close button
آیا می‌خواهید به نسخه سبک ایران‌وایر بروید؟
به نظر می‌رسد برای بارگذاری محتوای این صفحه مشکل دارید. برای رفع آن به نسخه سبک ایران‌وایر بروید.
گزارش

شاکیان کیوان امام: ما تنهاییم، لطفا ما را فراموش نکنید

۱۲ خرداد ۱۴۰۱
رقیه رضایی
خواندن در ۹ دقیقه
دادگاه کیوان امام‌وردی تا به این‌جای کار چه طور بوده است که حالا شاکیان امیدوارند جلسه آخر به‌همان منوال نگذرد و از آزادی متهم با قید وثیقه ابراز نگرانی کرده‌اند
دادگاه کیوان امام‌وردی تا به این‌جای کار چه طور بوده است که حالا شاکیان امیدوارند جلسه آخر به‌همان منوال نگذرد و از آزادی متهم با قید وثیقه ابراز نگرانی کرده‌اند
دادگاه «شیما قوشه»، وکیل شاکیان را از مصاحبه با رسانه‌ها و حتی اطلاع‌رسانی در صفحات شخصی خود در فضای مجازی منع کرد
دادگاه «شیما قوشه»، وکیل شاکیان را از مصاحبه با رسانه‌ها و حتی اطلاع‌رسانی در صفحات شخصی خود در فضای مجازی منع کرد
آخرین جلسه دادگاه «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» که تاکنون چندین زن به اتهام تجاوز از او شکایت کرده‌اند، قرار است روز هجدهم خرداد ۱۴۰۱ برگزار شود
آخرین جلسه دادگاه «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» که تاکنون چندین زن به اتهام تجاوز از او شکایت کرده‌اند، قرار است روز هجدهم خرداد ۱۴۰۱ برگزار شود
دو سال پیش  پلیس تهران اعلام کرد که «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» به ۳۰۰ زن جوان تجاوز کرده است ولی فقط ۱۰ نفر از او شکایت کرده‌اند
دو سال پیش پلیس تهران اعلام کرد که «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» به ۳۰۰ زن جوان تجاوز کرده است ولی فقط ۱۰ نفر از او شکایت کرده‌اند

آخرین جلسه دادگاه «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» که تاکنون چندین زن به اتهام تجاوز از او شکایت کرده‌اند، قرار است روز هجدهم خرداد ۱۴۰۱ برگزار شود. هم‌زمان، پنج شاکی این پرونده در بیانیه‌ای، از افرادی که تابه‌حال با آن‌ها هم‌دلی کرده‌، خواسته‌اند که آن‌ها را از یاد نبرند. در این بیانیه که در صفحه «جنبش من‌هم ایران» که روایت‌های تجاوز و آزار را مطرح می‌کند منتشر شده است، خواسته‌‌اند این جلسه آخر به‌ درستی برگزار شود. 

آن‌ها هم‌چنین از این‌ که کیوان امام‌وردی به قید وثیقه آزاد شود، اظهار هراس کرده‌اند.

دادگاه کیوان امام‌وردی تا به این‌جای کار چه طور بوده است که حالا شاکیان امیدوارند جلسه آخر به‌همان منوال نگذرد و چرا از آزادی متهم با قید وثیقه ابراز نگرانی کرده‌اند؟ در گفت‌وگو با سه شاکی این پرونده، به این سوالات پاسخ داده‌ایم.

***

بیانیه شاکیان کیوان امام‌وردی درباره چیست؟

از روزی که پلیس تهران اعلام کرد که «کیوان امام‌وردی»، فارغ‌التحصیل دانشکده ادبیات «دانشگاه تهران» به ۳۰۰ زن جوان تجاوز کرده است ولی فقط ۱۰ نفر از او شکایت کرده‌اند، حدود دو سال می‌گذرد. در این مدت، پرونده او به‌رغم مخالفت شاکیان پرونده، با اتهام «افساد فی الارض» در دادگاه انقلاب تهران به ریاست «محمدرضا عموزاد» مورد بررسی بوده است.

شاکیان این پرونده پیش از این بارها از این موضوع ابراز ناخرسندی کرده و این‌که شکایت آن‌ها برای احقاق حقوق‌شان به ابزاری برای تبلیغات تبدیل شود، اعتراض کرده بودند.

روز سه‌شنبه دهم خرداد ۱۴۰۱، صفحه «من‌هم ایران» در اینستاگرام بیانیه‌ای را از زنان شاکی در این پرونده منتشر کرد. در این بیانیه، این زنان با زنان آزاردیده‌ دیگر ابراز هم‌دردی و همراهی کرده و از آن‌ها خواسته‌اند که در میان اخبار و مشغله‌های جمعی و فردی، آن‌ها را فراموش نکنند.

نویسندگان بیانیه این فراموشی و تنهایی را خواسته کیوان امام دانسته و نوشته‌اند: «خواسته‌ متهم، فراموش شدن و صحبت نکردن دغدغه‌مندان اجتماعی و مردم است تا بتوانند مانند دادگاه گذشته ما را متهم به اتهامات واهی کنند.»

شاکیان این پرونده هم‌چنین از این‌ که دادگاه به روال قبلی برگزار شود نیز ابراز نگرانی کرده و نوشته‌اند که اگر روند برگزاری دادگاه به شهریورماه بکشد، کیوان امام‌وردی خواهد توانست با قید وثیقه آزاد شود. آن‌ها نوشته‌اند که این آزادی نه‌ تنها برای آن‌ها که نفس کشیدن در شهری که کیوان امام‌وردی در آن رها باشد، وحشت‌آور است بلکه حضورش برای تمامی زنان و جامعه نیز ایجاد ناامنی می‌کند.

چرا شاکیان از روند دادگاه کیوان امام‌وردی ناراضی هستند؟

«میم»، یکی از پنج شاکی این پرونده است. او با اشاره به غیرجدی برگزار شدن جلسات به‌خاطر تلاش‌های متهم و وکیلش، به «ایران‌وایر» می‌گوید: «در دادگاه تابه‌حال اتفاقی نیفتاده است. تا الان دو جلسه کلا لغو شده است و در یکی از جلساتی که برگزار شد هم به ما برگه دادند که اظهارات‌مان را بنویسیم. کیوان امام به‌جای پاسخ‌گویی، شروع کرد به خواندن بیانیه درباره این‌ که ما با جنبش صهیونیستی می‌تو در ارتباط هستیم و این جنبش می‌خواهد مردان سلبریتی ایرانی را بدنام کند.»

اشاره میم به جلسه دوم دادگاه کیوان امام‌وردی است که در آن وکیل متهم با استفاده از همان گفتمان رایج ضدغرب‌ و زن‌ستیز جمهوری اسلامی، شاکیان و وکیل آن‌ها را متهم به همکاری با شبکه‌های خارجی و جنبش می‌تو کرده بود. همین صحبت‌ها باعث شدند دادگاه «شیما قوشه»، وکیل شاکیان را از مصاحبه با رسانه‌ها و حتی اطلاع‌رسانی در صفحات شخصی خود در فضای مجازی منع کند. این در حالی است که  قوشه در توییتی که بعد از این جلسه منتشر کرد و در آن از ممنوع‌المصاحبه بودن خود خبر داد، نوشت تمام مصاحبه‌های او در این‌باره با رسانه‌های داخلی و دارای مجوز بوده‌اند.

میم در ادامه نیز با تاکید بر این‌ که کیوان امام‌وردی در تمام این دو سال از طرف خانواده خود مورد حمایت بوده است، در حالی‌ که شاکیان پرونده به خاطر فشارهای اجتماعی قادر به داشتن حمایت نزدیکان خود نبوده‌اند، می‌گوید: «تک‌تک اعضای خانواده‌اش در جلسات دادگاه حضور داشتند و وقتی او را از زندان می‌آوردند، همه خانواده‌اش بلند می‌شدند، بغلش می‌کردند و برای او ابراز دل‌تنگی می‌کردند. این در حالی بود که ما همه تنها یک گوشه نشسته بودیم، چون نمی‌توانستیم با خانواده‌های‌ خود حرف بزنیم. این صحنه غمگینی برای همه ما بود. تصور کنید که یکی از شهر دیگری با هزار مقدمه‌چینی برای خانواده راهی تهران می‌شود، بقیه مجبورند برای محل کار و خانواده‌اش دروغ بگویند و در جلسات دادگاه حاضر شوند ولی خانواده امام‌وردی این‌چنین او را در آغوش می‌گیرند.»

«ف»، از دیگر شاکیان این پرونده نیز به همین احساس تنهایی اشاره می‌کند و می‌گوید: «در جلسات دادگاه، من تنهایی کشیدم. ما پنج نفر با هم بودیم و وکیل‌مان هم با ما بود ولی ما فقط خودمان بودیم. من شخصا برای این‌ که به دادگاه برسم، از چند وقت قبل برای خانواده‌ام مقدمه‌چینی می‌کردم، برای سر کارم بهانه می‌آوردم و سعی داشتم با یک روز مرخصی، سر و ته ماجرا را به‌هم بیاورم. من در این شرایط تنها بودم و خانواده‌ام کنارم نبودند، چون نمی‌خواستم آن‌ها را درگیر این موضوع کنم. ولی در دادگاه، هر دفعه انگار جایگاه متهم و قربانی عوض شده بود. آن کسی که با غرور می‌آمد، کیوان امام بود. آن‌ کسی که حمایت خانواده‌اش را داشت و مورد استقبال قرار می‌گرفت، کیوان امام بود.»

اما آن‌گونه که او می‌گوید، موضوع فقط منحصر به استقبال از کیوان امام نیست، این شاکی با اشاره به بحث‌های جانبی که در دادگاه توسط متهم و وکیل او به‌ راه می‌افتاد نیز می‌گوید: «در هیچ‌یک از جلساتی که تشکیل شده‌اند، ماجرا اصلا به صورت تخصصی پیش نرفته است؛ مثلا با این‌ که اظهارات ما در جلسه دادگاه عنوان شدند و کیوان امام علی‌رغم آن‌همه مدرکی که وجود آن‌ها را انکار کرده و حتی تحت این پرسش قرار نگرفته که این مدارکی که وجود دارند را تو چه طور انکار می‌کنی، تحت فشار قرار نگرفته تا رنجی که به ما وارد کرده است را بپذیرد و بابت آن عذرخواهی کند.»

«بینا» زن جوان دیگری است که در این پرونده به‌همراه چهار نفر دیگر از کیوان امام‌وردی شکایت کرده است. او درباره نحوه برگزاری جلسات دادگاه به «ایران‌وایر» می‌گوید: «جلسه اول دادگاه کنسل شد بدون این‌ که به وکیل ما هم اطلاع دهند. بعضی از شهرستان فقط برای دادگاه آمده بودند و آن‌هایی که ایران نبودند، با اختلاف ساعت‌های طولانی، نیمه‌شب بیدار شده بودند تا به صورت مجازی حضور داشته باشند.»

او هم‌چنین توضیح می‌دهد: «از طرف دیگر هم وقتی ما شکایت کردیم، قصد نداشتیم برای او حکم اعدام صادر کنند ولی به او اتهام افساد فی‌الارض زدند که حکمش اعدام است. حالا هم که آن‌قدر موضوع به تعویق افتاده است که بازداشت موقت او از دو ماه دیگر غیرقانونی خواهد بود و امکان آزادی این فرد با وثیقه وجود دارد.» 

خواسته شاکیان از آخرین جلسه دادگاه امام‌وردی چیست؟

«ف»، یکی از شاکیان پرونده به «ایران‌وایر» می‌گوید: «در بعضی جلسات دادگاه، بدون توجه به اصل موضوع، به این پرداخته می‌شد که شاکیان در فضای رسانه‌ای با جنبش می‌تو همکاری می‌کنند. درست است که کیوان امام و وکیلش نمی‌گذارند این جلسات به صورت موثر پیش بروند ولی من به‌عنوان شاکی، مشخصا از دادگاه می‌خواهم که جلوی این روند را بگیرد. من از دادگاه می‌خواهم به‌رغم تلاش‌های متهم و وکیلش برای به حاشیه‌ راندن جلسات، محور بحث را به اصل مطلب که احقاق حقوق ما به‌عنوان شاکیان این پرونده است، بازگرداند.»

او با تاکید بر این‌ که حتی عنوان این دادگاه با شکایتی که آن‌ها روز اول و برای احقاق حقوق خود ثبت کرده‌اند متفاوت است، می‌گوید: «افساد فی‌الارض عنوان شکایت ما نبوده است و الان ما در پرونده‌ای شاکی هستیم که حتی عنوان آن هم با خواسته ما تطابق ندارد. ما حق خود را می‌خواهیم و بحث افساد فی‌الارض را اصلا مطرح نکرده‌ایم.»

توضیح می‌دهد: «نزدیک به دو سال این دادگاه طول کشیده است و هنوز به نتیجه خاصی نرسیده‌ایم. من خیلی نگرانم که در این دو ماه باقی‌مانده، وضع به همین منوال طی شود و کار به مرحله‌ای برسد که کیوان امام قانونا بتواند وثیقه بگذارد و آزاد شود. حتی اگر وثیقه سنگین هم باشد، چون بحث اعدام مطرح است، خانواده‌اش که در تمام این مدت از او حمایت کرده‌اند، وثیقه را جور کرده و او را از ایران فراری می‌دهند.»

«ف» با تاکید بر این‌ که خواسته‌اش صدور حکم اعدام برای کیوان امام‌وردی نیست، می‌گوید: «آن اوایل خیلی ناراحت بودم که ممکن است به او حکم اعدام بدهند؛ مخصوصا برای مادرش. ولی رفته رفته دیدم که آن‌ها رغبتی برای حتی یک عذرخواهی کوچک ندارند. بنابراین الان دیگر موضوع اعدام او به‌عنوان یک انسان برای من مطرح نیست، فقط می‌گویم نباید حکم اعدام برای او صادر شود چون این باعث خواهد شد در پرونده‌های مشابه، شاکیان بترسند از متجاوزان خود شکایت کنند چون می‌بینند که ما شکایت کردیم و کیوان امام اعدام شد.»

او توضیح می‌دهد: «هر دو سوی این قضیه برای ما آزار دهنده است. قانون این شرایط را فراهم کرده است که ما چه شکایت کنیم و چه نکنیم، مورد آسیب قرار بگیریم. چه شکایت کنیم و چه نکنیم، دادخواهی انجام نشود و برای همین من احساس می‌کنم جای عدالت ترمیمی خیلی جدی خالی است.»

بینا نیز در همین‌باره می‌گوید: «ما تمام این دو سال را در رنج بوده‌ایم. ما از درد و رنجی که آن را تحمل می‌کردیم، در فضایی مثل ایران صحبت کردیم؛ فضایی که قربانی‌نکوهی به شکل گسترده‌ای در جریان است. بنابراین، اگر به نتیجه‌ای نرسد و این فرد آزادانه در جامعه بگردد، حداقل من دچار رنجی همیشگی خواهم شد. انگار دوباره نه‌تنها ضربه‌ای از خود آن فرد خورده‌ام، ضربه دیگری هم از سیستم خورده‌ام.»

این زن جوان توضیح می‌دهد: «کیوان امام همان فردی است که قبلا بوده و قرار نیست توبه کند. او نه تنها برای شاکیان بلکه برای همه خطرناک است. چه طور ممکن است که او در همان فضاهای مشترکی که ما شاکیان و بقیه زنانی که از او آسیب دیده‌اند، حاضر شود و آسیبی به زنانی که قبلا آزار داده است وارد نکند؟ تصور کنید آن زنان چه رنجی خواهند کشید.»

بنا به گفته میم، از دیگر زنان شاکی این پرونده نیز این‌ که کیوان امام‌وردی با قید وثیقه آزاد شود، محتمل است. او در این باره توضیح می‌دهد: «بزرگ‌ترین نگرانی ما این است که با وجود این تعلل‌ها، بازداشت موقت کیوان امام تمام شود. اگر پرونده بدون حکم به شهریور‌ماه برسد، مدت دو سالی که دستگاه قضایی متهم را در وضعیت بازداشت موقت نگه می‌دارد، تمام می‌شود و او با قید وثیقه می‌تواند آزاد شود. ما وحشت‌زده‌ایم از این‌که حتی احتمال بدهیم آن آدم در همان جامعه‌ای زندگی کند که ما در آن هستیم. برای ما ترسناک است که او آزادانه در خیابان‌ها و محل‌هایی که ما و سایر زنانی که از او آسیب‌ دیده‌اند حضور داریم، حضور داشته باشد.»

میم در پایان می‌گوید: «آن‌قدر در این مدت ما را خشمگین کرده است که دیگر اعدام او به‌ عنوان یک انسان برایم مهم نیست، صرفا از این جهت با اعدام کیوان امام مخالفم که بقیه زنانی که به آن‌ها تجاوز شده است هم بتوانند شکایت کنند و از ترس این‌ که متجاوزشان اعدام خواهد شد، سکوت نکنند.»

 

ثبت نظر

گزارش

جنجال‌های خانواده خاوری؛ مصاحبه‌ای که حذف شد

۱۲ خرداد ۱۴۰۱
مسعود کاظمی
خواندن در ۱۱ دقیقه
جنجال‌های خانواده خاوری؛ مصاحبه‌ای که حذف شد