKKERNES SLARAFFENLAND

Gårdbutikkerne i Geopark Odsherred bugner af lokale og friskhøstede produkter samt en række specialvarer fra producenterne i området. Ovenikøbet får du en oplevelse ud af dit indkøb. Så kig indenfor.

Tekst: Helle Nordgaard Foto: Mary Jo Hau, Lammefjordens Spisekammer

FORNØJ DINE SANSER MED ET MIX AF GRØNT

På Adelers Allé finder du Lammefjordens Spisekammer, hvor du kan købe friskhøstede grøntsager direkte fra bondens egen mark. Gårdbutikken har åbent året rundt og udvalget varierer efter årstiden. Alle grøntsager i butikken er avlet og høstet lokalt på Lammefjorden, og langt de fleste på ejernes egen jord på Vestergården i Fårevejle. Kommer grøntsagerne og frugten i butikkens kasser fra andre producenter, er det fra samarbejdspartnere i området.

Hos Lammefjordens Spisekammer kan du lave dit eget mix, når du handler ind. Konceptet går ud på, at du kan fylde en papirpose med grøntsager efter eget valg, så du får netop de råvarer med hjem, du skal bruge i køkkenet. Ejerne, Karin og John Nielsen, er også leveringsdygtige i gode opskrifter, der gør det endnu nemmere at lave velsmagende og lækre retter af de friske grøntsager fra Lammefjorden. www.lammefjordens-spisekammer.dk

HVIS DU LÆGGER DIN RUTE igennem Fårevejle Stationsby, så sving ind forbi Lammefjordens Spisekammer. Duften og synet af de friske varer, der møder dig, er ikke til at tage fejl af.

SIDINGE GÅRDBUTIK sælger også en række kvalitets-varer fra andre dygtige producenter i Geopark Odsherred.

BLOMSTERSAFTER OG LÆKRE SAGER I SIDINGE GÅRDBUTIK

Sidinge Gårdbutik & Frugtplantage på Sidingevej i Vig er et rent slaraffenland for dig, der er til delikatesser fremstillet af lokalt avlet og høstet frugt, blomster og nødder, saft, sennep, oiler og dressinger. Gårdbutikken er i dag en specialhandel, der udover egne produkter og friskhøstet frugt og grønt, har en række andre varer på hylderne. Bl.a. har butikken sin egen ostedisk med Odsherreds største udvalg af vellagrede oste. Her kan du smage på sagerne, før du beslutter dig.

Lokalt produceret vin og øl fra Odsherred er også del af udvalget, så tag det store indkøbsnet med under armen.

Gårdbutikken er en af de ældste i Odsherred og stammer tilbage fra den gang, det hed stalddørssalg. Mogens Bendtsen er tredje generation på stedet, som han sammen med Jette Bendtsen har omlagt fra landbrug og frøavl til frugtplantage og en produktionsvirksomhed, der de seneste år har udviklet en lang række kvalitetsprodukter. www.sidinge.dk

122

BIRKEMOSEGAARD MED DE ØKOLOGISKE OG BIODYNAMISKE RÅVARER

På Oddenvej på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen finder du Birkemosegaard, der har økologiske og biodynamiske varer på hylderne i deres gårdbutik. Her kan du købe gårdens egen høst af frugter og grøntsager, men også varer fra andre landmænd, der dyrker økologisk og biodynamisk. I butikkens sortiment finder du, udover alt det sprøde og saftige frugt og grønt, oksekød af egen produktion og kødvarer som fx spegepølse samt nordisk tempeh fra Contempehrary i Odsherred.

Gården ejes af Kalastrong Apairatana (Kung) og Jesper Andersen, der driver gården sammen. Familien er fjerde generation på gården, der ligger i et område tæt på andre økologiske producenter og med smuk udsigt over landskabet og Kattegat. www.birkemosegaard.dk

TÍR BAKERY - GÅRDBAGERI MED BRØDUDSALG

Tír er et udtryk for 'land og region', der stammer fra bageriets ejer, Louises, hjemby i Irland.

Brødet fra Tír Bakery er lavet passioneret med friskkværnet mel på stedet og en langsom surdej med gamle kornsorter dyrket på et partnerlandbrug. Bageriet startede op på Birkemosegård, men er nu flyttet til egen adresse på Gnibenvej 13, Sjællands Odde, der fremover skal være den faste adresse for bageriet.

Louise har arbejdet med førende kokke, bl.a. René Redzepi på Noma, hvor hendes passion for brød startede for alvor. Herfter tog Louise videre rundt til en række af verdens førende bagerier, inden hun slog sig ned på Sjællands Odde med al sin viden, ihærdighed og faglighed. Herfra kan du nu købe brød og kager til den helt store guldmedalje fra Tír Bakery. www.tirbakery.com

ET BRØD, DER ER LIGE TIL AT BIDE I. Mange har mødt Tír bakery, når den lille vogn med friskbagt brød har holdt åben for salg af det velduftende brød. Smagen, krummen og skorpen er helt uovertruffent og bagværket er fremstillet ud fra en række metoder og principper til gavn for miljø og sundhed ... og nydelse.

126

ODSHERRED BADEHOTEL

Hotel HøjbySø ligger midt i Geopark Odsherred i smukke omgivelser højt over Højby Sø. Tæt ved ligger middelalderkirken med de smukke kalkmalerier. Naturen, kulturen og den lokale kunst, venter lige udenfor. På Hotel HøjbySø har vi skabt de optimale rammer for dit ophold og besøg.

Book et ophold på ODSHERRED BADEHOTEL

Ellingebjergvej 1 – 4573 Højby +45 70 20 11 33

www.hotelhoejbysoe.dk

DRAGSHOLM SLOT BYDER på en række muligheder, hvis man vil koble overnatning med en oplevelse, der virkelig tager kegler. Både inden for gastronomi, kulturhistorie, natur og landskab har slottet en masse, der gør et ophold til noget, du husker og tager med dig.

SOV GODT OG VÅGN OP TIL UNIKKE OPLEVELSER

Er du på udkig efter særlige overnatningsmuligheder koblet med særlige oplevelser i Geopark Odsherred? Så er der både kvalitet, spændvidde og nye bæredygtige muligheder. Lige fra shelters og friteltning i skovens dybe stille ro til luksusglamping, slotsophold og overnatninger i kulturhistoriske omgivelser med gourmetmad, forplejning, kunst og kultur lige rundt om hjørnet.

Tekst: Helle Nordgaard Foto: John Olsen/Photodan, Lone Athanasakis, Signe Goldmann, Michael Lindholm Nielsen m.fl.

I den sydlige del af Odsherred finder du Dragsholm Slot med de historiske bygninger, det anerkendte naturbevidste køkken og en placering i landskabet, der både bringer dig tæt på naturen, kulturhistorien og lokal grøntsags- og vinproduktion. En klassiker i Geopark Odsherred, der både er til dig med det store og det lille budget. Kaster du dig ud i et slotsophold eller er du bare ude for at få en god oplevelse og et sted at spise, er der hele tre steder, du kan nyde mad og gode vine på slottet. Dragsholm Slots Madhus – er slottets nye uformelle restaurant og mødested. Her er du også velkommen til at sætte dig for at spise en is eller drikke en kop kaffe. I Madhuset finder du desuden Gårdbutikken, der fungerer som udstillingsvindue for områdets fødevarer og

en vinafdeling. Bistroen, der betegnes som slottets gastronomiske hjerte, ligger i slottets hovedbygning. Det samme gør den Michelin-hædrede gourmet-restaurant, og nu befinder du dig i High End! Det gør du også landskabsmæssigt, når du besøger Dragsholm Slot. Her kan du vågne op til en ny dag, der på trods af gårsdagens sene besøg i slottets nye bar, tager afsæt i Geopark Odsherred smukke istidsskabte landskab. Fx kan dagen begynde med træning på slottets OutdoorFittness-bane, en løbetur med morgenbadning i Sejerøbugten eller du kan tage ud på en af cykelruterne i området. Senere kan du måske planlægge en urtetur eller en vandring til Vejrhøj.

www.dragsholmslot.dk

130

HVAD SKAL DU PRØVE NÆSTE GANG?

Shelters og friteltning i skov er til dig, der er til naturoplevelser og kan sove, selvom musene kribler i skovbunden og uglerne tuder i trætoppene. Er du friluftsmenneske, men foretrækker du lidt mere comfort med toilet og varmt bad, så er der campingpladserne – oveni købet flere gode at vælge imellem, hvis du vil campere helt ud til strand og hav.

Sanddobberne Camping er landets første geopark campingplads og en af mulighederne, hvis du elsker det frie liv som campist. Her kan du leje hytter, campingvogne og et luksusshelter. Udover en charmerende beliggenhed på første parket ud til stranden, kan du under dit ophold deltage i en række aktiviteter eller bare nyde Sanddobbernes natur, den smukke nattehimmel og måske være heldig at se nordlys. www.Sanddobberne-camping.dk

131

GLAMPING MED STRANDBAR OG FUGLESANG

Odsherred byder på et stigende antal unikke overnatningsmuligheder. Glamping – en sammensætning af glamour og camping, men alligevel helt nede på jorden – er en af dem. Et af de steder, hvor du kan få en helt særlig overnatning på stranden og midt i naturen i et luksustelt, er Lillero. Her slår ejerne i 2023 teltdugene op til en fjerde sæson. Alle luksusteltene er med varme, gode senge og havudsigt. En opgradering på gastronomien sætter en fed prik over i’et. Ejerne af Michelin-restauranten Formel B er rykket ind bag hele scenariet, og det betyder, at man kan gæste en restaurant Lille B. Og snyd ikke dig selv for at hænge ud i stedets strandbar, hvis du vil opleve stedet på en dejlig sommerdag med mulighed for virkelig gode mad og drikke-oplevelser. www.lillero.dk

132

VÅGN OP TIL NYE FORLYSTELSER

Hobbit-shelters, prærievogn-shelter og familiehytter i Sommerland Sjælland er en mulighed for børnefamilier eller bedsteforældre med børnebørn på ophold med max adgang til oplevelser og forlystelser lige udenfor. Hvert år har parken nye forlystelser. En udvidelse af det i forvejen store vandland omfatter i 2023 bl.a. tre nye vandrutchebaner til dem, der elsker fart over feltet i det våde element. Den håndholdte kæphest og en gallop-bane blev indviet sidste år og står klar til, at familiens yngste kan deltage med egen kæphest eller lånt udstyr på stedet. Derudover byder Sommerland Sjælland på mange andre narrativer og forlystelser, masser af godt at spise og drikke for både store og små. Bl.a. i et nyt Street Food-område, der ovenikøbet holder åbent, når parken efter en lang dag lukker ned. www.sommerlandsj.dk

133

FLERE OVERNATNINGSSTEDER med oplevelser på www.visitodsherred.dk/overnat

HYGGE, CHARME OG EN GOD HISTORIE I GÆSTEHUSET

I Anneberg Kulturpark er Gæstehuset nu færdigindrettet med over 30 gode nyrestaurerede værelser. Gæstehuset ligger i Lærkehus, der er et af de smukke fredede bygninger på det tidligere psykiatrihospital. Skal du opleve en koncert, se på kunst, med på tangsafari eller spise på Claus Henriksens Michelin-restaurant, MOTA - eller den nyåbnede ERBA - så er der ikke mange hundrede skridt imellem værelset og alle oplevelserne. Du får en smuk tur igennem parken, hvor du kan opleve skulpturerne i 17 Goals on My Mind, eller du kan gå ned til fjorden og tage en frisk morgen- eller aftendukkert fra den gamle badebro. Anneberg Kulturpark planlægger at opføre endnu flere overnatningsmuligheder i yderkanten af parken. Det bliver i et hytteområde, der bl.a. skal huse et stigende antal cykelturister i området og rumme overnattende gæster i forbindelse med større arrangementer og konferencer på stedet.

Området er fuld af oplevelser, både inden for det gastronomiske felt, det kulturelle, historiske, kunstneriske og ude i naturen. Så skal du prøve noget anderledes og unikt, så tjek mulighederne og de mange arrangementer året rundt på www.annebergkulturpark.dk

134
135

GLAMPING, CAMPING, GÄSTEHAUS ODER AUFENTHALT IM SCHLOSS?

Im südlichen teil von Odsherred finden Sie Dragsholm Slot mit seinen historischen Gebäuden, der anerkannten, naturbewussten Küche und einer Lage, die Sie Natur, Kulturgeschichte und regionaler Gemüse- und Weinproduktion nahebringt. Wählen Sie einen luxuriösen Schloss-Aufenthalt mit Übernachtung und Abendessen, können Sie zwischen drei Restaurants im Schloss wählen. Das Michelin-ausgezeichnete Gourmet-Restaurant, ein Bistro und das neue Dragsholm Slots Madhus stehen zur Wahl. Ihr Erlebnis können Sie auch auf der Freiluft-Fitness-Bahn des Schlosses ergänzen, zum Morgenbad in der Sejerø-Bucht joggen, eine Kräutertour planen oder zum Hügel Vejrhøj wandern. www.dragsholmslot.dk

Sanddobberne Camping ist Dänemarks erster Geopark-Campingplatz und eine der Möglichkeiten, wenn Ihnen das Camperleben im Freien gefällt. Dort können Sie Hütten mieten, Wohnwagen und ein Luxusshelter. Neben der scharmanten Lage in der ersten Reihe am Strand locken auch etliche Aktivitäten, an denen Sie während Ihres Aufenthalts teilnehmen können. Die neuste ist ein Abenteuerpfad, auf dem Sie mit Ihren Kindern 10 Kunstwerke suchen können, die in der Natur von Sanddobberne versteckt sind. www.Sanddobberne-camping.dk

In Odsherred finden Sie eine wachsende Zahl einzigartiger Übernachtungsmöglichkeiten. Glamping – ein Kunstwort aus den Begriffen Glamour und Camping, aber dennoch bodenständig – ist eine dieser Möglichkeiten. Eine dieser Orte für eine ganz besondere Übernachtung ist ein Luxuszelt am Strand und mitten in der Natur in Lillero. Alle Zelte sind beheizt, mit guten Betten ausgestattet und bieten Meerblick. Ein gastronomisches Upgrade komplettiert das einzigartige Erlebnis. Und versäumen Sie auch nicht, die Strandbar zu besuchen. www.lillero.dk

Hobbit-Shelters und Familienhütten im Sommerland Sjælland sind Möglichkeiten für Familien mit Kindern oder Großeltern mit Enkeln mit bestem Zugang zu Erlebnissen und Unterhaltung direkt vor der Tür.

Der Park bietet in jedem Jahr neue Attraktionen. Das hölzerne Steckenpferd und eine Galoppbahn wurden im letzten Jahr eingeweiht, und die Jüngsten können mit dem eigenen Steckenpferd oder vor Ort gemieteter Ausrüstung mitmachen. Dazu bietet Sommerland Sjælland viele andere Erzählungen und Attraktionen sowie reichlich Essen und Trinken für Groß und Klein. Unter anderem in einem neuen Street Food-Bereich, der noch geöffnet bleibt, nachdem der Park nach einem langen Tag schließt. www.sommerlandsj.dk

Im Anneberg Kulturpark steht ein Hotelabschnitt mit neu renovierten Zimmern in einem der schönen gelben Gebäude der ehemaligen Nervenklinik für Gäste bereit. Das Gästehaus befindet sich im Lærkehus, in dem das Jahr über verschiedene Veranstaltungen stattfinden. Das Kammermusikfestival spielt auch dieses Jahr wieder auf der Bühne im Haus, und in dem großen Garten wird das Opernkonzert abgehalten. Der Anneberg Kulturpark plant, in den kommenden Jahren das Angebot an Übernachtungsmöglichkeiten zu erweitern.

www.annebergkulturpark.dk

Übernachtungsmöglichkeiten finden Sie auf visitodsherred.dk/overnat

136

Her begynder drømmen om et nyt sommerhus.

Uden drømme mister vi evnen til at nytænke virkeligheden

TLF. 70 20 21 05
& VALUAR MDE
ELTOFTNIELSEN.DK EJENDOMSMÆGLER
UDLEJNING HOVEDKONTOR KØBENHAVN & FREDERIKSBERG RUNGSTED KYST KGS. LYNGBY NORDKYSTEN ODSHERRED RØRVIG HOLBÆK ROSKILDE HELLERUP ODSHERRED ASNÆS

GLAMPING, CAMPING, GUEST HOUSE, OR CASTLE HOTEL?

In the south of Odsherred, you will find Dragsholm Slot with the historical buildings, the recognised natural kitchen, and a location in the landscape which brings you close to nature, art history, and local vegetable and wine production. If you opt for a luxurious stay in the castle hotel with dinner included, there are a total of three eateries in the castle to choose from: the Michelin-starred gourmet restaurant, the Bistro, and the new Dragsholm Slots Madhus. You can further enhance your experience by using the outdoor fitness track, go for a run with a morning dip in Sejerø Bay, or perhaps plan a herb-gathering trip or a walk to Vejrhøj. www.dragsholmslot.dk

Sanddobberne Camping is the country’s first geopark camp site and one among many excellent choices if you enjoy the freedom of camping. You can rent cabins, caravans, or luxury shelters. Besides the charming location right on the beach, there are lots of activities for you to enjoy during your stay. The latest addition is an Adventure Trail. Explore it with the children and try to find ten works of art hidden in the landscape around Sanddobberne. www.Sanddobberne-camping.dk

Odsherred now offers more unique overnight accommodation. Glamping – a combination of glamour and camping while still keeping to basics – is one. Lillero offers unique overnight stays in luxury tents on the beach surrounded by nature. All the tents are heated with good beds and sea views. Upgrading to include food adds the finishing touch. Don’t forget a visit to the beach bar, either. www.lillero.dk

Hobbit shelters and family cabins in the amusement park Sommerland Sjælland is an option for young families or grandparents treating their grandchildren, with unrestricted access to experiences and fun right on the doorstep.

The park opens new amusements every year. A racing track for handheld hobby horses opened last year, with an opportunity for the youngest family members to join in with their own hobby horse or one borrowed on site. Additionally, Sommerland Sjælland offers lots of other narratives and amusements, excellent food and drink for both adults and children – for example, in a new street-food enclosure, which stays open after park opening hours. www.sommerlandsj.dk

In Anneberg Kulturpark, newly refurbished rooms are all set to receive guests in the hotel section of one of the attractive yellow buildings, formerly a mental hospital. The guest house is located in Lærkehus, which organises events during the year. A chamber music festival will be played on the indoor stage, and outside in the spacious garden, an opera concert is held. Anneberg Kulturpark plans to offer more overnight facilities over the next years.

www.annebergkulturpark.dk Find overnight accommodation at visitodsherred.dk/overnat

138

Billedkunstner Susanne Mainsøe og Ole Pihl udstiller nye værker i galleriet på Sj. Odde. Susannes oliemalerier og akvareller inspireres af Odsherreds landskab og lys. Ole Pihls vigtigste motivkreds er birketræer & skove, akryl på lærred. Susanne holder sommer malekurser.

Die Bildkünstler Susanne Mainsøe und Ole Pihl stellen neue Werke in der Galerie auf Sj. Odde aus. Susannes Ölgemälde und Aquarelle sind von Landschaft und Licht in Odsherred inspiriert.Ole Pihls wichtigste Motive sind Birken und Wälder, Acryl auf Leinwand.

Susanne Mainsøe and Ole Pihl, visual artists, show new works in their gallery at Sj. Odde. Susanne’s oil paintings and watercolours are inspired by Odsherred’s landscape and light. Ole Pihl’s primary motif is birch trees and woodlands, acrylic on canvas.

GALLERI

SUSANNE MAINSØE

Oddenvej 252. 4583 Sj. Odde. +45 21451774 www.galleri-mainsoe.dk & olepihl.dk

Oplev museets samling af Odsherredsmalernes værker samt særudstillinger hen over året: Astrid Kruse Jensen: 27. maj - 17. dec.

Zu sehen sind Werke der Odsherred-Maler sowie Sonderausstellungen im Lauf des Jahres: Astrid Kruse Jensen: 27. Mai - 17. Dez.

Experience the museum’s collection of works by the Odsherred painters and changing exhibitions throughout the year: Astrid Kruse Jensen: 27 May until 17 December.

MUSEUM

ODSHERREDS KUNSTMUSEUM

Rødhøj 11, 4550 Asnæs  www.vestmuseum.dk

139

Galleri ARTA22 i Nykøbing Sj. har et formål om at skabe spændende og indbydende rammer om kunsten og præsentere skiftende udstillinger med gæste-kunstnere og egne værker med kunstarter fra alle hjørner af kunstens univers. Galleriet har åbent hele året.

Die Galleri ARTA22 in Nykøbing Sj. hat zum Ziel, für Kunst einen interessanten und einladenden Rahmen zu schaffen und wechselnde Ausstellungen mit Gastkünstlern und eigenen Werken zu zeigen – mit Kunst aus allen Ecken des Kunstuniversums.

Galleri ARTA22 in Nykøbing Sj. aims to create an interesting and welcoming context for the art and to present temporary exhibitions with guest artists and own works, including art genres from every corner of the artistic universe. The gallery is open all year round.

GALLERI ARTA22

Algade 22, 4500 Nykøbing Sj. +45 23724846 · www.arta22.dk · arta@pc.dk

Malerier, unikke Mixed Media med håndstøbt papir, samt smykker af naturmaterialer. Arbejdsprocesserne kan følges i Atelieret. Kom og få historien om malerierne, ”fødslen” af håndstøbt papir til Mixed Media, samt fremstillingen af smykker.

Gemälde, einzigartige Mixed Media mit handgeschöpftem Papier und Schmuck aus Naturmaterial. Die Arbeitsvorgänge können Sie im Atelier verfolgen. Hören Sie die Geschichte über die Gemälde, die Entstehung des handgeschöpften Papiers, und die Schmuckherstellung.

Paintings, unique mixed media works incorporating paper, and jewellery made from natural materials. You are welcome to come and watch me at work in my studio, hear the story about the paintings, watch jewellery being made, and follow the process of making handmade paper.

ATELIER MIKIPE

MINNA KIRSTINE PEDERSEN

Koglevænget 14, Stenstrup Lyng, 4573 Højby www.mikipe.dk. · mikipe@paradis.dk. · +45 21927668

140

I Tårnet på havnen har jeg mit atelier og min udstilling. Herfra opstår ideer, her eksperimenteres, her modelleres, her laves gummi- og voksforme, her svejses, her støbes mindre bronzeskulpturer. Kig indenfor - se processer og færdige værker.

Im Turm am Hafen habe ich mein Atelier und meine Ausstellung. Dort entstehen Ideen, dort wird experimentiert, modelliert, entstehen Gummi- und Wachsformen, wird geschweißt und werden kleinere Bronzeskulpturen gegossen. Schauen Sie herein.

I have my studio and showroom in the Tower on the harbour. This is where ideas take form. Experimenting, modelling, making rubber- and wax moulds, welding, casting small bronze sculptures. Come inside and watch the work processes and see the finished works.

BILLEDHUGGER

PETER HESK

TÅRNET, Havnevej 25 a, 4500 Nyk. Sj.

skulptur@peterhesk.dk · Peterhesk.dk · + 45 21481834

En tepotte skal være drypfri, let og i balance. Den skal bringe os daglig glæde og nydelse. Den har en funktion. Andre krukker skal bare ramme os lige i hjertekulen, skubbe til os – vække forundring og give os nye oplevelser.

Eine Teekanne darf nicht tropfen, muss leicht und ausbalanciert sein. Sie soll täglich Freude bringen. Sie hat eine Funktion. Andere Gefäße sollen uns nur sofort gefallen, uns ansprechen – uns staunen lassen und Erlebnisse vermitteln.

A teapot has to be drip-free, light, and in balance. A source of pleasure and enjoyment every day. Pure functionality. Other jars merely aim to hit a soft spot, nudge us – arouse wonder and provide novel experience.

KERAMISK STUDIEGALLERI KARIN SAUER

Oddenvej 23 | Nyrup | 4500 Nykøbing Sj. www.karinsauer.dk · + 45 21920379

141

Galleri Svanen i Sidinge, 5 km øst for Vig. Billedkunst og kunsthåndværk i fin istandsat kostald på 235 m2. Skiftende kunstnere hver måned. Åben fredag til søndag fra 28.4. til 3.9.2023. Tjek åbningstider og kunstnere på hjemmesiden.

Galleri Svanen in Sidinge, 5 km östlich von Vig. Bildkunst und Kunsthandwerk auf 235 m² in einem sorgfältig renovierten ehemaligen Kuhstall. Monatlich wechselnde Künstler. Geöffnet Freitag bis Sonntag vom 28.4. bis 3.9.2023.

Öffnungszeiten und aktuelle Aussteller auf unserer Homepage.

Galleri Svanen in Sidinge, 5 km east of Vig. Visual art and handicraft in a beautifully renovated 235-square-metre cowshed. New artists featured every month. Open Friday to Sunday from 28 April until 3 September 2023. Check opening times and artists on our website.

GALLERI SVANEN

Sidingevej 37, Sidinge, 4560 Vig +45 60513695 · info@gallerisvanen.dk · www.gallerisvanen.dk

Irene Rosenkrantz laver skrotkunst kombineret med bronzeafstøbninger og sten. Hendes skulpturer, relieffer og smykker skabes i et fantasifuldt univers, hvor hun fx lader mønter, kobber og messing mødes med inspiration fra det indre og ydre rum.

Irene Rosenkrantz schafft Schrottkunst in Kombination mit Bronzeabgüssen und Stein. Ihre Skulpturen, Reliefs und Schmuckstücke entstehen in einer fantasievollen Welt, in der sich z. B. Münzen, Kupfer und Messing mit Inspiration aus dem inneren und äußeren Raum begegnen.

Irene Rosenkrantz makes junk art combined with bronze casts and stones. Her sculptures, reliefs, and jewellery are created in an imaginative universe, where, for example, she combines coins, copper, and brass with inspiration from inner and outer space.

KING KONG ART

IRENE ROSENKRANTZ

Kunstnerfløjen Annebergkulturpark, Annebergparken 35, 4500 Nykøbing Sj. www.irenerosenkrantz.dk · irenerosenkrantz@hotmail.com · +45 23286215

142

Keramik i enkle former og glade farver. Hverdagens design – kopper, kander, skåle, vaser. Åbent juli torsdag-søndag 11-16, gerne derudover efter aftale.

Keramik in schlichten Formen und fröhlichen Farben. Für den täglichen Gebrauch – Tassen, Kannen, Schalen, Vasen. Geöffnet: Juli, Donnerstag-Sonntag 11-16, gern auch zu anderen Zeiten nach Vereinbarung.

Pottery in simple shapes and cheerful colours. Utility design – mugs, jugs, bowls, vases. Open in July on Thurs – Sun from 11– 16, or by agreement.

KERAMIKER

BIRGITTE KITAMOTO

Triersvej 3, Vallekilde, 4534 Hørve · +45 26847177   keramik@kitamoto.dk · IG: birgittekitamoto · www.kitamoto.dk

Gennem mine skulpturer af aber, ønsker jeg at skabe en metafor for menneskelige tanker og følelser. Aberne er unika skulpturer – modelleret i stentøjsler. Du finder mit værksted i Kunstnerfløjen i Anneberg Kulturpark.

Mit meinen Affenskulpturen möchte ich eine Metapher für menschliche Gedanken und Gefühle schaffen. Die Affen sind Unikate – aus Steingut-Ton geformt. Meine Werkstatt finden Sie im Künstlerflügel des Anneberg Kulturparks.

Through my sculptures of primates, I seek to create a metaphor for human thoughts and emotions. The primates are one-off sculptures – modelled in stoneware clay. My workshop is located in the artists’ wing (Kunstnerfløjen) in Anneberg Kulturpark.

SKULPTØR LISBETH VARD

Annebergparken 35, 4500 Nykøbing Sj. · +45 28351182

lisbeth@vardland.com · Instagram: lisbeth.vard.ceramic

143

Kunstnerdrevet galleri, der hvert år viser 20 udstillinger med kendte danske og nordiske kunstnere. Maleri, skulptur, grafik og kunsthåndværk. 11/3 - 3/12 kl. 13-17. Mandag og mellem udstillinger: Lukket. Entré: Gratis

Galerie von Künstlern betrieben. Jährlich werden 20 Ausstellungen mit bekannten dänischen und nordischen Künstlern gezeigt. Bilder, Skulpturen, Graphik und Kunsthandwerk. 11/3 – 3/12, 13-17 Uhr. Montag und zwischen den Ausstellungen: Geschlossen.

Eintritt: Frei

Gallery run by artists, which every year hosts 20 exhibitions with well-known Danish and Nordic artists. Paintings, sculpture, graphics and handicraft. 11/3 - 2/12: 13-17. Monday and between exhibitions:

Closed. aAdmission: Free

GALLERI HUSET I ASNÆS

Storegade 31, 4550 Asnæs info@husetiasnaes.dk · + 45 59 65 08 61 · www.husetiasnaes.dk

Eventyrstien - Naturens magi. Tag på eventyr med Den Lille Mus langs ruten med 10 fantasifulde billeder af Odsherred-kunstneren Ida Trier Dahlkild. Mød både mørke og lyse sider af naturens kræfter, til lands, til vands og i luften.

Eventyrstien – Naturens magi (Der Märchenpfad – Magie der Natur). Erlebe ein Märchen mit der Kleinen Maus auf der Strecke mit 10 fantasievollen Bildern der Odsherred-Künstlerin Ida Trier Dahlkild. Lerne die dunklen und die freundlichen Seiten der Naturkräfte kennen, zu Lande, zu Wasser und in der Luft.

Adventure trail – the magic of nature. Go on an adventure with Little Mouse along the route featuring ten fantasy pictures by the Odsherred artist Ida Trier Dahlkild. Discover the light and dark sides of nature’s forces – on land, in the water, and in the air.

KUNSTRUTE

SANDDOBBERNE CAMPING

Kalundborgvej 26D, 28, 4534 Hørve+45 61190910 mail@sanddobberne-camping.dk hhtps://sanddobberne-camping.dk/ Billetter på  https://sanddobberne.billetexpressen.dk/

144

Keramik med farver, former og figurer og masser af stemning. Alt drejet, dekoreret og modelleret på eget værksted i Vallekilde. Åbent fra 1. juni til slut august, onsdag-søndag 13-16. Derudover efter aftale og når jeg er hjemme.

Keramik voller Farben, Formen und Figuren – und sehr viel Stimmung. Alles wurde in der eigenen Werkstatt in Vallekilde gedreht, dekoriert und modelliert. Geöffnet vom 1. Juni bis Ende August, Mittwoch-Sonntag 13-16 Uhr. Zudem nach Vereinbarung und wenn ich zuhause bin.

Colourful pottery, shapes, figures, and lots of atmosphere. Everything is thrown, decorated, and modelled at my own workshop in Vallekilde. Open from 1 June to the end of August; Wednesday to Sunday 13–16. Or by appointment when I’m around.

VALLEKILDE KERAMIK KAREN TRIER

Højskolevej 4, Vallekilde, 4534 Hørve · +45 27517834

Karen@vallekilde-keramik.dk · FB og IG: vallekilde keramik

Malergården er familien Swanes autentiske kunstnerhjem. Oplev den særlige stemning og nyd udsigten over Lammefjorden. Prøv vores kunstworkshops og aktiviteter for hele familien.

Malergården ist das authentische Zuhause der Künstlerfamilie Swane. Erleben Sie die besondere Stimmung und genießen Sie den Blick über den Lammefjord. Lernen Sie auch unsere Kunstworkshops und Aktivitäten für Familien kennen.

Malergården is the Swane family’s authentic artist’s home. Experience the unique atmosphere and enjoy the views across Lammefjorden. You are welcome to try our art workshops and family activities.

MUSEUM OG KUNSTNERHJEM

MALERGÅRDEN

Plejerupvej 10, 4571 Grevinge

Se åbningstider og læs mere: vestmuseum.dk

145

VINTERSTEMNING I ODSHERRED

indfanget med kameraet på mesterlig vis ved Åsen i Fårevejle. Foto: Lone Athanasakis

Find your breath and indulge in nature

With a unique location, nestled in Høve Strand in the bay area of Sejerøbugten, Lillero is an exclusive and upscale experience. And the perfect place to find yourself or just enjoy the best coffee made in Odsherred.

We invite you to explore the astonishing surrounding landscape – from the enchanting woods to the picturesque sea. And after your dip, our sauna is ready to warm you up while you enjoy a spectacular panoramic view of the bay.

Our goal is for you to have an extraordinary stay whether you are a short time gust in the coffee bar, beach bar, the restaurant or a tent guest.

You can lavish in our beautiful high-end tents with wooden floors and newly made beds, cuddle up with soft blankets while looking at mesmerizing bonfires, making s’mores or having fun with board games.

Oh, not to mention the food! We have teamed up with some of the best chefs and at our seafood restaurant, Lille B, you can enjoy freshly caught wonders as well as mouthwatering meats and crispy salads.

The devil is in the details, they say. Well, we say the wonders are in the details and we look forward to sharing these wonders with you firsthand.

Lillero.dk I Høve Stræde 17 I 4550 Asnæs
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.