Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev nr 2 2020

utkommer då och då - när vi har något särskilt intressant att berätta

Döda eller flytta problemdjur?

I Nepal flyttar man djur som ställer till problem

Leopardhonan är inte död. Hon är skjuten med bedövningspil. 

På natten sågs hon nära centrum i Kirtipur, en stor stad i Nepal. Handfallna poliser bevakade nervöst leoparden som gömt sig under en trappa inne i ett flervåningshus. Runt om trängdes hundratals nyfikna kring den livsfarliga, vettskrämda leoparden.

Leoparder är inte så sällsynta som många tror. Den finns i skogar över hela Sydasien. Att den kommit in i en stor stad i Kathmandudalen har dock aldrig tidigare skett. Åtminstone inte så länge någon kunde minnas. Specialister från Kathmandus zoo tillkallades och lyckades till sist söva den. På bilden bär polischefen i triumf ut det 50 kg tunga djuret till folkmassans jubel. I tre månader satt den senare inburad på zoo och släpptes därefter ut i någon avlägsen skog.

Varför sköts den inte? - Jo, för att det är helt förbjudet i Nepal att döda vilda djur sedan 1973.

En jublande folkmassa tar emot den sovande leoparden

I Sverige skjuts alla problemdjur

Länsstyrelsen beslutar om "skyddsjakt".

Just nu bedrivs jakt på en varg som skymtats utanför byn Linghed i Dalarna.

  • "Det ska inte springa vargar mellan kåkar i byar, så att inte folk vågar gå ut", säger Ulf Berg ordförande i Jägareförbundet, Dalarna.

Skyddsjakten startade 16 april och pågår som längst till 30 april enligt Länsstyrelsens beslut. Hade man i stället kunnat söva och därefter flytta vargen?

Fakta är att en vild varg aldrig dödat människor i Sverige.

Varje år skjuts mängder med djur i skyddsjakt i Sverige. Inte enbart de fyra stora rovdjuren (135 st år 2017). Även för tranor och sångsvan beviljas jakt.

Jaktkritikerna anser att ansökningar om skyddsjakt skall behandlas restriktivt och att flyttning av ett djur bör vara ett första alternativ.

- Kan man i fattiga Nepal så borde vi kunna i vårt rika land!


"Jaktliv" på SVT i åtta avsnitt

Har du tittat på några av programmen? Antagligen inte, och säkert är det inte många medlemmar i Jaktkritikerna som gjort det. Jag, Christian Jutvik, (som nu tagit mig titeln som redaktör för vårt nyhetsbrev), har dock tittat på samtliga med tanken - Lär känna din motståndare! 

Det här mailet skickade jag till: kontakt@svt.se

Jag såg programmet "Jakt med drever".
Själv tycker jag programmet är både vidrigt och ensidigt, förstår att det var endast till inbitna jägare man vände sig. Fyndet av "lungblod och rörben" kommenterades med glädje av den kvinnliga jägaren. Hon sköt också två bom-skott, något som inte följdes upp. Bommade hon eller blev rådjuret skadeskjutet? Som tittare så undrar man. Vad hände med haren som också sköts? Det borde också ha redovisats.
Eftersom jag inte kan jägarsnacket så vill jag ha hjälp med två frågor. Vad menar de med: 

  • "Skjut gärna stänkdjur"
  • "Smaldjur"
  • "lungblod och rörben"
Jag tycker programmen borde följas upp med en saklig diskussion mellan företrädare för jägare, motståndare och Naturvårdsverket. Balans och saklighet, alltså!
Jag fick ett bra, ganska vettigt svar. Titta också DU på programmen! De ligger på SvT Play. Och skriv till SvT om du har synpunkter!

I Sverige skjuts alla problemdjur i s k "skyddsjakt" som beslutas av länsstyrelsen.

Just nu bedrivs jakt på en varg som skymtats utanför byn Linghed i Dalarna.

  • Det ska inte springa vargar mellan kåkar i byar, så att inte folk vågar gå ut, säger Ulf Berg ordförande i Jägareförbundet, Dalarna.

Skyddsjakten startade 16 april och pågår som längst till 30 april enligt Länsstyrelsens beslut. Hade man i stället kunnat söva och därefter flytta vargen?

Fakta är att en vild varg aldrig dödat människor i Sverige.

Varje år skjuts mängder med djur i skyddsjakt i Sverige. Inte enbart de fyra stora rovdjuren (135 st år 2017). Även för tranor och sångsvan beviljas jakt.

Vi anser att ansökningar om skyddsjakt skall behandlas restriktivt och att flyttning av ett djur bör vara ett första alternativ.

- Kan man i fattiga Nepal så borde vi kunna i vårt rika land!


Öppet brev till miljöminister Isabella Löwin

Ett viktigt brev. En tung, väl formulerad protest mot Naturvårdsverkets nya planer för rovdjursförvaltning och jakttidsberedning för däggdjur och fåglar där man föreslår utökad jakt; både jakttider och fler arter. Många har upprörts över att Naturvårdsverket nu vill, t ex "främja jakten på ekorre". Förslagen lämnas över till regeringen i juni 2020. 

Richard Dehnisch, Margareta Sturemyr och Eva Stjernswärd, sitter i styrelsen för Jaktkritikerna, avslutar med att säga:

Vi vill inte i framtiden behöva läsa en bok med titeln Tyst Natur!

Vice statsminister och miljöminister
Isabella Lövin
m.registrator@regeringskansliet.se

Brådskande

Naturvårdsverkets strategidokument strider mot lagen.

Slutsatserna i jakttidsberedningen bryter samhällskontraktet med icke statliga organisationer och enskilda medborgare enligt Åhuskonventionen. Bevarande, biologisk mångfald, etik och djurvälfärd ignoreras.

     Bästa Isabella Lövin,

Vi vädjar till dig som vice statsminister men särskilt som miljöminister, att uppmärksamma vad som riskerar att genomföras i Sveriges natur...


Jakt med lös hund - en bekväm och plågsam jakt

Jakten i Sverige har förändrats. Jakthunden är nu utrustad med en GPS försedd med sändare och kamera som berättar för jägaren vad som händer i skogen. När hunden ger ståndskall, så vet jägaren exakt vart han skall gå, ta bilen eller skotern.

Hunden stressar naturligtvis det jagade djuret svårt. Harjakter kan pågå i flera timmar tills haren inte orkar längre.  Tänk på den numera förbjudna rävjakten i England! Jakthundar finns även lösa i naturen då allmänt hundförbud råder. Första mars till 21 augusti. Hundarna stör och stressar alla övriga djur i naturen.

Jaktkritikerna arbetar för att all jakt med lösa hundar snarast försvinner.

Då kommer en betydande del av jakten utebli: Lokatter, varg, björn, skogshare, fälthare, ripa, grävling, räv.
Fågeljakten kommer också minska när jägaren inte längre drivs av mantrat att tillfredsställa hunden.

Många människor är hundrädda och särskilt rädda för lösa, opålitliga jakthundar.

Jakthundar utlöser "skyddsjakt" på varg, eftersom vargen attackerar alla hundar i sitt revir. 

Många på landsbygden tycker det är störande och irriterande att behöva höra hundskall långa tider runt det egna hemmet.


E-post: jaktkritikerna@gmail.com

Richard Dehnisch, ordförande 073-903 45 25

Christian Jutvik, medlem styrelsen 076-94 33 8 11

Besök oss på vår hemsida eller följ oss i våra sociala kanaler

homepagetwitterfacebook

Avsluta prenumeration


Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!